Zoeken

Ghost Whisperer, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Ghost Whisperer, seizoen 5 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Eric Laneuville
  • Cast: Jennifer Love Hewitt, Jamie Kennedy, David Conrad
  • Genre: Drama
  • Duur: 1020 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2011
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Ghost Whisperer, seizoen 5"

Vertoonde ‘Ghost Whisperer’ tijdens zijn nochtans niet onverdienstelijke vierde seizoen reeds de contouren van een soapserie, eerder dan van een bovennatuurlijke mysteriereeks, dan doet de vijfde en laatste jaargang daar nog een stevige schep bovenop. Al lag dat natuurlijk in de lijn der verwachtingen: in het vorige seizoen ontdekte Melinda immers dat ze zwanger was, en die plotdraad kan logischerwijze alleen maar uitdraaien op een bevalling. Precies waarmee aflevering één van start gaat.

Verwacht je echter niet – gelukkig maar – aan veel babygekrijs, want de makers springen vervolgens vijf jaar verder op de tijdslijn, meer bepaald naar het verjaardagsfeestje van Aiden, de liefdesspruit van Melinda en Jim/Sam. Ook ontdekken we al snel hoe het leven van de andere protagonisten veranderd is. In het geval van Melinda is dat alvast niet veel: zij doet nog min of meer hetzelfde als voordien, alleen moet ze haar job als geestenbemiddelaar nu combineren met een moederrol. En die blijkt heel wat van haar te vergen wanneer ze ontdekt dat haar zoon over dezelfde paranormale gaven als moederlief blijkt te beschikken.

Nadat ‘Ghost Whisperer’ in jaargang vier met Eli een karakter opvoerde dat het moeiteloos moet afleggen tegen de andere anciens (degene uit de begindagen van de show en degene die er nu nog in rondlopen) komt er met Aiden andermaal een personage bij dat de reeks eerder min- dan pluspunten oplevert. Vooral de keuze om van hem ook een meevoelende geestenspotter te maken (hij kan de emoties van geesten waarmee hij in contact komt, herbeleven), is een domper op de feestvreugde. Maar het is een logisch gevolg uit dat andere jammerlijke euvel: de sprong in de tijd.

We begrijpen dat reeksen af en toe moeilijkheden hebben om zichzelf heruit te vinden, maar toch hadden wij niet het gevoel dat ‘Ghost Whisperer’ al uitverteld was. En dat de makers noodzakelijk een andere richting dienden uit te gaan. Met een exclusieve focus op Melinda konden de scenaristen immers nog heel wat kanten op. Al kan dat gevoel ook wel te maken hebben met de voortreffelijke vertolking die Jennifer Love Hewitt keer op keer neerzet – ook weer in dit slotseizoen. Het is bon ton om over een actrice als Hewitt neerbuigend te doen, maar toch blijft het ons inziens een groot mirakel waarom ze voor haar rol als Melinda nooit een belangrijke award in ontvangst mocht nemen. Zelfs de geesten kunnen ons met dit raadsel niet helpen.

Want uiteindelijk is het toch Hewitt die ervoor zorgt dat we ook voor dit vijfde seizoen nog een derde ster veil hebben. De scribenten lijken namelijk hun uiterste best gedaan te hebben voor aan afscheid in mineur. Het constante gepalaver omtrent The Book Of Changes en het opduiken van Shinies en Shadows is niet direct wat je noemt ‘Ghost Whisperer’s finest hour. Maar goed, daartegenover staan wel nog steeds prima geest-van-de-week-mysteries, die nu en dan persoonlijk gelinkt zijn aan één van de karakters. En een degelijke nevencast, die dan wel in de schaduw van Hewitt (die ter gelegenheid van de 100ste aflevering overigens zelf achter de camera kroop) opereert, maar gelukkig nooit uit de toon valt.

Extra’s (dvd): een reeks webisodes en een grote featurette die inzoomt op alle veranderingen die dit vijfde seizoen kent tegenover de vorige reeksen. Een beetje overbodig, maar voor liefhebers van het eerste uur wellicht een leuk extraatje om na de laatste episodes de serie te kunnen besluiten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray