Zoeken

Scott Pilgrim Vs. The World (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Scott Pilgrim Vs. The World (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Edgar Wright
  • Cast: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Jason Schwartzman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Scott Pilgrim Vs. The World (Blu-ray)"

Wat is dat toch met het getal zeven? Vader Abraham had zeven zonen, Egypte zeven plagen. De zeven Pontipeebroers vonden (gelukkig voor hen) elk een bruid. En een mens kan zich verlagen tot zeven hoofdzonden. Wie eveneens kan meespreken over de mystiek van het getal zeven, is Scott Pilgrim. Om zijn grote liefde voor zich te winnen, moet hij immers de strijd aangaan met haar maar liefst zeven ex-en. En dat blijkt niet meteen een septet om zonder handschoenen aan te pakken.

De Canadese cartoonist Bryan Lee O’Malley startte in 2004 met zijn (voorlopig) zes delen tellende comicreeks over de onconventionele slackerheld Scott Pilgrim. 22 lentes jong, werkloos, bassist bij de muziekgroep Sex Bob-omb, en in een appartement in Toronto samenhokkend met de homoseksuele Wallace. En deelgenoot in een platonische relatie met middelbareschoolstudente Knives Chau. Echte liefde voelt hij pas als hij vlinders in de buik krijgt voor droommeisje Ramona Flowers. Haar ex-minnaars kunnen echter niet verkroppen dat de ietwat schlemielige Pilgrim hun voormalig lief het hof maakt. Waarop ze hem uitdagen tot een duel. Op leven en dood nog wel.

Op het eerste zicht en gehoor is de verfilming van O’Malleys comics een foute Hollywoodbrij. Lawaaierig en schreeuwerig, met een overdaad aan CGI en de substantie van een spaghettisliert die in een afvoerputje is blijven steken. Schijn bedriegt gelukkig. De slimme verstaander heeft snel in het snotje dat er meer in O’Malleys universum zit dan zomaar wat hol geblaat. En dat heeft de Britse regisseur Edgar Wright (‘Shaun Of The Dead’, ‘Hot Fuzz’) uitstekend begrepen. De hippe visuele effecten mogen dan wel als blikvangers geëtaleerd zijn, dé echte koopwaar is de grondlaag met een vertederend in popcultuur gedrenkt coming of age-sprookje, opgebouwd rond diepromantische verzuchtingen. En bevolkt met personages die minder infantiel blijken dan in de doorsnee tienerprent. O’Malley en Wright verpakken de besoignes van de jongvolwassenen als een welriekende hommage aan de beeldroman en videospelletjes, en scoren daarbij meer dan een originaliteitsbonus.

Zo worden de confrontaties tussen Pilgrim en zijn belagers geënsceneerd als videospelconfrontaties waarbij de verliezer in duizenden munten uit elkaar valt, wat voor een lekker ouderwets arcadegevoel zorgt. Het scherm vult zich met hartjes als er wordt gekust, en met geluidsnabootsende woorden als de telefoon rinkelt of op een deur wordt geklopt. En telkens een tegenstander het loodje legt, verschijnt het aantal punten in beeld dat Pilgrim binnenrijft. Het ruikt allemaal naar visuele overkill (en dat is het eigenlijk ook), maar omdat Wright zijn stijl consequent houdt en nooit de voortgang van het verhaal uit het oog verliest, blijft het ook voor de videospelleek vlot verteerbaar. Al zal die het waarschijnlijk (en niet geheel onterecht) af en toe toch wat te druk vinden.

Ook positieve punten voor de geïnspireerde cast, trouwens. Michael Cera vertolkt in wezen de zoveelste monotone nerd (‘Juno’, ‘Superbad’), toch toont hij de juiste gevoeligheid en stamina om van Scott Pilgrim een instant cultfiguur te maken. Mary Elizabeth Winstead (‘Die Hard 4’, ‘Deathproof’) is eveneens uitstekend als mysterieuze fille fatale met fluorescerende haarkleur. Bij de goed gecaste bijrollen is Kieran Culkin misschien wel de echte verrassing: de souplesse waarmee hij als homoseksuele sarcast one liners in het rond strooit toont aan dat er voor hem misschien wel een langere carrière in het vooruitzicht ligt dan voor zijn inmiddels in de vergetelheid geraakte broer Macauley. Slotsom: het sop van dit in de bios ondergewaardeerde filmpje is, in tegenstelling tot dat van vele echte videospelverfilmingen, wel degelijk de kool waard. Zeker voor wie ooit al dan niet tevergeefs smachtend probeerde de liefde van zijn leven te veroveren.

Extra’s (Blu-ray): geen featurettes of making of, maar boeiende achtergrondinformatie die zich onder meer tijdens een triviatrack en een overzichtelijke vergelijking tussen O’Malleys stripreeks en de film openbaart. Waarbij meteen opvalt dat Wright het bronmateriaal met heel veel respect heeft behandeld.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray