Zoeken

Cloverfield

  • Cinevision.be/nl quoteert Cloverfield met een 3/5
  • Regisseur: Matt Reeves
  • Cast: Michael Stahl-David, Jessica Lucas, Mike Vogel
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 06-02-2008
  • DVD: 12-06-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Cloverfield"

Een mysterieus Japans frisdrankje. Onheilspellende berichten over het einde van de wereld. Het hoofd van het Vrijheidsbeeld dat zich plots in de straten van New York bevindt. De hype rond ‘Cloverfield’ heeft zijn effect alvast niet gemist. Deze reeds sinds maanden hooggeanticipeerde monsterfilm, die het midden houdt tussen ‘The Blair Witch Project’ (ook die film werd voorafgegaan door een nauwgezette marketingcampagne) en ‘Godzilla’, is een productie van J.J. Abrams, het brein achter de al even mysterieuze tv-serie ‘Lost’.

Geheimhouding draagt hij blijkbaar hoog in het vaandel, want informatie over de plot en de uitwerking van deze ‘Cloverfield’ - zelfs over de titel werd lange tijd gespeculeerd - werd slechts met mondjesmaat aan de filmfan prijsgegeven. Tot de release uiteraard. Dan is het erop of eronder, dan wordt de hype ontmaskerd en kan iedereen waarnemen of Abrams’ jeugdige enthousiasme terecht was. Of zou hij ons gebakken lucht verkocht hebben?

Het antwoord op die vraag luidt volmondig: nee. ‘Cloverfield’ is niet het grensverleggende meesterwerk voor de ADHD-generatie, maar het is wél een spectaculaire rollercoaster, die je anderhalf uur lang opslorpt en je moe, maar voldaan in je bioscoopzetel achterlaat. Want, geloof ons, deze door Matt Reeves ingeblikte chiller is intens. En dat komt enkel en alleen omdat deze onheilspellende aanval op The Big Apple niet in beeld gezet wordt met de focus op het moordlustige schepsel - Roland Emmerich zou wellicht een heel andere film gemaakt hebben - maar wel vanuit het standpunt van enkele personages, die deze ramp ondergaan en in leven trachten te blijven. Eén van de protagonisten zeult een handgehouden camera met zich mee en de reconstructie waarvan we getuige zijn, bestaat uitsluitend uit beelden die hij geschoten heeft. Het resultaat: een schokschouderende beeldenstroom, die je af en toe gevaarlijk naar het randje der misselijkheid brengt. Maar de makers blijken geen non-talenten en ze weten perfect wanneer ze moeten intomen.

Daardoor blijft ‘Cloverfield’, waarbij je desalniettemin toch niet te dicht bij het scherm plaatsneemt, steeds een interessante en fascinerende zit, die ook inspeelt op de naweeën van 9/11. De opbouw had misschien iets strakker gekund en het acteerwerk laat zwaar te wensen over, maar de viscerale spanning die Reeves af en toe uit zijn camera schudt, blijft aan je ribben kleven. Onze favoriet? De scène in de tunnel, met de eerste aanval van de minimonstertjes. Superieure horror in een voor het overige prima blockbuster voor het YouTube-publiek. Ofte: een genrefilm met het hart op de juiste plaats.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray