Zoeken

Breaking Bad, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Breaking Bad, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Vince Gilligan
  • Cast: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul
  • Genre: Drama
  • Duur: 335 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-01-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Breaking Bad, seizoen 1"

Dysfunctionele families en relaties: ze zijn vandaag de dag eerder regel dan uitzondering in Amerikaanse tv-series. In ‘The Sopranos’ moesten we meeleven met een maffiaclan, in ‘Weeds’ worden de heilige huisjes ingetrapt die na ‘Six Feet Under’ nog overeind stonden, in ‘Big Love’ staat polygamie bij de mormonen centraal, en in de nieuwe sitcomhit ‘Modern Family’ draait alles om een complex samengesteld gezin. En dan hebben we het nog niet over Sookie en Bill gehad in ‘True Blood’. Kortom, de Amerikaanse (betaal)zenders schrikken er niet voor terug om onderwerpen aan te snijden die een paar jaar terug ondenkbaar waren, en al dan niet toevallig levert het merendeel van die boude beslissingen heel wat schitterend kijkvoer op.

Het is niet anders met ‘Breaking Bad’. Hier bij ons nog relatief onbekend, maar in Amerika begint deze gelauwerde AMC-reeks deze zomer al aan de vierde jaargang. Elk seizoen viel dusver in de prijzen op de Emmy Awards-ceremonie. De prijs voor beste dramaserie werd nog niet binnengerijfd, maar hoofdacteur Bryan Cranston slaagde er zowaar al drie maal in om met het beeldje voor beste acteur in een dramaserie aan de haal te gaan. En dat is geen geringe prestatie in een competitie die onder meer bevolkt wordt door Jon Hamm (‘Mad Men’) en Michael C. Hall (‘Dexter’). Ook met de kijkcijfers zit het snor: het eerste seizoen haalde gemiddeld 1,2 miljoen kijkers, bij het derde seizoen zaten al twee miljoen nieuwsgierigen klaar voor de eerste aflevering.

Centraal in ‘Breaking Bad’ staat de ietwat onopvallende, schlemielige Walter White (Cranston). Hij is een chemieleraar die na de uren bijklust in een carwash. Geld dat hij kan gebruiken: zijn vrouw Skyler is opnieuw zwanger en zijn tienerzoon Walter Jr. is lichamelijk gehandicapt na een hersentumor. In de pilootaflevering wordt Walter vijftig, en het wordt een gedenkwaardige verjaardag. Nadat hij het bewustzijn verliest, krijgt hij in het ziekenhuis te horen dat hij longkanker heeft en maar een paar jaar meer te leven heeft. Hét moment voor Walter om zijn leven bij te sturen, zij het op een nogal onorthodoxe manier: zonder dat zijn familie het weet besluit hij zijn chemische kennis aan te wenden om samen met een geflipte ex-leerling een methamphetaminelab te runnen.

‘Breaking Bad’ (te vertalen als ‘op het slechte pad’) is au fond een dramaserie, maar uiteraard leent dit gegeven zich ook tot sloten zwarte humor. Die worden soms tongue in cheek geserveerd, soms rechttoe-rechtaan. Aanvankelijk is het wat wennen aan de capriolen van Walter, die op zijn meest introverte momenten wel ontsnapt lijkt uit het universum van de broertjes Coen. Maar het duurt niet lang vooraleer het concept en Walter hun slag thuishalen en bedenker Vince Gilligan (lange tijd een van de producers van ‘The X-Files’) een nagenoeg perfect evenwicht vindt tussen tragiek en humor. En zo op de proppen komt met meer dan een gedenkwaardige plotwending: in de tweede aflevering bijvoorbeeld gebeurt er iets heel origineels en vies met een in zuur opgelost lijk.

De eerste zeven afleveringen smaken dus duidelijk naar meer, en het goede nieuws is alvast dat de andere seizoenen van ‘Breaking Bad’ op dertien episodes afklokken. De reden voor deze korte aftrap is te zoeken in de scenaristenstaking in Hollywood die er een paar jaar terug voor zorgde dat heel wat projecten werden afgelast of uitgesteld. Dat is een beetje voelbaar in de ietwat gehaaste climax, maar in de wetenschap dat ‘Breaking Bad’ in dit eerste seizoen hoogstwaarschijnlijk nog niet alle troeven uit de mouw heeft geschud, is dat nauwelijks een euvel te noemen. Eerder een extra reden om met een gezonde nieuwsgierigheid uit te kijken naar de verdere avonturen van langzaam tikkende tijdbom Walter White.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray