Zoeken

Jonah Hex (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Jonah Hex (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jimmy Hayward
  • Cast: Josh Brolin, John Malkovich, Megan Fox
  • Genre: Actie
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Jonah Hex (Blu-ray)"

Sommige filmgenres zijn niet met elkaar te verzoenen. Neem nu western en fantasy. Het bekendste voorbeeld waarbij deze twee absolute tegenpolen in de cinematografische blender werden gegooid, is zonder twijfel ‘Back To The Future Part III’ – met duimen en voeten voorsprong het zwakste broertje uit de trilogie, al wist Zemeckis sporadisch wel de sfeer van het oude westen op te roepen. Veel erger was het gesteld met het Will Smith-vehikel ‘Wild Wild West’, waarin twee cowboys het in dat Wilde Westen opnamen tegen een slimme schurk die over futuristisch gevechtstuig beschikte. Op zijn best kon je het foute fun noemen, maar helaas was het eerder fout dan funny.

Van hetzelfde laken een broek: ‘Jonah Hex’, een mix van spaghettiwestern (zij het wellicht die van de witte producten), fantasy, horror en actie. Het titelpersonage vindt zijn oorsprong in de DC Comics-stal, en dat zal je geweten hebben. Net zoals collega-striphelden Batman en Superman zeult ex-Confederate-soldaat Jonah Hex (Josh Brolin) immers een rugzak vol demonen met zich mee. Letterlijk overigens, want doordat hij ooit ternauwernood een aanslag op zijn leven overleefde, beschikt Jonah Hex over een arsenaal bovennatuurlijke krachten, die hem in staat stellen elke dode weer tot leven te wekken.

Dat komt ‘m goed van pas bij zijn zoektocht naar oude aartsrivaal Quentin Turnbull (John Malkovich). Het schimmenrijk vervult voor Hex immers een GPS-functie, daar elke overledene van al wie hij tijdens zijn leven gekend heeft de precieze coördinaten van zijn whereabouts kan ophoesten. Waarom Hex jacht maakt op Turnbull? Omdat de afvallige generaal bezig is met de ontwikkeling van een geheim superwapen, waarmee hij de volledige VS wil platblazen. De Amerikaanse overheid zit met de handen in het haar en kan zich alleen maar wenden tot Jonah Hex, die alzo tevens de kans krijgt een punt te zetten achter zijn persoonlijke vendetta met Turnbull. Die vermoordde namelijk Jonahs vrouw en kind voor diens ogen en liet Hex zwaar gemutileerd in het gezicht achter. Hoe verminkt? Wanneer hij een shot whisky achterover kapt, loopt het goedje er langs zijn wang weer uit!

Klinkt onnozel? Is het ook, maar net omdat scenaristenduo Mark Neveldine en Brian Taylor (het creatieve team achter de pretentieloze actienonsens ‘Crank’ en sequel), die na een in de pers breed uitgesmeerde reeks meningsverschillen met de producenten uit de regiestoel gewipt werden, het allemaal zo serieus aankleden, blijft de amusementswaarde uit. Met een speelduur van 82 minuten (inclusief eindgeneriek!) sleept het allemaal niet erg lang aan, maar de aaneenschakeling van de ene stoere actiesequentie na de andere, volledig dicht geplamuurd door de loeiharde klankband van heavymetalband Mastodon, gaat eerder vervelen in plaats van opzwepen.

Bovendien, en zo maken we het bruggetje met de inleiding netjes rond, wil de melange van fantasy en western andermaal niet marcheren. En ook de over the top-actie (Jonah die met een soortement machinegeweer een heel dorpje aan flarden knalt) botst met de deontologie van een western. Toch nog één lichtpunt: de cast heeft er goed de pas in. John Malkovich schmiert in het wilde weg als sardonische snoodaard, een wulpse Megan Fox is ideaal als westernclichéhoertje en van Josh Brolin wisten we al sinds ‘No Country For Old Men’ dat hij over de ideale dosis gravitas beschikt om een westernpersonage neer te poten, al gooit hij het hier over een meer parodiërende boeg. Hij weet alleszins nog een aantal milde monkellachjes los te weken door de tong anderhalf uur lang in de wang te drukken. Of, in zijn geval, door de wang.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray