Zoeken

Bambi & Bambi II (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bambi & Bambi II (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: David Hand, Brian Pimenthal
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Animatie
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Bambi & Bambi II (Blu-ray)"

Antropomorfisme. Zo wordt met een tonguitglijdend woord het vermenselijken van dieren omschreven. Iets waar ze bij de Disneystudio’s van meet af aan heel sterk in waren. Hun ‘Silly Symphonies’ werden vaak bevolkt door lieve diertjes, in ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ figureerde heel wat poezelig bosvee en in 1942 lanceerde Disney (tot spijt van wie het vleesetend benijdt) wat voor velen nog steeds het antropomorfismemeesterwerk aller tijden is. ‘Bambi’ dus, het lieve verhaal over een hertekalf dat doorheen de seizoenen heen op eigen poten leert staan. Een productie die trouwens het voorrecht heeft heel wat kinderen met een van hun allereerste (film)trauma’s op te zadelen. De scène waarin Bambi’s moeder ten prooi valt aan De Mens staat nog steeds hoog gerangschikt op eender welk cinematografisch verantwoord tranentrekkerslijstje. Al is de kans niet onbestaande dat bij de generatie die in de jaren negentig is opgegroeid de krop in de keel in eerste instantie kwam toen Simba zijn vader verloor in ‘The Lion King’.

Maar dat is een ander verhaal. Het verhaal van Bambi begint bij de Oostenrijkse auteur Felix Salten die in 1923 ‘Bambi: Eine Lebensgeschichte aus Dem Walde’ schreef. Een dierenverhaal dat zich uitstekend leende voor wat de vijfde avondvullende Disneytekenfilm zou worden. Disney kreeg de rechten in 1937 via Sidney Franklin, die oorspronkelijk een live actionverfilming voor MGM wou draaien, maar dat plan bleek niet haalbaar. Walt Disney zag in ‘Bambi’ een ideale opvolger voor ‘Snow White’, maar al snel bleek dat hij iets te snel van stapel liep. De tekenaars beschikten nog niet over de juiste skills om een hert levensecht te animeren, en ook het bronmateriaal van Salten bleek vaak te donker voor een kinderpubliek, zodat het scenario flink moest worden bijgeschaafd.

Uitstel bleek echter geen afstel, en toen ‘Bambi’ eindelijk in de zalen kwam, waren de reacties unaniem lovend. Al liet zich dat niet meteen blijken aan de kassa. De film bereikte nauwelijks een publiek in de oorlogsjaren (ook al omdat Disney zijn films niet op de Europese markt kon vertonen), waardoor ‘Bambi’ eigenlijk maar winstgevend werd vanaf de re-release in 1947. En zich van dan af een weg kon banen naar het hart van iedere zichzelf respecterende dieren- en animatieliefhebber. Want ‘Bambi’ is en blijft pure filmmagie. De achtergronden zijn van een verbluffende, haast naturalistische schoonheid. En de vele klassieke scènes (Bambi die leert schaatsen op het ijs blijft een van de meest vertederende stukjes animatie ooit) ogen bijna zestig jaar na datum nog steeds parelfris.

In 2006 bracht Disney de sequel ‘Bambi II’ uit, en ook deze is nu op Blu-ray verkrijgbaar. Een release die aanvankelijk rechtstreeks voor video en dvd was bestemd, maar in sommige landen ook in de bioscoop werd uitgebracht. Inmiddels zijn ze bij Disney afgestapt van deze kwalitatief mindere sequels. Gelukkig maar, want hoe snoezig deze tweede ‘Bambi’-film ook mag ogen, het niveau van het originele meesterwerk wordt nooit bereikt. Opvallend is dat ‘Bambi II’ eigenlijk geen echte sequel, maar eerder een ‘midquel’ is. De film laat immers zien wat er met Bambi gebeurt nadat zijn moeder is neergeschoten en van zijn vader levenswijsheid meekrijgt. Voordeel is alvast dat je daardoor de originele figuren nog eens te zien krijgt, wat de makers toch de kans gaf om onder meer het konijn Thumper nog eens te laten schitteren.

Hetzelfde schrandere dier dat in 1942 al de levenswijsheid “if you can’t say something nice, don’t say nothing at all” wist te spuien. Een omerta waaraan we ons met de release van de twee ‘Bambi’-films op Blu-ray geenszins hoeven te houden. Integendeel: essentieel kijkvoer voor jong en oud, dat is de boodschap die we bij het ‘Bambi’-pakket met graagte van de daken schreeuwen.

Extra’s (Blu-ray): zowel de originele ‘Bambi’ als de late sequel zijn voorzien van heel wat aanvullend materiaal. Het zwaartepunt ligt uiteraard bij de originele klassieker met onder meer een uitgebreide making of en verwijderde scènes. De allerkleinsten kunnen dan weer hun behendigheid testen met een paar spelletjes, zodat ze na de aftiteling nog wat langer in het universum van Bambi en zijn vriendjes kunnen vertoeven.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray