Zoeken

Trainspotting (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Trainspotting (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Danny Boyle
  • Cast: Ewan McGregor, , Jonny Lee Miller, , Robert Carlyle
  • Genre: Drama
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-01-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Trainspotting (Blu-ray)"

1996 was een goed jaar voor de Britse cinema. En voor Danny Boyle. En voor Ewan McGregor. En voor de liefhebber van de betere cultcinema. Aanleiding voor dat gejuich en deze analyse: ‘Trainspotting’, de verfilming van Irvine Welshs gelijknamige schandaalroman uit 1993. ‘Trainspotting’ focust op vijf jongeren uit Edinburgh. Moeten ze doen wat de samenleving hen voorschrijft (kies een carrière, een partner, maak wat kinderen en consumeer) of is dat leven niet voor hen weggelegd? Een dilemma dat netjes uit de doeken wordt gedaan in de onmiddellijk tot een klassieker uitgegroeide openingsmonoloog waarin Mark Renton (Ewan McGregor met broskopje) zijn mogelijke levenskeuzes doorploegt. Om er (al dan niet bewust) voor te kiezen zijn leven te laten leiden door heroïne. Het recreatieve stadium is hij al lang voorbij, voor Renton is zijn dagelijkse fix een kwestie van leven of dood. Of besluit hij alsnog voor een ‘normaal’ leven te gaan?

Ook Rentons vriendenclubje komt uitgebreid aan bod. Sick Boy (Jonny Lee Miller) is een kleine crimineel/oplichter, Spud (Ewen Bremner) een ietwat stuntelige lamme goedzak die net als de anderen meermaals flirt met de verkeerde kant van de wet, en Tommy (Kevin McKidd) een meeloper die er grotendeels in slaagt om drugs af te zweren. Wie ook niets van drugs moet weten is Begbie (Robert Carlyle), maar dat is dan weer een gewelddadige sociopaat, en niet meteen het lieverdje uit dit kwintet.

‘Trainspotting’ is in hoofdzaak niet veel meer dan een verzameling losse vignettes (sommige cynisch, andere hilarisch of tragisch) die meanderend hun weg zoeken. Een beetje zoals heroïne in een bloedbaan als het ware. Die losse structuur is er ook in Irvine Welshs boek en was volgens producer Andrew MacDonald perfecte materie voor de opvolger van ‘Shallow Grave’, de zwartkomische thriller die hij samen met regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodges had gedraaid. Welsh was onder de indruk van het drietal, zeker toen bleek dat ze niet van plan waren zijn boek te adapteren als moraliserend sociaalrealistisch drama zoals bijvoorbeeld ‘Christiane F.’. Het scenario van Hodges slaagt er perfect in om de kwajongensteneur van zijn boek op het scherm te behouden, al komen de echte uppercuts toch van Boyle, die ‘Trainspotting’ ietwat ziet als zijn ‘A Clockwork Orange’. Niet dat deze film dezelfde controversiële toer opgaat, maar het tumult was er niet minder om: ‘Trainspotting’ bleek voor veel jongeren de juiste film op het juiste moment. Boyle gebruikte een filmtaal die hip en modern was, en die (in tegenstelling tot wat tegenstanders beweerden) helemaal geen drugsgebruik propageert, maar op een weinig onverbloemde manier de gruwelijke effecten van de verslaving belicht. Maar eerder met een kwinkslag dan met een zwartgallige serieux.

Zelfs degenen die lak hebben aan de drugsthematiek en lichte anarchie van ‘Trainspotting’ zullen toch moeten toegeven dat dit op zijn zachtst gezegd wenkbrauwfronsende cinema is. Met meer dan een scène die zich in het collectief geheugen heeft geboord. Zo duikt Ewan McGregor letterlijk in het smerigste toilet van Schotland om twee pillen op te vissen, zakt hij tijdens een overdosis op de tonen van Lou Reeds ‘Perfect Day’ in een vasttapijtgraf en ziet hij tijdens zijn afkicksessies een dode baby over het plafond kruipen.

Dat Boyle na het succes van deze prent in de armen werd gesloten door Hollywood, hoeft niet te verwonderen. Zijn eerste films waren niet onmiddellijk het verhoopte succes, al komt dat misschien ook omdat ‘A Life Less Ordinary’ en ‘The Beach’ de minst interessante prenten in zijn portfolio zijn. Intussen heeft Boyle in zijn carrière overvloedig bewezen dat ‘Trainspotting’ nog steeds exemplarisch is voor zijn eigenzinnige aanpak, die hem inmiddels zowaar al een Oscarwinnende film opleverde (‘Slumdog Millionaire’). Ook voor Ewan McGregor was ‘Trainspotting’ de grote poort naar Hollywood waarbij hij onder meer tot Jediridder werd geslagen en met Nicole Kidman mocht foefelen. Opvallend is dat McGregor er net als Boyle niet voor terugdeinst om de commercie af en toe de rug toe te keren en op geregelde tijd te gaan voor minder voor de hand liggende en meer persoonlijke keuzes. Of hoe je in de circle of (choose) life blijkbaar best van meerdere walletjes kan mee-eten.
 
Extra’s (Blu-ray): meer dan genoeg achtergrondinformatie om niet onmiddellijk cold turkey te gaan: een audiocommentaar, verwijderde scènes, interviews en heel wat interessante featurettes over verschillende aspecten van de opnames.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray