Zoeken

A Somewhat Gentle Man

  • Cinevision.be/nl quoteert A Somewhat Gentle Man met een 3/5
  • Regisseur: Hans Petter Molan
  • Cast: Stellan Skarsgard, Bjorn Floberg, Gard B. Eidsvold
  • Genre: Komedie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-04-2011
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "A Somewhat Gentle Man"

Dat ze in Scandinavië gespecialiseerd zijn in ijzige (detective)thrillers, wisten we al. Om de open deur nog wat verder uit de hengsels te wringen: dat ze bedreven zijn in het bedenken van komedies met een hoek af, ook. Voeg die twee zekerheden samen en je krijgt ‘A Somewhat Gentle Man’, een aanrader voor fans van het werk van pakweg Anders Thomas Jensen, wiens magnum opus nog steeds ‘Adam’s Apples’ is. Het uit Noorwegen stammende ‘A Somewhat Gentle Man’ lijkt op het eerste zicht minder van de pot gerukt, maar schijn bedriegt. In een van de eerste scènes kieperen twee gangsters een vrouw in een afvalcontainer nadat die bij het parkeren tegen hun Mercedes botste. Qua hoek af-humor kan dit tellen.

De (bijna) zachtaardige man uit de titel is Ulrik en wordt uitstekend vertolkt door klasbak Stellan Skarsgard, die zowel in Noorwegen als in Hollywood een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd. Bij het begin van de prent verlaat Ulrik de gevangenis na een veroordeling van twaalf jaar voor de moord op de minnaar van zijn vrouw. Ulrik wordt bij zijn vrijlating opgewacht door de louche misdadiger Rune bij wie hij als manusje van alles werkte. Rune verschaft hem onderdak, helpt hem aan een baan en verwacht tegelijkertijd dat hij degene neerschiet die hem aan de galg praatte. Rune denkt dat het Ulrik goed zal doen als hij de pijn van de voorbije jaren kan uitwissen door de schuldige te vermoorden. Niets is echter minder waar: Ulrik wil vooral met rust gelaten worden en het contact met zijn intussen volwassen geworden zoon Geir herstellen. Wat niet zo eenvoudig is, zeker niet als zijn schoondochter ontdekt dat haar schoonvader een moordenaar blijkt te zijn.

‘A Somewhat Gentle Man’ is niet meteen een zachtaardige film. Niet dat we dat verwachten van Hans Petter Molan, die in zijn brutaal overlevingsdrama ‘Zero Kelvin’ uit 1995 tegen zowat elke regel van het dierenwelzijn zondigde. Skarsgard speelde in die film trouwens ook de hoofdrol, net zoals in Molans ‘Aberdeen’. De derde samenwerking tussen Skarsgard en Molan is gelukkig wel toegankelijk, al mag je niet vies zijn van een fikse laag zwarte humor (zie de afvalcontainerscène). Ook liefhebbers van romantiek komen bedrogen uit: zelden zo’n onappetijtelijke vrijscènes gezien als die tussen Skarsgard en zijn huisbazin (Karen Margrethe), die elkaar bijna letterlijk tussen de soep en de patatten meermaals nemen.

De appreciatie van de prent valt of staat met de sympathie die je kan oproepen voor de zowat in elke scène aanwezig zijnde Ulrik. In de grond is hij inderdaad zachtaardig: de moord die hij in een opwelling pleegde was een crime passionel, hij heeft er niet echt nood aan om opnieuw voor Rune te gaan werken, en hij beschermt zelfs de secretaresse in de garage waar hij werkt als haar ex haar bedreigt. Dat Ulrik geen doetje is blijkt uit het geweld dat hij hierbij gebruikt, maar toch heb je de indruk dat hij meer voldoening haalt uit het helpen oversteken van een oud vrouwtje dan uit een carjacking. Blijft de vraag natuurlijk waar Ulriks omgeving hem toe dwingt en hoe ‘gentle’ hij uiteindelijk blijkt te zijn.

Af en toe lijkt scenarist Kim Fupz Aakeson iets te nadrukkelijk op zoek naar bizarre personages om de plot te kruiden. Soms schiet hij recht in de roos (de gouden halsketting en het openstaand hemd van Rune zijn hilarisch), soms laat hij de personages iets te dom uit de hoek komen of lijkt hij bewust te zoeken naar uit de band springende karakters zoals de dwerg waarbij Rune en zijn linkerhand Rolf een pistool aankopen. Het lijkt aanlokkelijk om ‘A Somewhat Gentle Man’ te dissecteren en te ontleden op zoek naar een diepere boodschap of al dan niet verholen maatschappijkritiek, maar dat hoeft niet: wie ‘A Somewhat Gentle Man’ gewoon neemt voor wat het eigenlijk is (een tragikomedie gekenmerkt door gortdroge Noorse humor) zal er waarschijnlijk het meeste plezier aan beleven.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray