Zoeken

Red (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Red (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Robert Schwentke
  • Cast: Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Richard Dreyfuss
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Red (Blu-ray)"

Wie spreekt er over een pensioengerechtigde leeftijd? Hollywood is heden ten dage in de ban van verhalen die oude rakkers de kans bieden om hun actietalenten van weleer nog een keer tentoon te spreiden of eenvoudigweg te bewijzen dat ze zich op die rijpere leeftijd ook nog steeds kunnen amuseren – zie in dat verband ook ‘The Expendables’ en ‘The A-Team’. Of liever: zie ze niet. ‘Red’ is in hetzelfde bedje ziek, alleen wordt het spektakel hier met meer knipooghumor opgediend. Maar evengoed kan je je op het einde van de rit moeilijk van de indruk ontdoen dat de acteurs zich beter vermaakt hebben dan de kijker. Hoewel er gelukkig genoeg af te lachen valt.

Bruce Willis kruipt in de huid van CIA-agent op rust Frank Moses. Vroeger kon hij zich opwinden over dictators en ander internationaal geteisem dat hij op waaghalzerige missies een kopje kleiner diende te maken, nu doet hij dat over zijn pensioencheques die af en toe niet of te laat verstuurd worden. Maar zo erg vindt hij dat nu ook weer niet, want dat geeft hem de kans de charmante bediende Sarah (Mary-Louise Parker) nog eens op te bellen, de enige die zijn leven nog een tikkeltje opwinding lijkt te geven.

Tot op een dag plots zijn huis in the suburbs aan flarden wordt geknald. En de reden is niet omdat hij het enige huis in de straat was zonder kerstversiering. Een vijand uit het verleden blijkt het op hem gemunt te hebben en is gebaat bij het van de kaart vegen van Moses. Maar gelukkig heeft de ex-CIA-er zijn voorzorgen genomen en is hij de knepen van het vak nog niet verleerd. In plaats van Moses uit te schakelen wordt het eliteteam dat die aanslag op hem beraamde zelf door de kale vechtjas in mootjes gehakt. Waarop hij plots zijn oude maten weer gaat opzoeken en samen met hen ten aanval trekt. Want, zoals je weet, is dat nog altijd de beste verdediging.

Het leukste aspect van ‘Red’ (wat overigens niet verwijst naar de kleur, maar een afkorting is voor ‘Retired Extremely Dangerous’) is het idee van het geriatrische spionnenclubje, met voldoende zelfrelativering en –spot verpersoonlijkt door oudgedienden Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren. Hun samenspel bezorgt ‘Red’ zijn drijvende kracht. Het scenario wil echter niet mee, al speurt ‘Flightplan’-filmer Robert Schwentke niet naar inhoud, maar zoekt die louter te vermaken met cartoonesk geweld. ‘Red’ haalt dan ook niet voor niets zijn mosterd uit een strip. Dat levert spectaculaire scènes op, zoals John Malkovich’ uitzinnige personage dat met een kogel een geleid raketprojectiel countert of Helen Mirrens action chick die met een machinegeweer van leer trekt. Maar de grens tussen spannende actiefilm en pure parodie is te dun, waardoor de prent nu en dan zijn doel mist. In tegenstelling tot de veelal wél raak schietende oudjes. Ook een schot naast de roos: Mary-Louise Parker als niets ter zake doende love interest.

Bruce Willis voelt zich echter wel thuis in dat knal-boem-bang-universum en het is ook wel leuk dat hij mag bewijzen dat hij als moderne actieheld nog lang niet afgeschreven is. Iets wat de makers met de nodige knipogen onder meer illustreren door hem een (zij het iets te lang uitgevallen) vechtpartij met de ambitieuze overheidswolf Karl Urban voor de kiezen te schuiven. Ook voor de cinefiel onverwachts lekkers in huis: zo wordt het ongetwijfeld een blij weerzien met Ernest Borgnine, die een kort rolletje als archiefbewaarder op zijn naam schrijft. En met Richard Dreyfuss als diffuse dictator. Louter op de actie bekeken huizen er van films als ‘Red’ dertien in een dozijn, maar het zijn de acteurs die deze film een positief rapport bezorgen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray