Zoeken

Des Hommes Et Des Dieux (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Des Hommes Et Des Dieux (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Xavier Beauvois
  • Cast: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-02-2011
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Des Hommes Et Des Dieux (Blu-ray)"

Veel cinefiele zielen lieten zich in bekoring leiden door het fascinerend religieus drama ‘Des Hommes Et Des Dieux’. Een film die onder een goed gesternte in première ging: de prent won de grote prijs in Cannes, kreeg wereldwijd bijna unaniem lovende kritieken en verzamelde elf nominaties bij de Franse Césars. Ook in ons land vond ‘Des Hommes Et Des Dieux’ een publiek met veertigste plaats in de boxoffice in 2010 tot gevolg. Dat lijkt op het eerste zicht niet zo wereldschokkend, maar voor een arthousefilm in onze zalen is een recette van bijna anderhalf miljoen euro best veel, zeker omdat heel wat potentiële Hollywoodblockbusters het met minder belangstelling en bezoekers moesten doen.

Misschien kwam dat succes omdat deze film midden in de hetze rond pedofiele priesters in de zalen kwam. Al heeft ‘Des Hommes Et Des Dieux’ helemaal niets met die thematiek te maken. Integendeel, dit is een prent die vooral de standvastigheid en de kracht van priesters en het geloof eert. En dat zonder zondagsmisprekerig te worden.

Regisseur Xavier Beauvois haalde de scenariomosterd bij een waargebeurd feit uit 1996. In het klooster van Tibhirine in het Algerijnse Atlasgebergte leven trappistenmonniken in quasi perfecte harmonie met de plaatselijke bevolking. Ze zorgen voor medische bijstand, helpen hen met grote en kleine problemen, nemen deel aan hun feesten, kortom een multiculturele integratie om van te dromen. Aan die mooie symfonie komt een einde wanneer een fundamentalistische islamgroepering de streek onveilig maakt. Ook de monniken blijken niet veilig, maar ze weigeren om het klooster te verlaten of hun idealen op te geven. Een beslissing die ze met de dood bekopen: zeven van hen worden ontvoerd door het GIA (Groupe Islamique Armé) en worden twee maand later onthoofd teruggevonden. Officieel werden ze omgebracht door hun ontvoerders, maar latere getuigenissen (onder andere van een gepensioneerde Franse generaal) spreken die versie tegen: de zeven zouden per ongeluk zijn gedood tijdens een helicopteraanval van het Algerijnse leger en later zijn onthoofd door die troepen om te laten uitschijnen dat het GIA hen had omgebracht.

Producent Etienne Comar en Beauvois zijn niet zozeer geïnteresseerd in de ware toedracht van de dood van monniken. Het is dus geen toeval dat hun dood niet wordt getoond. Voor Comar was de vraag waarom de monniken besloten om toch op post te blijven terwijl de Algerijnse burgeroorlog in hevigheid toenam belangrijker dan die hoe het zevental was omgebracht. Vandaar dat de nadruk vooral ligt op de omstandigheden waarin de monniken in Tihibrine leefden. Ze mogen dan wel als halve heiligen worden voorgesteld, het voelt allemaal eerder werelds dan hemels aan. Het sacrale deel van hun bestaan (hun dagelijkse hymnen en rituelen) is poëtisch genoeg in beeld gebracht om ook ongelovigen over de schreef te trekken.

‘Des Hommes Et Des Dieux’ werd voor het merendeel opgenomen in een leegstaandklooster in Marokko, wat de authenticiteit uiteraard ten goede komt. Ook voor het scenario gingen Comar en Beauvois niet over een nacht ijs: ze spraken met theologen, brachten zelf een week in een klooster door en baseerden delen van het scenario op de geschriften van Christian de Chergé en Christophe Lebreton, twee van de omgebrachte monniken. De cast wordt geleid door klassebakken Lambert Wilson en Michael Lonsdale die, afgaand op hun manierismen en speeltimbre, voor deze rol in de wieg lijken gelegd. De cast werd trouwens niet zomeer voor de leeuwen gegooid: ze werden gedurende een maand getraind in Gregoriaanse en cisterciense gezangen en verbleven ook allemaal een week in een klooster als voorbereiding: een religieus boot camp als het ware. En één die vruchten afwierp: ‘Des Hommes Et Des Dieux’ is een ongelooflijk absorberende film die soberheid als nieuwe kunstvorm verheft. En in alle rust en stilte een nazinderende uppercut uitdeelt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray