Zoeken

Submarino

  • Cinevision.be/nl quoteert Submarino met een 2/5
  • Regisseur: Thomas Vinterberg
  • Cast: Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Morten Rose
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-01-2011
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Submarino"

Niemand laat zijn eigen kind alleen, je bouwt het liefst een muurtje om hen heen. Een waarheid als een smartlapkoe, aan de lage landen geschonken door pa en dochter Alberti in 1982. En die in het kille Kopenhagen niet is doorgedrongen tot de moeder van Nick Torp en zijn jongere broers, want de muur die zij rondom haar kinderen bouwt vertoont meer afbrokkelende gaten dan de ruïne van het Colosseum. Waarmee meteen duidelijk is dat de trauma’s in deze film allemaal teruggaan tot wonden geslagen in de kindertijd.

Mama Torp is verslaafd aan alcohol. Zozeer zelfs, dat ze zich nog nauwelijks schijnt te herinneren dat ze drie kinderen heeft, waaronder een piepjonge baby. Nick en zijn broer zorgen zo goed en kwaad als het gaat voor de ukkepuk, die zelfs zonder naam ter wereld is gekomen. Op een ochtend vindt Nick de baby dood in zijn bed. Omgekomen door verwaarlozing, en zelfs al is Nick niet schuldig aan de dood van zijn broertje, het schuldgevoel raakt hij voor de rest van zijn leven niet meer kwijt.

Wat duidelijk wordt als ‘Submarino’ een sprong van twintig jaar in de tijd maakt. Nick (Jakob Cedergren) komt net uit de gevangenis, heeft een troosteloze relatie met een al even dolende buurvrouw, en kan nauwelijks zijn agressie intomen. Net als zijn (net overleden) moeder heeft hij een serieus drankprobleem. Zijn jongere broer (Peter Plaugborg) heeft hij in al die jaren niet gezien. En die is net als Nick op drift: hij kampt met een serieus drugprobleem, en om te kunnen instaan voor de opvoeding van zijn zesjarige zoontje Martin, steekt hij zich ironisch genoeg steeds dieper in de ellende. Na de begrafenis van hun moeder zoeken de twee broers toenadering tot elkaar, maar het blijft maar de vraag of ze ooit hun verleden van zich kunnen afschudden en echt gelukkig kunnen worden.

Regisseur van ‘Submarino’ is de Deen Thomas Vinterberg, in 1998 nog het snoepje van de klas met zijn Dogmafilm ‘Festen’, de rauwe met een handcamera gefilmde desintegratie van een familie. Vinterberg werd spoorslags binnengehaald als de nieuwe Lars Van Trier en ‘Festen’ groeide internationaal uit tot een cultfilm bij het arthousepubliek. Een mooie carrière lag in het verschiet, maar Vinterberg toonde niet veel haast: hij regisseerde tv-projecten, de videoclip bij Blurs ‘No Distance Left To Run’ en een paar onbeduidende films in Denemarken. In 2003 probeerde hij het in Amerika met het warrige ‘It’s All About Love’ met Joaquin Phoenix en Sean Penn. Ook zijn antiwapenallegorie ‘Dear Wendy’ brak twee jaar later weinig potten. Kortom, het was terug naar af voor Vinterberg, al wordt ‘Submarino’ door voor velen als een waardige opvolger van ‘Festen’ gezien. Gelijkenissen zijn er alleszins, al is ‘Submarino’ geen Dogmafilm. De grootste overeenkomst is de depressieve oceaan waar beide prenten door waden. Kon er in ‘Festen’ al eens groen worden gelachen, in ‘Submarino’ lijkt het wel alsof alle zonnestralen van de set zijn geweerd. Er wordt gedronken, gesnoven en gespoten en ook van een robbertje vechten zijn de personages (inclusief een heel nare stalker) niet vies. Het ronduit grimmige resultaat laat qua zwartgalligheid zelfs Mike Leighs donkerste films achter zich.

Dat Vinterberg zich met ‘Submarino’ een begenadigd regisseur toont, staat buiten kijf. Dat de vertolkingen ten dienste staan van het scenario ook. Het resultaat is een film die bij de ene als ijzersterk zal geboekstaafd staan, maar een ander deel van het publiek volkomen ijskoud zal laten. De titel verwijst trouwens naar de foltertechniek waarin het hoofd van de verdachte onder water wordt gehouden tot wanneer hij ei zo na stikt en verdrinkt. Een goed gekozen metaforische titel, want na sommige scènes is naar adem happen geen overbodige luxe. Zeker voor wie zich na het eerste halfuur al afvraagt of al die ellende nog lang gaat duren.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray