Zoeken

The Harder They Come

  • Cinevision.be/nl quoteert The Harder They Come met een 2/5
  • Regisseur: Perry Henzell
  • Cast: Jimmy Cliff
  • Genre: Drama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-02-2011
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The Harder They Come"

‘The Harder They Come’ heeft nauwelijks de startblokken afgeschud als zowel ‘You Can Get It If You Really Want’, ‘Draw Your Brakes’ als ‘Many Rivers To Cross’ de soundtrack hebben gesierd. Geen wonder dat rasta- en reggaefans deze film omarmen als betrof het de gouden graal in de ark des verbonds. Meteen is ook duidelijk waarom deze prent destijds zo’n impact had: film- en muziekhistorici beschouwen ‘The Harder They Come’ als een belangrijke reden waarom reggaemuziek ook buiten Jamaica weerklank vond. Bovendien is deze film ook de allereerste die door een volledig Jamaicaanse cast en crew werd opgenomen op het Caraïbisch eiland. Genoeg interessante redenen dus om een nieuwe generatie cinefielen te laten kennismaken met deze onvervalste cultklassieker uit 1972.

Een echt goede film is ‘The Harder They Come’ nochtans niet. Tenminste, hij is niet zonder kleerscheuren verouderd. Regisseur Perry Henzell laat het verhaal vaak aanmodderen, is onregelmatig in toon- en stijlkeuze, maar ademt gelukkig wel de gedreven panache uit van een man met een (film)missie. Net zoals het hoofdpersonage Ivanhoe Martin (Jimmy Cliff) ten koste van alles een plaat wil opnemen en rijk wil worden om zich van zijn eigen huis en plek onder de zon te verzekeren.

Ivanhoe Martin is een jonge Jamaicaan die van het platteland verkast naar de grootstad Kingston. Een verhuis die niet zonder slag of stoot verloopt: hij is nog maar pas aangekomen als een onverlaat er met zijn bezittingen vandoor gaat. Werk is er niet echt, en hij vindt een onderkomen bij een dominee. Die hem als een vermaledijde duivel laat vallen als Ivanhoe zijn zinnen zet op zijn ‘beschermelinge’ Elsa. Na veel vijven en zessen kan Ivanhoe bij Kingstons meest machtige platenproducer een plaat opnemen, maar de man wil er hem maar twintig dollar voor betalen. Wanneer Ivanhoe weigert, boycot de producer de plaat en wil geen enkel radiostation de single draaien. Terug naar af dus voor Ivanhoe die van lieverlee in de drugshandel verzeilt. Om zich daar geconfronteerd te zien met corrupte politieagenten en andere haaien die hem als kleine vis dreigen in te slikken. Wanneer Ivanhoe bij een rivaal een vrouw neerschiet, wordt hij volksvijand nummer één en zet de politie de grove middelen in om hem te arresteren, wat hem meteen populair maakt bij de rebellerende massa.

Het is geen toeval dat Henzell een fragment van de spaghettiwestern ‘Django’ in ‘The Harder They Come’ binnensmokkelt. Het destijds waanzinnig populaire genre kreeg op die manier een rastavariante, die welhaast onvermijdelijk eindigt met een shoot-out. Waar ook niet aan te ontsnappen valt is aan de maatschappijkritiek: Henzell focust op de weinig koosjere toestand in Jamaica waar diegenen met macht en geld de lakens uitdelen, en de arme bevolking zich verplicht ziet om op oneervolle manieren geld te bemachtigen. Je kan ‘The Harder They Come’ dus ook zien als een schelmenkomedie. Zij het met een scherpe kant: het is nogal moeilijk om je echt met Ivanhoe te vereenzelvigen, zeker tijdens de scène waarin hij een tegenstander met een bijna duivels genoegen in het gezicht kerft met een gebroken fles.

Blijft over: de soundtrack. En die werd begin jaren zeventig ook buiten Jamaica waanzinnig populair. Niet in het minst in Amerika, zelfs al bleef ‘The Harder They Come’ grotendeels verborgen in het middernachtcircuit. Reggaemuziek zou pas later echt doorbreken met Bob Marley als vaandeldrager, maar het pad werd netjes gewied door de aplomb en het enthousiasme van Cliff. Een bijster goed acteur is de man trouwens niet: het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de beste scène uit ‘The Harder They Come’ die is waarin Cliff gewoon zichzelf kan zijn en de titelsong mag uitvoeren in de opnamestudio. Een moment van een welhaast orgasmische schoonheid in een film die voor de rest te veel zijn weg zoekt en hobbelt in plaats van echt re razen. Maar zijn status als cultklassieker wel dubbel en dik heeft verdiend. 

Extra’s (dvd): verrassend veel achtergrondinfo op deze schijf. Een uitgebreide making of en heel wat interviews over de impact van de film. Jammer genoeg is het aanvullend materiaal niet Nederlands ondertiteld, maar voor de echte fan mag het geen beletsel zijn dit obstakelriviertje over te steken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray