Zoeken

Out Of Sight (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Out Of Sight (Blu-ray) met een 5/5
  • Regisseur: Steven Soderbergh
  • Cast: George Clooney, Jennifer Lopez, Don Cheadle, Ving Rhames
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Out Of Sight (Blu-ray)"

Onlangs kondigde kameleoncineast Steven Soderbergh aan dat hij zijn regisseurkap over de haag plant te gooien eens zijn lopende projecten hun weg naar het witte scherm hebben gevonden. Naar verluidt vindt hij het filmmaken niet langer spannend. Wat enigszins opmerkelijk mag worden genoemd, gezien de maker van classics als ‘Sex, Lies And Videotape’ en ‘Traffic’ één van de weinige filmmakers in Hollywood is die al dertien jaar carte blanche krijgt en dus kan maken waar hij zin in heeft. De ene keer is dat een arthousekuitenbijter (‘Solaris’), de andere keer een rotcommerciële caper comedy (‘Ocean’s Eleven’ en vervolgen).

Ironisch genoeg verschijnt net in de maand waarin Soderbergh zijn afscheid inluidt bij ons ‘Out Of Sight’ op Blu-ray, de prent waarmee het manusje-van-alles (SS staat erom bekend naast regisseur ook vaak de taak van scenarist, cameraman en monteur op zich te nemen) dat ‘vrij spel’-status verwierf. Eind jaren ’80 won hij reeds vroeg in zijn carrière een Gouden Palm (met ‘Sex, Lies etc.’), maar dat succes wist hij niet te verzilveren. Een waaier moeilijke arthousefilms (waaronder het volstrekt ontoegankelijke ‘Schizopolis’) later stond hij voor de keuze: verder doen zoals hij bezig was en geleidelijk in de anonimiteit verglijden of het roer helemaal omgooien.

Soderberghs beslissing om voor optie nummer twee te gaan resulteerde tegelijk in één van de belangrijkste én beste films op zijn sindsdien aan een hels tempo uitgebreid palmares. Een film die dertien jaar na dato nog geen spatje verouderd is. En een film ook die het funky pulptoontje van Elmore Leonards roman, waarop de film is gebaseerd, heerlijk weet te vatten en er toch een eigen draai aan geeft. Iets wat een jaar eerder ook al door Quentin Tarantino gedaan was met ‘Jackie Brown’, het eerste bewijs dat uit Leonard-verhalen schitterende misdaadcinema kon gepuurd worden. De Amerikaanse auteur staat al sinds de jaren ’60 op de payroll van Tinseltown, maar veel meer dan generische westerns (‘Joe Kidd’) of tv-thrillers (‘The Rosary Murders’) leverden die zilveren doek-bewerkingen aanvankelijk niet op. Soderbergh heeft de allerbeste adaptatie – tot op heden althans – op zijn naam geschreven.

George Clooney straalt als bankrover Jack Foley, het type charismatische crimineel dat in de gouden jaren vertolkt werd door pakweg Humphrey Bogart of Steve McQueen. Je weet wel, bad guys die zoveel sympathie bij de kijker losweken dat je hoopt dat ze door de mazen van het net/de wet weten te glippen. In het geval van Foley gaat die sympathievlieger niet enkel voor de kijker op, maar ook voor zijn vrouwelijke antagonist: de FBI-agente Karen Sisco (Jennifer Lopez). Ze maakt jacht op Jack wanneer die een diamantenroof voorbereidt, maar in het geniep koestert ze gevoelens voor het misdadige meesterbrein.

Een waar plezier is het om je onder te dompelen in de zwoele sfeer die Soderbergh hier twee uur lang schept (de kofferbakscène is het vroege hoogtepunt van de film!), versterkt door de sexy soundtrack én de onbetaalbare chemie tussen Clooney en Lopez. Het in meervoudige tijdslagen opgebouwde script houdt je moeiteloos bij de les, de vele veredelde cameo’s doen je gniffelen (kijk uit naar onder meer Dennis Farina, Michael Keaton en Samuel L. Jackson) en de mix van suspense en sensualiteit laat zowel je bloed kolken als je hart sneller slaan. Ergens hebben we het gevoel dat deze prent doorheen de jaren altijd ondergewaardeerd is geweest. Laat daar met deze Blu-ray-release alvast verandering in komen, want al zou je het de prent op papier mogelijk niet aangeven: dit is één van de allerbeste films van de nineties. Een classic.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray