Zoeken

You Again (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert You Again (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Andy Fickman
  • Cast: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver
  • Genre: Komedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "You Again (Blu-ray)"

Hoe verouderd ze ook mogen zijn, de Disney(familie)komedies van weleer worden nog steeds graag bekeken door nostalgici die er mee zijn opgegroeid of cinefielen met een goed afgestemd gevoel voor retro. De kans dat de komedies die de studio momenteel via Touchstone Pictures van de band laat rollen binnen ettelijke jaren nog iemand zullen interesseren, lijkt ons eerder klein. Of het zou als fout voorbeeld moeten zijn.

Neem nu ‘You Again’. Net zoals het gros van de andere Disneykomedies (Nancy Meyers is trouwens ook in dat bedje ziek), propageert de film stilzwijgend het materialisme. Is daar iets mis mee? Waarschijnlijk niet, maar het stoort wel. Bijna iedereen woont in kasten van huizen waar de kredietcrisis geen vat schijnt op te hebben, huwelijken met een bling bling-prijskaartje worden voorbereid als betrof het de slag om de Ardennen tijdens de tweede wereldoorlog, en de ‘voel je goed’-factor wordt in vijfde versnelling gehouden door om de zoveel minuten de cast in een dansmariekesoutfit te duwen. Het resultaat is een film die zonder schroom hengelt naar de appreciatie van de gegoede middenklasse, en daar durven wij nogal eens cynisch door worden. Omdat die middenklasse als ontzettend leeghoofdig wordt geportretteerd bijvoorbeeld, maar ook omdat de extravagante rijkdom in schril contrast staat met de nauwelijks levensvatbare schraalheid van het scenario.

We geven toe: het is goedkope en misschien niet eens relevante kritiek. Hollywood draagt immers al sinds jaar en dag extravagante inkleding een warm hart toe. De ‘high society’-komedies met pakweg Cary Grant of James Stewart speelden zich ook niet meteen in een blokhut af, maar zolang de film goed zit stoort het euvel van de materialistische verpakking niet. Van zodra het scenario echter niet interessanter blijkt dan de vouw die een krant bijeenhoudt, werkt de extra largeverpakking wel op de zenuwen. En interessant kan je ‘You Again’ nauwelijks noemen. Integendeel. Een komisch gegeven met potentieel wordt hier ontkracht door een voorspelbare en onlogische uitwerking, een slechte grappentiming, matige vertolkingen en een hoog gaapgehalte. Spijtig dat de voormalige (space) scream queens Jamie Lee Curtis en Sigourney Weaver zich tot dit niveau moeten verlagen, al zijn zij ironisch genoeg zowat de enige namen in de cast die dit filmpje bekijk- en verteerbaar houden.

Marni (de lichtelijk irritante Kristen Bell) heeft het allemaal: een vetbetaalde pr-job en een naderende promotie naar New York. Ze kan het nakende huwelijk van haar broer dus opvrolijken met goed nieuws. Een mooi liedje dat niet lang duurt wanneer ze ontdekt dat haar aanstaande schoonzus niemand minder dan Joanna (Odette Yustman uit ‘Cloverfield’) is, haar nemesis tijdens haar middelbareschooltijd. Want Marni mag nu wel succesvol zijn, tijdens haar tienerjaren was ze een stuntelige bril- en puistendragende nerd, die meer dan eens door Joanna en haar volgelingen belachelijk werd gemaakt. Marni voelt haar oude woede terug opborrelen en besluit om Joanna te confronteren met hun schoolverleden. Een beslissing die het huwelijksgeluk van haar broer uiteraard in de weg zou kunnen staan. Marni’s moeder (Jamie Lee Curtis) adviseert haar dochter om te vergeven en te vergeten, maar zit al snel zelf ook in een vete verwikkeld als ze ontdekt dat Joanna’s tante Ramona (Sigourney Weaver) haar eigen rivale was tijdens hun schooljaren.

Smaakt wraak zoet of zuur? ‘You Again’ is alvast niet de film om de polemiek te openen. Regisseur Andy Fickman werkte eerder al voor Disney waar hij twee films met Dwayne ‘The Rock’ Hudson inblikte: ‘The Game Plan’ en ‘Race To Witch Mountain’. The Rock krijgt trouwens een cameo in deze prent, maar die redt de meubels geenszins. Waarmee meteen bewezen is dat de allesvernietigende kracht van de bejaarde orkaan Betty White (als – godbetert – grootmoe Bunny) geen partij is voor het zacht worsteleitje. Muf filmpje.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray