Zoeken

Code Name: The Cleaner

  • Cinevision.be/nl quoteert Code Name: The Cleaner met een 1/5
  • Regisseur: Les Mayfield
  • Cast: Cedric The Entertainer, Lucy Liu, Nicolette Sheridan
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 01-08-2007
  • DVD: 12-06-2008
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Code Name: The Cleaner"

Een grijnzende in maatpak uitgedoste Cedric The Entertainer met aan weerszijden een opgetutte bimbo die enkel door hun looks de poster mogen sieren; links prijkt de onnavolgbare Lucy Liu, rechts Nicolette Sheridan, de hasbeen die er nooit echt geweest is. Als je op basis van die gegevens - meer toont de poster niet, maar het is voldoende - de zaal van ‘Code Name: The Cleaner’ binnenstapt, kan je alvast niet klagen dat je geen hoogintellectuele cinema achter de kiezen hebt gekregen. Waren we ook niet van plan. Wel kunnen we niet lachen (letterlijk!) met het beperkte talent van cineast Les Mayfield - eerder verantwoordelijk voor wegwerpkomedies als ‘Flubber’, ‘Blue Streak’ en ‘The Man’ - en het feit dat hij de kijker op zoek naar een beetje ontsnapping zelfs geen beetje plezier gunt.

‘Code Name: The Cleaner’ heeft nochtans een niet onaardige plot om op terug te vallen: Jake (Cedric The Entertainer) wordt wakker in een hotelkamer, maar lijdt aan een tijdelijk geheugenverlies. Naast hem op het bed bevindt zich een vermoorde FBI-agent en elders in de kamer treft hij een koffertje met daarin een heus bedrag groene biljetten aan. Hij slaat op de vlucht en komt al snel in de handen van zijn vrouw terecht. Of tenminste in de handen van iemand die dat beweert. Snel zal immers blijken dat ook zij in het misdadige complot tegen de arme man zit, die nog steeds niet weet wie hij exact is. Dat hij echter de spilfiguur is in een levensgevaarlijk spionagespelletje heeft hij wel snel begrepen. Op zijn vlucht voor zowel de politie als de niets ontziende criminelen krijgt hij hulp van een sexy serveuse, die ook niet blijkt te zijn wie ze beweert.

Veel uitleg voor weinig, maar je kan niet ontkennen dat de premisse ruimte biedt voor geestige fait divers en goed doorwrochte misverstanden. Voor een slimme komedie (of een scherpe actiefilm) moet je echter niet bij ‘Code Name: The Cleaner’ zijn. De grappen zijn stuk voor stuk belegen, met als pijnlijke dieptepunt het veel te lang uitgevallen klompendansje waarbij Cedric The Entertainer z’n artiestennaam opnieuw alle oneer aandoet. Oké, we geven het toe, een groot acteur is hij niet en dat zal hij natuurlijk ook nooit worden, maar waar hij doorgaans toch kan teren op z’n tomeloze charisma - z’n optreden in ‘Intolerable Cruelty’ doet ons nog steeds bulderen - is daar in deze met actie gelardeerde spionagekomedie bitterweinig van te merken. Nee, dan nog liever Lucy Liu of Nicolette Sheridan die weliswaar even futloos staan te acteren, maar tenminste lijken te beseffen dat ze hun krabbel enkel maar voor de centen gezet hebben. Van artistieke integriteit kunnen ze alleszins niet verdacht worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray