Zoeken

Charlie St. Cloud (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Charlie St. Cloud (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Burr Steers
  • Cast: Zac Efron, Amanda Crew, Ray Liotta, Kim Basinger
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Charlie St. Cloud (Blu-ray)"

Hoe het hiernamaals eruit ziet? Dat we het bijgot niet weten. Zelf hopen we er op toegang tot een statige bioszaal met een gordijn dat openschuift voordat de film begint en een vriendelijke hostess met ijspralinemand die haar waren aan de man brengt. Al willen we bij gebrek daaraan ook wel vrede nemen met een flatscreen of lekker ouderwetse beeldbuis. Als we er onze cinematografische fix maar krijgen. De tijd zal uitwijzen of onze gebeden worden verhoord. Zolang we maar niet geconfronteerd worden met matige hiernamaalsfilmpjes als deze ‘Charlie St. Cloud’. De sereniteit van het onderwerp (afscheid nemen van geliefde overledenen) haalt het immers niet van de sentimentele ondertoon. Waardoor alles eigenlijk al van bij het begin ten dode is opgeschreven.

Charlie St. Cloud (Zac Ephron) is een zeilfanaat die een beurs krijgt voor de prestigieuze Stanford Universiteit. Het leven lijkt de jonge adonis toe te lachen, maar helaas slaat het noodlot toe wanneer hij bij een auto-ongeval betrokken raakt en zijn jongere broer Sam daarbij om het leven komt. Sams ziel blijft tussen onze wereld en gene zijde zweven, en Charlie blijkt zijn overleden broer nog steeds te kunnen zien. Waardoor hij meteen zijn belofte om elke dag bij zonsondergang met zijn kleine broer te baseballen blijft houden. Om dicht bij Sam te kunnen zijn, ruilt Charlie zijn professionele zeilcarrière zelfs in voor een job als kerkhofbewaarder. Geleidelijk aan blijkt dat Sam niet de enige dolende geest is waar Charlie contact kan mee leggen. Verpleger Ferrente (Sam Liotta) gelooft dat Charlie die gave ontwikkelde als gevolg van het auto-ongeval. Wanneer zeilster Tess (Amanda Crew) verdwijnt, krijgt Charlie de kans te bewijzen hoe sterk zijn gave eigenlijk is.

‘Charlie St. Cloud’ is gebaseerd op het boek ‘The Death And Life Of Charlie St. Cloud’ van Ben Sherwood uit 2004. Nog voor het boek was gepubliceerd, toonden verschillende studio’s interesse in de verfilming ervan. Het pleit werd gewonnen door Universal Pictures die Joe Johnston (‘Jurassic Park 3’, ‘The Wolfman’) inhuurde voor de regie. Johnston werd later vervangen door Burr Steers en Zac Efron kwam als eerste van de acteurs aan boord. Efron had ook de kans om de hoofdrol te vertolken in de remake van ‘Footloose’, maar prefereerde ‘Charlie St. Cloud’. Meteen de tweede keer dat hij samenwerkte met Burr Steers na de niet onaardige lichaamswitchkomedie ‘17 Again’.

Indien Steers en Efron deze film draaiden met als nobel doel zoveel mogelijk tienermeisjes aan het huilen te krijgen, dan mogen ze hun missie als geslaagd beschouwen. Indien ze ook een brok onder de huid kruipende cinema wilden afleveren, dan mogen ze echter onverbiddelijk naar de tweedezitbank. En scenaristen Lewis Colick (‘Ladder 49’, ‘Domestic Disturbance’, ‘Unlawful Entry’) en Craig Pearce (nochtans scenarist van Baz Luhrmanns zogenaamde ‘Red Curtain’-trilogie – ‘Stricly Ballroom’, ‘Romeo + Juliet’, ‘Moulin Rouge’) mogen mee. Elke mogelijkheid om van ‘Charlie St. Cloud’ een aangrijpend drama te maken wordt immers de nek omgedraaid. Al geven we toe dat het ietwat vergezochte verhaal van Sherwood nou niet meteen hét materiaal is om er echt iets diepzinnigs mee aan te vangen.

Voeg daar nog Steers fascinatie bij voor het bicepstrillende lijf van Efron en het mag duidelijk zijn dat dit filmpje eigenlijk niets meer wil zijn dan een tranenmagneet voor Zij Die Makkelijk En Snel Wenen En Tussendoor Willen Genieten Van Wat Sfeervolle Vergezichten En Een Acteur Die Gecast Is Voor Zijn Looks™. Maar het mocht allemaal best wat meer geweest zijn. Zeker omdat Efron in het verleden wel al bewees best aardig uit de hoek te kunnen komen.

Extra’s (Blu-ray): diepgaand is het bonusmateriaal niet, maar met een commentaartrack van regisseur Burr Steers, verwijderde scènes en featurettes over de locaties, Efron en (spooky) de tussenwereld zijn de believers beslist een tijdje zoet.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray