Zoeken

Shanghai (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Shanghai (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Mikael Hafström
  • Cast: John Cusack, Gong Li, Chow Yun-Fat, Ken Watanabe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-01-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Shanghai (Blu-ray)"

Een Europese cineast (de getalenteerde Zweed Mikael Hafström), een zak Amerikaanse centen (de broertjes Weinstein stonden borg), een internationale sterrencast (van John Cusack over Gong Li, Chow Yun-Fat en Ken Watanabe tot Franka Potente), een problematisch productieproces (acht jaar bleef het script op de plank liggen) én een romantische spionage-intrige tegen de achtergrond van een historische WOII-gebeurtenis: je begrijpt waarom ‘Shanghai’ her en der de oriëntaalse ‘Casablanca’ werd genoemd.

Net als de Michael Curtiz-klassieker hangt deze sfeervolle misdaadthriller een beeld op van de stad vooraleer het tot een nakend battlefield verworden is. Tijdens de turbulente dagen van het laatste Chinese verzet tegen de Japanse bezetting in Shanghai probeert de Amerikaanse geheimagent Paul Soames (John Cusack) te weten te komen wie zijn collega en goede vriend Connor (Jeffrey Dean Morgan in een kort optreden) vermoord heeft, en waarom. Om de zaak te kunnen oplossen moet Paul diep in de mysterieuze wereld van de lokale machthebbers duiken, wat verklaart waarom hij vanaf het moment dat hij van de boot afkomt vooral bezig is het lokale establishment te doorgronden.

Zoals de Japanse inlichtingenofficier Tanaka (Ken Watanabe), die een opvallende band heeft met de charismatische gangsterbaas Anthony Lan-Ting (Chow Yun-Fat) en diens mooie vrouw Anna (Gong Li). Paul raakt echter steeds verder van zijn doel af wanneer hij zich in een verhouding stort met de mysterieuze Anna. Hun romance lijkt het hem alleszins onmogelijk te maken om de moord op zijn vriend nog op te lossen. Toch is het niet de liefde, maar de oorlog die Paul voor het blok zet. Wanneer op 7 december de hel losbreekt boven Pearl Harbor en de laatste wijken van Shanghai in Japanse handen vallen komt Paul voor de keus te staan. Kiest hij voor zichzelf of voor de liefde? En zal hij erin slagen ooit te weten te komen hoe de vork in de steel zit?

Het type film dat ‘Shanghai’ wil zijn, wordt anno 2011 nog maar amper gemaakt, wat het meteen een verademing maakt om er nog eens eentje aan het netvlies voorbij te zien gaan. Een instant-classic zoals zijn voorbeelden uit de jaren ’40 en ’50 is deze nieuwste worp van ‘1408’-suspensemaestro Mikael Hafström dan wel niet geworden, met zijn talrijke film noir-invloeden (van de obligate voice-over tot de dito plotlijn waarbij de protagonist verstrikt raakt in de klauwen van een obsessieve vrouw met geheime agenda) brengt deze wijdvertakte, de kijker steevast op het verkeerde been zettende oorlogsnagelbijter een respectvolle ode, met meer dan één nadrukkelijke knipoog naar films als (het eerder aangehaalde) ‘Casablanca’, ‘To Have And Have Not’ en – hoe kan het ook anders – ‘The Lady From Shanghai’.

Ook de casting verdient een duim omhoog. John Cusack voelt zich prima in zijn sas als cynische antiheld, terwijl Gong Li voldoende in huis heeft om gestalte te geven aan de mooie, doch promiscue, amorele, dubbelspel spelende en verleidelijke femme fatale met dienst. En Aziëtoppers als Ken Watanabe en Chow-Yun Fat zijn altijd goed op dreef. Tot slot mogen ook de art directors een pluim op de hoed spelden: met nagebouwde sets in Berlijn en locatieshoots in Thailand werden kosten noch moeite bespaard om een accuraat beeld te schetsen van hoe het Shanghai van begin jaren ’40 eruit moet gezien hebben. Eindbilan: geen classic, maar wel een sfeervolle neo-noir, wiens clevere scenario je van begin tot eind moeiteloos in de greep houdt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray