Zoeken

Breaking Bad, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Breaking Bad, seizoen 2 met een 5/5
  • Regisseur: Terry McDonough
  • Cast: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul
  • Genre: Drama
  • Duur: 585 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-02-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Breaking Bad, seizoen 2"

Het potentieel dat ‘Breaking Bad’ etaleerde in de zeven afleveringen van het eerste seizoen wordt meer dan waargemaakt in de dertien episodes van de tweede reeks. Meer zelfs, bedenker Vince Gilligan en zijn team scenaristen zijn vaak zo goed op dreef dat we niets anders kunnen dan vijf sterren tegen deze deze fabelachtige brok televisie-entertainment gooien. Alleen al de openingsscène (een oogbol die in een zwembad drijft) is intrigerend genoeg om de telefoon van de haak te gooien en de plakband klaar te houden om de mond te snoeren van eender welke huisgenoot die de trance durft te breken.

‘Breaking Bad’ is een groeiserie waarvan je nooit weet in welke richting ze gaat evolueren. Het ene moment zit je te kijken naar een gezapig familietafereel, het andere ben je er getuige van hoe het afgehakte hoofd (van een bekende gastster dan nog wel) vastgelijmd op een schildpad een ritje mag maken. Het knappe aan ‘Breaking Bad’ is dat deze mix van extremen er niet voor zorgt dat de reeks uit de toon valt. Integendeel, hoe onberekenbaar het allemaal lijkt en hoe sardonisch de humor ook wordt, Gilligan verliest nooit de centrale verhaalas uit het oog.

En die blijft aangrijpend: chemieleraar Walt White (uitstekend vertolkt door drievoudig Emmywinnaar Bryan Cranston) krijgt op zijn vijftigste te horen dat hij longkanker heeft. Om zijn familie na zijn dood niet met schulden op te zadelen en om de hoge medicijnenkosten te kunnen betalen, gooit hij zich samen met de ietwat sullige Jesse (een in zijn rol gegroeide Aaron Paul) als drugdealer op de markt, daar Walts chemische kennis uitstekend geschikt is om een wel heel pure vorm van crystal meth te verhandelen.

Het aftasten van de eerste worp afleveringen heeft plaats gemaakt voor een wervelwind aan intriges. Zonder al te veel te verklappen kunnen we toch kwijt dat Walt en Jesse na een bijna fataal afgelopen ontmoeting met drugkingpin Tuco besluiten om met een eigen verdeelnetwerk te beginnen, maar dat loopt ook niet altijd van een leien dakje. Intussen hort en stoot Walts huwelijk met hoogzwangere echtgenote Skyler (Anna Gunn) nadat zij het moeilijk krijgt met zijn vaak geheimzinnige gedrag. Jesse wordt door zijn ouders uit het huis van zijn tante gegooid, en vindt in zijn nieuwe woonst soelaas in de armen van ex-drugverslaafde Jane (Krysten Ritter). En Walts DEA-schoonbroer Hank (Dean Norris) wordt gepromoveerd naar El Paso, waar de confrontatie met het plaatselijke kartel een te harde noot om te kraken blijkt.

‘Breaking Bad’ scoort op zowat alle fronten waar goede punten te rapen vallen. Zowel de regie, de scenario’s, vertolkingen en het camerawerk worden terecht bedolven onder scheepsladingen lovende recensies. Ook Stephen King uitte zich als fan en noemt ‘Breaking Bad’ de best geschreven tv-serie van dit moment. Helemaal ongelijk kun je hem en de andere hallelujahzingers niet geven: Walt White is hard op weg om een van de meest tot de verbeelding sprekende antihelden uit de Amerikaanse tv-geschiedenis te worden. Voeg daar nog dialogen bij die vaak scherper zijn dan een met diamanten geslepen fileermes en je begrijpt waarom ook wij reikhalzend op de uitkijk staan naar de volgende seizoenen. ‘Breaking Bad’ is net als Walts crystal meth verslavend spul. En aan afkicken zijn we nog lang niet toe.

Extra’s (dvd): een welhaast onuitputtelijke voorraad aan achtergrondinformatie. Elke episode wordt ontleed aan de hand van interviews (zelfs de herkomst van de titel van elke aflevering krijgt een verklaring), er zijn audiocommentaren, featurettes, een vooruitblik naar seizoen drie en korte webisodes die een brug slaan tussen de verschillende seizoenen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray