Zoeken

Human Target, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Human Target, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Peter Johnson
  • Cast: Mark Valley, Jackie Earle Haley, Chi McBride
  • Genre: Actie
  • Duur: 516 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Human Target, seizoen 1 (Blu-ray)"

Liefhebbers van explosieve bombastcinema mogen de borst nat maken voor ‘Human Target’, een op een strip uit de DC Comics-stal gebaseerde 12-delige actieserie, die zoveel testosteron tentoonspreidt dat zelfs de stoerste macho er in vergelijking een mietje bij is. Niet verwonderlijk, als je weet dat het hoofdpersonage de tv-incarnatie is van John McClane (‘Die Hard’), Ethan Hunt (‘Mission: Impossible’), John ‘Hannibal’ Smith (‘The A-Team’), Simon Templar (‘The Saint’) én Jason Bourne (‘The Bourne Identity’). Pure nonsens met andere woorden? Inderdaad, maar gelukkig ook verslavend entertainend.

‘Human Target’ brengt elke episode een nieuw avontuur, waarin de in te huren bodyguard Christopher Chance (Mark Valley) met plezier zijn eigen leven op het spel zet om dat van zijn cliënten te beschermen. Er wordt daarbij al eens uit een rijdende hogesnelheidstrein gesprongen, een op zijn kop vliegende jumbojet bestuurd of zelfs een klein legertje tegenstanders eigenhandig afgemaakt. En er mag ook gereisd worden: de location hunters hebben de meest fraaie locaties geselecteerd om als actiedecor dienst te doen, gaande van Quebecq tot Zuid-Amerika. Inhoudelijk stelt het misschien allemaal niet zoveel voor, de makers weten wel hoe ze hun product moeten verpakken.

Wie ‘Human Target’ afdoet als een hersenloze aaneenschakeling van stunt- en vliegwerk heeft tot op zekere hoogte gelijk, maar vergeet dat de reeks niet meer wil zijn dan precies dat. Het clichématige geheim dat de waaghalzerige protagonist met zich meezeult (stukje bij beetje komen we te weten waarom Chance dit werk doet), verraadt dat de scriptschrijvers niet echt de ambitie hadden om je met verrassende twists om de oren te slaan. En het feit dat elke aflevering een losstaande missie bevat, onderschrijft dat deze serie beoogd is als luchtig en vlot verteerbaar vertier, ideaal om je drukke werkdag mee af te sluiten. Zelfs met verstand op nul is het fun verzekerd. Misschien zelfs vooral dan.

Toch mag je de scribenten geen gebrek aan visie verwijten, want ze hebben de originele comic niet klakkeloos naar het kleine scherm vertaald. In de uit de jaren ’70 stammende (en in onze contreien wellicht volstrekt onbekende) strip nam beschermengel Christopher Chance steeds de identiteit van zijn opdrachtgever over, aan de hand van diverse vermommingen. Wellicht oordeelden de tekenaars destijds dat zulks nodig was om Chance een zekere superheldeneigenschap toe te bedelen. In deze live action-versie gaat het er echter anders en zowaar beter aan toe. In plaats van zich uit te geven als de persoon die hij moet behoeden, doet hij zich voor als iemand uit diens entourage, wat de reeks een meer realistisch karakter bezorgt. Hoewel dat uiteraard aan spaanders gehakt wordt door de over the top-actie, die sterk herinnert aan de viriele machocinema van de jaren ’80.

Beeldbuisfanaten kennen Mark Valley wellicht uit series als ‘Boston Legal’ en ‘Fringe’, maar hier mag hij voor het eerst alle aandacht naar zich toetrekken. En dat doet hij met verve. Het zou ons alvast niets verbazen mocht hij binnen afzienbare tijd een soortgelijke heldenrol in een big budget blockbuster vertolken. In bijrollen tref je overigens wel meer ondergewaardeerd talent. De sinds ‘Little Children’ heropgeviste en ultragetalenteerde Jackie Earle Haley is geweldig als koele killer, die Chance bijstaat op zijn levensgevaarlijke missies. En de nu en dan voor een komische noot zorgende Chi McBride doet het evenzeer uitstekend als Chances geweten. Coole knaltelevisie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray