Zoeken

Johan Falk

  • Cinevision.be/nl quoteert Johan Falk met een 3/5
  • Regisseur: Anders Nilsson
  • Cast: Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving
  • Genre: Thriller
  • Duur: 540 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-02-2011
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Johan Falk"

Enkel wie de voorbije twee jaar een slaapzak heeft uitgerold op Pluto heeft niet in de smiezen dat Scandinavische krimireeksen hoge toppen scheren, op televisie én op dvd. Ook de tv-serie ‘Johan Falk’, met het gelijknamige personage als hoofdfiguur, zag ongetwijfeld in het licht van dat toenemende succes het levenslicht. Al gaat deze door Jakob Eklund vertolkte Zweedse speurneus reeds langer mee dan je misschien zou denken.

Nog voor Kurt Wallander, Irene Huss, Sarah Lund en andere Michael Blomkvisten hun neus aan het puzzelvenster staken, maakte Johan Falk al jacht op Scandinavisch schorremorrie in de minder bekende, maar voor de ware misdaadfictiefanaat niet te versmaden thrillertrilogie ‘Zero Tolerance’ (1999), ‘Executive Protection’ (2001) en ‘The Third Wave’ (2003), die in onze contreien helaas beperkt beschikbaar is. Wat gelukkig niet gezegd hoeft te worden over deze verzamelbox, met daarin de zes in 2009 opgenomen tv-episodes van telkens 90 minuten. Zeg maar losstaande films, zij het in een beeldbuiskeurslijf. Al is het wel aangeraden om ze in de juiste volgorde te bekijken, want anders dreig je een aantal overkoepelende verhaaldraden te missen.

Johan Falk smacht opnieuw naar de actie van de straat en verlaat zijn post bij Interpol in Den Haag om terug te keren naar zijn geboortestad Göteborg. Hij wordt gevraagd zich aan te sluiten bij het SSI-speurteam: een speciale divisie die gespecialiseerd is in infiltratie in de zwaarste criminele organisaties. Zijn meerderen achten hem erg geschikt vanwege zijn onverschrokken, compromisloze en trouwe karakter, maar inmiddels heeft Johan ook een vrouw en een kind. Is hij mentaal nog wel zo sterk als voorheen? Valt een job als deze te combineren met een leven als toegewijde vader?

‘Johan Falk’ verschilt niet zo veel van series als ‘Varg Veum’, ‘Wallander’ of ‘The Killing’, maar legt wel andere klemtonen. Zo zijn de sporadische geweldexploten van een brutaliteit die je normaliter niet gewend bent aan te treffen in dit genre (tenzij in de ‘Millennium’-reeks, maar die waren dan ook gecreëerd met het oog op een release in de bioscoop) en leggen de scenaristen meer nadruk op de interne keuken van het flikkenkorps en de relatie tussen de politie en zijn informanten dan op het ontsluieren van de verschillende cases. Dat de krimiplots overigens zo realistisch aandoen, is allerminst toevallig. De scriptpenners haalden hun mosterd immers voor het grootste deel uit echte SSI-dossiers. Wat zowel een voor- als een nadeel blijkt te zijn. Langs de ene kant voel je dat deze reeks met twee voeten in de werkelijkheid staat (als je deze serie van één ding niet kan verwijten, is het dat ze ongeloofwaardig zou zijn), maar anderzijds beknot het de schrijvers om de suspenseboog strak te spannen. Ook de staarttwisten die van vooral ‘Executive Protection’ en ‘The Third Wave’ zo’n clevere policiers maakten, blinken in deze voor tv gedraaide spin-off uit in afwezigheid.

Niettemin is deze serie een must voor de liefhebbers van het betere Scandinavische speurwerk. De verhaallijnen, de personages, de locaties, de nuchtere aanpak, de melodie van de taal, en ga zo maar door: alles wat de politiereeksen van onze hoge noorderburen zo aantrekkelijk maakt, tref je ook aan in ‘Johan Falk’. En de geharde flik mag dan ondertussen een gezin hebben, hij is nog steeds een wat nurkse en in zichzelf gekeerde einzelgänger, zoals het genre het betaamt. Kortom, vakkundig ingeblikte, doch niet geheel vernieuwende speurneustelevisie, voor wie al eens graag de grijze cellen aan het werk zet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray