Zoeken

Klein Londen, Klein Berlijn

  • Cinevision.be/nl quoteert Klein Londen, Klein Berlijn met een 3/5
  • Regisseur: Dré Poppe
  • Cast: Paul Cammermans, Wim Danckaert, Hans Royaards
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 400 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-02-2011
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Klein Londen, Klein Berlijn"

‘Soldaat Van Oranje’, ‘Pastorale 1943’, ‘De Aanslag’, ‘Het Meisje Met Het Rode Haar’, ‘Het Bittere Kruid’, ‘In De Schaduw Van De Overwinning’, ‘Zwartboek’, ‘In Het Vuur Van De Storm’, en ga zo maar door. In Nederland hebben ze doorheen de jaren zóveel pellicule- en tv-seriefictie over de Tweede Wereldoorlog gemaakt dat je met behulp van al die projecten haast de gehele oorlog kan navertellen. Anders is het in Vlaanderen, waar het lang wachten was op een fictieproject dat zich toespitste op WOII. Tot in 1987 om precies te zijn. Toen zond de toenmalige BRTN de zevendelige tv-reeks ‘Klein Londen, Klein Berlijn’ uit, dat vanaf nu verkrijgbaar is in een uit drie discs samengestelde verzamelbox op dvd.

Deze door Dré Poppe geregisseerde miniserie gaat van start enkele maanden voor de Duitse bezetter België binnenvalt en overspant de volledige duur van de occupatie, tot en met de bevrijding door de geallieerden. Scenarist Rudy Geldhof baseerde zich voor dit verhaal op de lotgevallen van zijn ouders. Maar hoewel autobiografisch wijkt Geldhof vanuit dramatisch oogpunt nu en dan af van de realiteit. Waar het relaas in werkelijkheid om drie dorpen ging – Knesselare, Ursul en Maldegem – is de plaats van het gebeuren één niet nader genoemd landelijk dorpje.

Daar maken we kennis met Charley Sierens (Paul Cammermans), eigenaar van een leerlooierij, bijgenaamd ‘De Canadees’. In zijn jeugd heeft hij doorheen Noord-Amerika en Canada gezworven, wat meteen verklaart waarom deze weduwnaar een uitgesproken anglofiel is. Zijn herenhuis is eveneens niet toevallig het centrum van alles wat anti-Duits is, daarmee haaks staand op de pro-Duitse burgerij, die bij de inval de bezetter met open armen verwelkomt.

‘Klein Londen, Klein Berlijn’ focust zich hoofdzakelijk op het wel en wee van Charley en zijn twee zoons. De jongste is Marc (Wim Danckaert) en woont thuis in. Oudere broer Gerard (Hans Royaards) is dan weer gehuwd met de rijke weduwe Hilda (Hilde Uitterlinden). Is Charley niet te spreken over de Duitsers, dan is zijn Vlaams-nationalistische schoondochter Hilda daarentegen vol lof over de nazi’s. Ze ziet geen enkel nadeel in hun komst, integendeel meent ze dat Vlaanderen er vooral wel bij zal varen. Geen wonder dus dat haar zoon Edwin (Erik Burke) lid is van het Verdinaso, het Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen, een met het fascisme verwante politieke beweging. Echtgenoot Gerard lijkt geen oordeel toegedaan: door zijn huwelijk is hij puik opgeklommen op de sociale ladder, een positie die hij duidelijk niet graag in gevaar wil brengen.

Vormelijk valt er op deze epische oorlogsserie, waaraan ruim drie jaar gewerkt is, helemaal niets aan te merken. Poppe en Geldhof evoceren via goedgekozen locaties en waarheidsgetrouwe anekdotes de tijdsgeest van WOII en het naturelle acteerwerk maakt dat geen enkele onder druk staande familierelatie met te veel pathos naar het scherm vertaald wordt. Maar inhoudelijk maakt het script zulke bokkensprongen in de tijd, waardoor het moeilijk is écht mee te leven met wat de nochtans prima uitgewerkte karakters overkomt. Al is een fragmentarische structuur wellicht een logisch gevolg wanneer vijf jaar geschiedenis samengebald wordt in een verhaal van nauwelijks 400 minuten. Bijna een kwarteeuw na datum blijft ‘Klein Londen, Klein Berlijn’ niettemin vakwerk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray