Zoeken

Adventureland

  • Cinevision.be/nl quoteert Adventureland met een 3/5
  • Regisseur: Greg Mottola
  • Cast: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Ryan Reynolds
  • Genre: Komedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-02-2011
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Adventureland"

Wie zijn apenjaren beleefde in de jaren tachtig, kan er niet naast kijken (en wil dat waarschijnlijk ook niet doen): de eighties zijn helemaal terug. Tot spijt van wie het benijdt of nooit enige affiniteit met het nektapijtendecennium heeft gehad. Wie destijds als tiener op de eerste rij zat voor het oeuvre van John Hughes, zal alvast in zijn nopjes zijn met dit eerbetoon van Greg Mottola. Zijn ‘Adventureland’ is immers gesitueerd in 1987 en dat betekent meteen een melancholische insteek en heel wat jarentachtigdeuntjes op de soundtrack. Al is er ook ruimte voor werk uit de jaren zeventig en wordt vooral Lou Reed geëerd.

Mottola werkte ooit zelf als jobstudent in een pretpark, en verwerkte ongetwijfeld heel wat eigen ervaringen in het verhaal van James Brennan (Jesse Eisenberg), een aimabele maar ietwat onzekere tiener die ervan droomt samen met zijn beste vriend doorheen Europa te reizen om een streep te trekken onder zijn studentenbestaan. Een plan dat in duigen valt als zijn ouders hem toch niet financieel willen steunen. Waardoor James geen andere kans ziet dan de zomer gewoon in Pittsburg te blijven, en een vakantiebaantje aanneemt als spelletjesassistent in het plaatselijke pretpark Adventureland. Waar hij hals over kop verliefd wordt op collega Em (Kristen Stewart), maar helaas is James op dat gebied veel te onzeker om echt indruk te maken. Bovendien ligt Em ook met zichzelf overhoop: ze kan haar vader niet vergeven dat hij na de dood van haar moeder een nieuwe relatie is aangegaan, en daarnaast heeft ze ook nog eens een chaotische (seksuele) relatie met de gehuwde klusjesman Mike (Ryan Reynolds).

Greg Mottola scoorde in 2007 een grote hit met het door Judd Apatow geproduceerde ‘Superbad’. Verwacht werd dat deze ‘Adventureland’ uit hetzelfde vaatje zou tappen, maar dat bleek niet het geval. Waar ‘Superbad’ een gortige road trip was, is ‘Adventureland’ eerder een tedere coming of age-komedie met welhaast geen kak-, pis- en braakgrappen. Al zagen de distributeurs dat klaarblijkelijk liever anders, door zowel op de affiche als in de trailer de indruk te wekken dat Mottola een nieuwe ‘Superbad’ had afgeleverd. Wat dus volstrekt niet het geval is: we lieten in de inleiding reeds de naam John Hughes vallen, aan wiens oeuvre ‘Adventureland’ wel schatplichtig is. Getuige de aanwezigheid van begoede tieners, hun liefdesperikelen en hun vaak apathische ouders.

Vernieuwend of origineel is ‘Adventureland’ geenszins. Daarvoor is het verhaal van een schuchtere jongen die er toch in slaagt het meisje van zijn dromen te veroveren al iets te vaak verteld. En Mottola gaat niet echt op zoek naar een verrassende invalshoek. De setting in een pretpark is op zich wel geslaagd, al voegt die niets toe aan de romance tussen James en Em. Het zorgt wel voor een amusante vorm van ennui: James studeerde literatuur en renaissance, zijn spitsbroeder Joel Russische literatuur en Slavische talen. De manier waarop deze ‘miskende genieën’ zich bewegen doorheen hun met pluchen beesten gevulde dagen levert alvast de nodige geslaagde momenten op.

Ironisch is alvast dat de casting zowel het sterke als zwakke punt van de film is. Zowel Jesse Eisenberg als Kristen Stewart laten degelijk acteerwerk zien, het probleem is dat ze beide een rol spelen die ze al ettelijke keren hebben vertolkt. Eisenberg speelde al herhaaldelijk de onzekere nerd (schijnbaar allemaal generale repetities voor die van übergeek Mark Zuckerman) en ook Stewart speelde het rol van twijfelend meisje al iets teveel (al hoeft ze ditmaal gelukkig niet te kiezen tussen vampieren en weerwolven). Ook hier weinig verrassingen dus. Wel verrassend is de soundtrack: Mottola kiest niet voor de voor de hand liggende hits, maar gaat voor het alternatievere werk (Husker Dü, The Cure, The Replacements, The Jesus And Mary Chain). Hetgeen ‘Adventureland’ iets hautainer doet lijken dan hij eigenlijk is. Gelukkig passeert ook Falco’s ‘Rock Me Amadeus’ ettelijke keren de oorwormrevue.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray