Zoeken

Definitely, Maybe (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Definitely, Maybe (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Adam Brooks
  • Cast: Ryan Reynolds, Abigail Breslin, Isla Fisher
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-01-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Definitely, Maybe (Blu-ray)"

Op basis van de inlay zou je het ‘Definitely, Maybe’ misschien niet meteen aangeven, maar in het romcom-genre is dit zonder twijfel één van de frissere toevoegingen van de laatste jaren. Waar romantische komedies namelijk veelal hun pijlen richten op huwelijken of andere toonbeelden van suikerzoete romantiek trapt deze film af met een scheiding. Maar wees gerust: een happy end laat ook hier op zich wachten, alleen is de weg daarnaartoe geplaveid met opvallend minder clichés.

Wanneer Will Hayes (Ryan Reynolds) zijn 11-jarige dochter Maya (kindster Abigail Breslin in haar gekende ontwapenende doen) van school oppikt, worstelt die laatste met een heleboel vragen. Ze heeft immers net haar eerste les seksuele opvoeding achter de kiezen en zo vraagt ze zich af hoe d’r vader en moeder elkaar leren kennen hebben en waarom ze na al die jaren uit elkaar gaan. Will neemt zich voor niets aan zijn dochter te vertellen, maar uiteindelijk zwicht hij toch. Al hangt hij er wel een voorwaarde aan vast. Als verhaaltje voor het slapengaan vertelt hij ditmaal geen sprookje, maar zijn eigen amoureuze levenswandel, waarop hij niet één, maar drie vrouwen ontmoette. Aan Maya (en dus ook aan de kijker) om te raden met wie hij uiteindelijk getrouwd is. En wie de moeder is van Wills lieftallige spruit.

Een romantische komedie met weerhaakjes, zo zou je deze ‘Definitely, Maybe’ nog het best kunnen omschrijven. We krijgen namelijk voor een keertje niet het standaardverloop in de maag gesplitst, maar een hoogst inventieve inkleding die niet één romance belicht, maar drie. Het raadspelletje fungeert daarbij louter als kapstok om die verhaaltjes aan op te hangen, maar omdat je als kijker mee kan gissen, zorgt het voor wat extra pigment – altijd meegenomen in een genre dat zich meestal met tal van belegen liefdesverklaringen naar de eindmeet sleept. Het eerste halfuur neigt nu en dan nog een beetje naar prefabromantiek, maar daarna ontspint er zich een mooi en bovenal oprecht verhaal, waarin personages komen en gaan zonder geforceerd aan te doen.

Van Ryan Reynolds weten we dat hij niet de meest geschikte leading man is in actiefilms, maar in komedies of drama’s (zie ook het fijne ‘Chaos Theory’ en ‘Fireflies In The Garden’) kwijt hij zich vaak aardig van zijn taak. Ook hier sluit zijn nonchalante acteerstijl perfect aan bij de chaotische en onvoorspelbare levensloop van zijn personage. Van de drie actrices met wie hij lief en leed zal delen valt evenzeer niemand uit de toon, en het pleit voor de makers dat ze bij het casten niet zijn gegaan voor een stelletje jonge opkomende non-talenten, maar voor actrices die een meer mature en daardoor naturelle uitstraling hebben: Elizabeth Banks, Rachel Weisz en vooral Isla Fisher zijn frisse keuzes en bezorgen de prent een dito uitstraling.

De diverse moraallesjes stinken echter een ietsjepietsje naar de mottenballen en illustreren hoe preuts Amerika in bouwjaar 2008 nog steeds was (en vandaag de dag nog altijd, durven we wedden); de opgestoken vingertjes in de richting van sigaretten, drank en vrouwengescharrel zijn niet op één hand te tellen. Ironisch dan ook dat de mooiste, meest charmante of oprechte scènes net die zijn waarin die drie ‘zonden’ centraal staan (bij het sigarettenduel tussen Reynolds en Fisher spat de passie zo van het scherm!). ‘Definitely, Maybe’ is geen wereldschokkende cinema, maar in het zwijmellandschap wel een verademing. Slimmer en oprechter dan het gros van zijn soortgenoten, en precies daardoor ook heel genietbaar. Fijn filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray