Zoeken

The American (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The American (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Anton Corbijn
  • Cast: George Clooney, Violante Placido, Johan Leysen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The American (Blu-ray)"

Anton Corbijn is een naam die waarschijnlijk de meeste belletjes doet rinkelen bij muziekliefhebbers, al kregen cinefielen dusver ook al twee keer een staaltje van ’s mans cinematografisch kunnen. Zijn Joy Division-film ‘Control’ sloeg een geslaagde brug tussen zijn passie voor muziek en film, met ‘The American’ bewijst Corbijn dat hij klaar is voor goed geoliede publiekscinema, zonder daarbij noodzakelijk voor de grootste gemene deler te kiezen.

Corbijn verkaste in 1979 van Nederland naar Londen, waar hij gedurende vijf jaar fotograaf was voor het muziekmagazine New Musical Express. Hij had daarvoor al een mooie portfolio bij elkaar gefotografeerd, voornamelijk rond Herman Brood & His Wild Romance. Gaandeweg zou hij uitgroeien tot de geprefereerde fotograaf voor groepen als U2 en Depeche Mode, waarvoor hij hoesfoto’s en artwork verzorgde. Ook het regisseren van videoclips is hem niet vreemd: hij stond achter de camera voor clips van onder meer Propaganda, Echo & The Bunnymen, U2, Depeche Mode, Front 242, Mercury Rev, Roxette, Nirvana, Metallica en Coldplay.

Corbijn weet dus wat filmen én fotograferen is, en dat is duidelijk in zowat elk shot van ‘The American’, de verfilming van de roman ‘A Very Private Gentleman’ van Martin Booth uit 1990. George Clooney kruipt in de huid van huurmoordenaar Jack die een streep onder zijn carrière wil trekken en snakt naar een normaal leven. Clooney is op zoek naar loutering en vergiffenis, en is het beu steeds gewapend te moeten rondlopen of schichtig om zich heen te moet kijken of hij niet wordt achtervolgd. Jack zoekt beschutting in een pittoresk Italiaans dorpje, waar hij wordt opgewacht door zijn opdrachtgever Pavel (onze Johan Leysen). Die belooft hem te laten gaan, zij het uiteraard in ruil voor een laatste opdracht. Eentje waarbij Jack niet eens zelf de trekker moet overhalen. Jack wordt ingeschakeld om een geweer te monteren voor ‘hitwoman’ Mathilde (vertolkt door de Nederlandse Thekla Reuten die ook te zien was in ‘In Bruges’). Terwijl Jack zich van zijn taak kwijt wordt hij verliefd op de callgirl Clara (Violante Placido) en probeert hij zijn zielenheil veilig te stellen door geestrijk vocht achter over te slaan met de priester van het dorp. Al blijft de vraag natuurlijk of Jack echt veilig is in zijn schuilplaats.

Corbijn kent zijn klassiekers en modelleert ‘The American’ al dan niet toevallig naar het oeuvre van Jean-Pierre Melville en stijlgenoten: Clooneys zwijgzame rol kon veertig jaar terug perfect door Alain Delon zijn ingevuld. Met zijn scherp oog voor kleur en contrast weet Corbijn als geen ander hoe de rustieke en toch verraderlijk ogende Italiaanse landschappen fotogeniek in beeld te brengen. De eenzame tunnelrit van Clooney tijdens de begingeneriek bijvoorbeeld is op zich al reden genoeg om met de filmzintuigen op elf van dit filmpje te genieten.

Corbijn doet gelukkig meer dan Franse noirs kopiëren. Zijn oog voor kille beeldcomposities zorgt er voor dat ‘The American’ probleemloos een eigen stem vindt. Om echt van de film te genieten moet je je wel kunnen vereenzelvigen met de desolaatheid van het hoofdpersonage en niet afknappen op de vele zwijgzame scènes waarin Clooney door het beeld dwaalt. Al is deze aanpak eigenlijk een van de redenen waarom ‘The American’ doel treft: liever dan te kiezen voor gespierde Jason Bourne-actie gaat Corbijn tegen de trend van groter, luider en spectaculairder in. Het resultaat is een ingetogen film waarin een stilte meer zegt dan duizend woorden of honderd kogels. Het is zelfs zo dat de scènes waarin de actie op het voorplan staat bijna een stijlbreuk vormen. Wat van ‘The American’ een verplicht nummertje maakt voor elke zichzelf respecterende liefhebber van het meer integere actiewerk.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray