Zoeken

Coach Carter

  • Cinevision.be/nl quoteert Coach Carter met een 3/5
  • Regisseur: Thomas Carter
  • Cast: Samuel L. Jackson, Rob Brown, Robert Ri'chard
  • Genre: Drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 27-04-2005
  • DVD: 09-02-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Coach Carter"

Het moet al van ‘Shaft’ geleden zijn dat Samuel L. Jackson nog zo uitdrukkelijk de hoofdrol in een film vertolkt heeft. De zwarte filmster is één van de meest gevraagde acteurs in Hollywood en draafde de laatste tijd verschillende malen op in veredelde bijrollen - de één al wat groter dan de ander. Wat een plezier was het dan ook om Jackson in het waar gebeurde ‘Coach Carter’, een kleinschalige film met een naar Amerikaanse normen klein budget, als vanouds jetje te zien geven als een vastberaden basketbalcoach.

Jackson speelt de rol van Ken Carter, een coach, die in de jaren negentig heel wat controverse veroorzaakte door z’n spelers de toegang tot de sportzaal te ontzeggen als ze niet beter presteerden op school. Hij verplichtte ze bijlessen te volgen en vond een goed diploma nog steeds veel belangrijker dan een geslaagde sportcarrière.

Aan het roer van dit goed geacteerde sportdrama staat Thomas Carter (geen familie!), die een prima evenwicht houdt tussen jachtige, snel gemonteerde scènes - de wedstrijden - en een langzame, ingetogen regie - het persoonlijke leven van de protagonisten. En hoewel het verhaal bij momenten nogal stroperig uit de hoek komt en het hoofdpersonage nogal geadoreerd op een schavotje wordt geplaatst, kent ‘Coach Carter’ best wel sterke scènes, die op mooie wijze de verstandhouding tussen de coach en zijn spelers weten te schetsen. Het eerste anderhalf uur is dan ook het beste; daarna verliest de regisseur een beetje de teugels door ook een deel van de rechtzaak en de media-aandacht nadrukkelijk in beeld te brengen. Het hoort er beslist bij, maar Carter spendeert er iets teveel aandacht aan, waardoor hij vooral vergeet z’n personages te laten evolueren. Niettemin is ‘Coach Carter’, met een werkelijk schitterende vertolking van Samuel L. Jackson, een prima filmpje, dat niet alleen basketballiefhebbers zal charmeren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray