Zoeken

Castle, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Castle, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Rob Bowman
  • Cast: Nathan Fillion, Stana Katic, Molly C. Quinn
  • Genre:
  • Duur: 900 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2011
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Castle, seizoen 2"

Het meest charmante en tezelfdertijd vreemde duo misdaadoplossers van het kleine scherm keert terug voor een spectaculair tweede seizoen van ‘Castle’. Het gescherts vliegt je vlugger om de oren dan de kogels in deze geinige mix boordevol suspense, romantiek en humor. De succesvolle detectiveschrijver Rick Castle heeft met zijn eigengereide manier van misdaadmysteries oplossen rechercheur Kate Beckett dan wel voor zich gewonnen, hun relatie is nog altijd wankel. In de laatste episode van het eerste seizoen leek ze zelfs op losse schroeven te komen staan.

De reden? Castle had een aantal zaken ontdekt over Becketts verleden en dat zon haar allerminst. Dat het echter niet meteen tot een breuk in hun – voorlopig nog altijd strikt professionele – verhouding heeft geleid, mag blijken uit deze tweede reeks, die met 24 afleveringen meer dan dubbel zo lang uitvalt dan het pilootseizoen. Wie echter verwacht dat de twee ogenschijnlijke tegenpolen tegen het einde van deze tweede jaargang toegegeven zullen hebben aan de liefde die ze onmiskenbaar voor elkaar koesteren, komt bedrogen uit: de makers teasen voortdurend (wanneer Castle in een aflevering halfweg het tweede seizoen een oude jeugdliefde tegen het lijf loopt en het oude vuur weer opgelaaid wordt, heeft Beckett af te rekenen met jaloeziegevoelens), maar houden de boot af.

Misschien laten de scenaristen zich inspireren door ‘The X-Files’, waarin Mulder en Scully ook nooit echt een koppel vormden, ook al zat de kijker daar seizoenenlang op te wachten. Het verschil is echter dat een amoureuze verhouding in ‘Castle’ veel explicieter geïmpliceerd wordt, waardoor het getreiter na verloop van tijd flauw wordt. Gelukkig compenseren de schrijvers dat met een waaier aan clevere mysteries, die steeds logisch opgebouwd zijn en voldoende ruimte laten voor de kijker om mee aan het puzzelen te slaan. Ook de keuze om die cases vaak persoonlijk te linken aan één van de (hoofd)personages blijkt een goeie zet.

Nog een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen: het afknibbelen van de schermtijd van Castles moeder en dochter (uiteindelijk was die verhaaldraad al op het einde van het eerste seizoen op) ten voordele van detectives Esposito en Ryan. Waren zij in de eerste reeks weinig meer dan veredelde figuranten, dan krijgen ze hier volwaardige rollen toebedeeld en worden de spotlights zelfs geregeld op hen gericht (zo komen we onder andere meer te weten over Esposito’s achtergrond). Waardoor dit tweede seizoen automatisch geen blauwdruk van het eerste is en op geloofwaardige wijze met nieuwe zuurstof geïnjecteerd wordt.

De makers komen overigens nog meer verrassend uit de hoek, meer bepaald met de dubbelepisode ‘Tick, Tick, Tick…’ en ‘Boom!’, een eerder grimmig tweeluik, waarin suspense het haalt van sensualiteit en het lichtvoetige waarvan ‘Castle’ zijn handelsmerk heeft gemaakt eventjes naar het achterplan geschoven werd. Je zou het als een stijlbreuk van de hand kunnen doen, maar omdat het zo snedig gemaakt is, houden we het graag op ademafsnijdende televisie. Het zegt ook veel dat de tweede aflevering van dit midseizoense duo de best bekeken ‘Castle’-episode tot op heden is én – bij uitbreiding – de best bekeken episode van een ABC-serie in het op de Amerikaanse tv uitgezonden tijdsslot. Een bewijs dat de scenaristen met ‘Castle’ nog alle kanten op kunnen. En zolang ze de mix van humor, spanning en een vleugje romantiek onaangeroerd laten, blijven wij fan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray