Zoeken

Qu'un Seul Tienne Et Les Autres Suivront

  • Cinevision.be/nl quoteert Qu'un Seul Tienne Et Les Autres Suivront met een 3/5
  • Regisseur: Léa Fehner
  • Cast: Pauline Etienne, Farida Rahouadj, Reda Kateb
  • Genre: Drama
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-01-2011
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Qu'un Seul Tienne Et Les Autres Suivront"

Ook al vertonen ze meer verschillen dan overeenkomsten, toch is het onmogelijk om ‘Qu’un Seul Tienne Et Les Autres Suivront’ te bespreken zonder het over ‘Un Prophète’ te hebben. Net zoals de alom bekroonde prisonparel van Jacques Audiard lapt ook deze cachotcaleidoscoop radicaal de conventies van het genre aan zijn laars en deelt hij met de regelmaat van de klok fikse maagstampen uit. Maar daarmee houden de vergelijkingen op. Legde de profeetparabel het criminele raderwerk binnen het gevangeniswezen bloot, dan toont deze prent hoe je ook aan de andere kant van de tralies als afzondering kan ervaren. En in tegenstelling tot bij ‘Un Prophète’ zetelt er in het regiestoeltje geen oude rot in het vak, maar een amper 28-jarige debutante.

Léa Fehner is haar naam, en het lag enigszins in de lijn der verwachtingen dat haar eersteling zich in een gevangenisomgeving zou afspelen. Dat ze daarbij inzoomt op de familieleden, kennissen en andere relaties van mensen die in de gevangenis zitten, mag gezien haar achtergrond als maatschappelijk werkster evenmin verbazen. Fehner weet waarover ze spreekt, en dat voel je twee uur lang. Ze heeft een hart voor haar personages, waardoor ze het ook de kijker niet erg moeilijk maakt met hen mee te leven. Al zit daar tevens het sterke spel van een hoofdzakelijk onbekende cast voor iets tussen.

Niets wees erop dat de 16-jarige Laure (Pauline Etienne), de Algerijnse Zohra (Farida Rahouadj) en de 30-jarige Stéphane (Reda Kateb) elkaar ooit zouden ontmoeten. Laat staan in de bezoekersruimte van een Franse bajes. Laure is smoor op het jonge straatboefje Alexandre (Vincent Rottiers), die door zijn opstandige gedrag in de lik terechtkomt. Ze is te jong om zonder begeleiding de gevangenis te bezoeken en dus moet ze op zoek gaan naar een volwassene die haar daarbij wil vergezellen. Zohra op haar beurt heeft Algerije verlaten om meer te weten te komen over de dood van haar zoon. Ze is vastberaden om zijn moordenaar in de gevangenis op te zoeken.

Tot slot is er Stéphane, een dolende dertiger wiens leven niet over rozen gaat. Hij gaat gebukt onder financiële zorgen, maar ook familiaal gaat het hem niet voor de wind. Zo leeft hij schijnbaar op voet van oorlog met zijn dominante vriendin. Wanneer hij Pierre (Marc Barbé) tegen het lijf loopt, zou zijn geluk wel eens kunnen keren. Die doet Stéphane immers een lucratief aanbod waarop de arme stakker maar moeilijk nee kan zeggen. Wat hij moet doen? De plaats innemen van een gedetineerde waarop hij als twee druppels water lijkt. Deze drie verhalen verweeft Fehner met voldoende spanning en dramatiek door elkaar tot ze in elkaar vervlochten raken tijdens het bewuste bezoekuur, het kruispunt tussen vrijheid en isolatie.

Als debuut kan ‘Qu’un Seul Tienne Et Les Autres Suivront’ beslist tellen, maar écht van de sokken geblazen ben je helaas niet. Grote schuldige is het nogal gekunstelde scenario dat Fehner duidelijk naar voorbeelden als Alejandro González Iñarritù, Guillermo Arriaga en Fatih Akin modelleerde en dat iets te nadrukkelijk op de dramaknopjes drukt. Ook een aantal toevallige/ongeloofwaardige verhaalbochten gooit roet in het eten. Als de film je toch de spreekwoordelijke krop in de keel bezorgt, dan is dat te danken aan de niet mis te verstane boodschap die ondanks een artificieel script toch boven komt drijven en de sterke cast die ze laat nazinderen. Een gevangenisveroordeling heeft niet enkel effect op zij die de straf moeten uitzitten, maar ook op zij die achterblijven. Vooral Pauline Etienne en Farida Rahouadj illustreren dat met breekbare, door merg en been snijdende vertolkingen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray