Zoeken

Collateral

  • Cinevision.be/nl quoteert Collateral met een 4/5
  • Regisseur: Michael Mann
  • Cast: Tom Cruise, Jamie Foxx, Mark Ruffalo
  • Genre: Thriller
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 29-09-2004
  • DVD: 03-02-2005
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Collateral"

Drie jaar na biopic ‘Ali’, keert cineast Michael Mann terug naar z’n roots: de misdaadthriller. Maak kennis met Max (Jamie Foxx), een aimabele taxichauffeur in Los Angeles, die al twaalf jaar in het vak zit en steevast opteert voor nachtdienst. ’Dan is er minder verkeer en zijn de mensen rustiger.’, neemt hij zich voor. Dat is echter buiten deze avond gerekend. Wanneer huurmoordenaar Vincent (Tom Cruise) plaatsneemt in z’n taxi, betekent dit de start van een helse rit doorheen LA, alwaar Vincent vijf kroongetuigen van een belangrijke rechtszaak uit de weg moet ruimen.

Het uitgangspunt is razend interessant en leent zich tot heel wat aantrekkelijke plotwendingen. Scenarist Stuart Beattie, bekend van ‘Pirates Of The Caribbean’, maakt er een sport van de kijker meermaals op het verkeerde been te zetten, maar toch z’n verhaal logisch te houden. Het script zit dermate sterk in elkaar dat haast alle scènes onderling met elkaar verband houden. Maar ‘Collateral’ heeft meer kwaliteiten dan alleen een goed verhaal. Zo is er in eerste instantie de sublieme, wondermooie beeldvoering van regisseur Michael Mann. Mann kan als geen ander een camera hanteren en maakt van z’n gave handig gebruik om schitterende plaatjes te schieten. De film speelt zich quasi volledig ’s nachts af, maar toch voelt de prent nergens donker aan (Mann filmde tachtig procent met een digitale camera om de nacht mooier in beeld te brengen!). Ook trakteert de maker ons op mooie overzichtsshots van het desolate, nachtelijke Los Angeles, waarin de twee protagonisten de rit van hun leven meemaken. Het tempo is erg strak en het lijkt wel alsof er in de prent geen enkel echt rustpunt zit. De spanning wordt gestaag opgedreven en kent z’n nagelbijtende climax in de vorm van een briljant geënsceneerde metro-achtervolging. Net als in eerdere Mann-films, speelt ook hier de muziek een belangrijke rol. Verschillende scènes worden extra ondersteund door eens een opzwepend rocknummer dan weer een discogetint technonummer - de tien minuten durende shootout in Club Fever is een voorbeeld van pure kippenvelcinema.

Tom Cruise is uitstekend gecast als professionele hitman en slaagt er moeiteloos in bij de kijker sympathie op te wekken voor z’n criminele personage. Jamie Foxx is een ware revelatie en overtreft al z’n vorige acteerwerk. De belangrijkste bijrollen zijn weggelegd voor Jada Pinkett Smith als advocate en Mark Ruffalo als detective, maar ook bekenden als Peter Berg, Bruce McGill, Javier Bardem, Irma P. Hall en Debi Mazar maken korte, opvallende optredens.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray