Zoeken

Cold Mountain

  • Cinevision.be/nl quoteert Cold Mountain met een 3/5
  • Regisseur: Anthony Minghella
  • Cast: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 155 minuten
  • Releasedatum: 18-02-2004
  • DVD: 04-08-2004
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Cold Mountain"

‘Cold Mountain’ is Anthony Minghella’s vijfde film. De regisseur, die in het verleden reeds furore maakte met ‘The English Patient’ en ‘The Talented Mr. Ripley’, houdt met zijn film het midden tussen een oorlogsdrama en klassiek liefdesverhaal.

Hoofdpersonage is Inman (Jude Law), een geconfedereerde soldaat ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Na een schotwond en aansluitende genezing, besluit hij te deserteren en terug te keren naar Cold Mountain, het dorpje waar zijn geliefde Ada (Nicole Kidman) op hem wacht. Aan het thuisfront, leidt Ada - na de dood van haar vader (Donald Sutherland) - de boerderij samen met de vuilgebekte Ruby (Renée Zellweger).

‘Cold Mountain’ pakt uit met een innemend, ronduit schitterend eerste halfuur. De geschetste oorlogstaferelen worden levensecht geportretteerd en leveren intense cinema op. De gruwel van de battle worden met grote grandeur weergegeven, ondersteund door een kippenvelsoundtrack van Gabriel Yared. De film schiet mooie plaatjes en wisselt heldere taferelen af met zowel besneeuwde berglandschappen als donkere bostochten. Het verhaal is de zwakke schakel. Het scenario bevat enkele sprankelende, hoopvolle, aangrijpende scènes, maar jammer genoeg worden deze steevast gevolgd door uitgesponnen, clichématige melopassages. Waar het eerste halfuur van de prent nog voltijds oorlog is, bevatten de volgende twee uur de verhaallijn van zowel de queeste van Inman als de strubbelingen van de vrouwen aan het thuisfront.

Jude Law overtuigt moeiteloos en ook Nicole Kidman levert vuurwerk. De meest fenomenale vertolking is echter afkomstig van Renée Zellweger, die hiervoor terecht een Oscarnominatie kreeg. In bijrollen is het uitkijken naar een orde bekende sterren, waaronder Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Brendan Gleeson of Natalie Portman. Allen spelen ze verschillende nevenpersonages, die hun steentje bijdragen tot het onderhouden van deze prent. Hoe je het ook draait of keert, ‘Cold Mountain’ gaat gebukt onder typische Hollywoodiaanse waarden. Het liefdesverhaal is vrij afgezaagd en bevat maar weinig originaliteit. Niettemin heeft dit onderhoudende epos voldoende in huis om een interessante kijkervaring op te leveren. Goed, zonder meer!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray