Zoeken

Criminal Minds, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Criminal Minds, seizoen 5 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Nelson McCormick
  • Cast: Joe Mantegna, Paget Brewster, Shemar Moore
  • Genre: Thriller
  • Duur: 1107 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2011
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Criminal Minds, seizoen 5"

Weinig tv-series met een titel die zo goed de lading dekt als deze ‘Criminal Minds’, waarin een team FBI-profilers in de misdadige psyche van potentiële criminelen poogt binnen te dringen om ze een stapje voor te kunnen blijven. Het secure speurwerk van David Rossi (weergaloos gespeeld door Joe Mantegna) en zijn achterban is ondertussen aan zijn vijfde seizoen toe en nog steeds vertoont het opzet geen barstjes. Integendeel, de scriptschrijvers leggen zoveel ambitie op tafel dat we jaargang vijf met stip tot het beste ‘Criminal Minds’-seizoen to date uitroepen.

Hoe die eerzuchtige aanpak zich dan precies uit? Stelden we in onze bespreking van seizoen vier dat de reeks een zekere epische grandeur miste door het uitblijven van een seizoenoverspannende plotark, dan sluimert er ditmaal van alles onder de oppervlakte. Om te beginnen is er de verhaaldraad die het vorige seizoen met een joekel van een cliffhanger afsloot, namelijk die rond seriemoordenaar The Reaper. In de laatste aflevering van jaargang vier zagen we hoe Hotch thuis geconfronteerd werd met een op hem wachtende Reaper. Voor hoe het hem verging, verwijzen we graag door naar de meteen met een grote knal openende eerste van de in totaal 23 episodes, die dit vijfde seizoen rijk is.

Akkoord, het is niet de eerste keer dat ‘Criminal Minds’ met een spannend slot een jaartje verpozing neemt en in de volgende seizoensopener terugkoppelt naar een onopgelost mysterie, maar het is wel nieuw dat dit niet het laatste is wat we van deze plotlijn zullen zien. Zo blijft The Reaper een tegenstander van het team – en in het bijzonder van Hotch, wiens ex en kind door de genadeloze killer geschaakt worden – met als culminatiepunt de honderdste aflevering, plusminus halfweg deze vijfde reeks, één van de sterkste, maar tegelijk meest sombere ‘Criminal Minds’-episodes die ooit het kleine scherm haalde.

Ook boeiend: tijdens sommige cases wordt verwezen naar vroegere killers, waarvan zelfs eentje uit het eerste seizoen. ‘Criminal Minds’ heeft zich altijd geprofileerd als een reeks met losstaande verhaaltjes, waar je makkelijk al eens een aflevering kan missen, maar deze vijfde reeks openbaart zich met meervoudige afleveringen overspannende verhaallijnen en terugkoppelingen naar karakters uit eerdere seizoenen toch eerder als eentje voor de fans van het eerste uur. En die zullen wellicht ook te vinden zijn voor de onlangs op de Amerikaanse buis in première gegane spin-off ‘Criminal Minds: Suspect Behavior’ met Forest Whitaker en Janeaene Garofalo, die in aflevering 18 (‘The Fight’) omzeggens geïntroduceerd wordt. En zo krijgt één van de betere policiers van het ogenblik ook zijn obligate spin-off, net als pakweg ‘Law & Order’ en het onophoudelijke ‘CSI’.

Onveranderd in dit vijfde seizoen is dan weer dat deze reeks moeilijk een echt hoofdpersonage laat determineren. De schrijvers benadrukken dat deze keer zelfs extra door in verschillende episodes de spotlights op één van de speurders te richten, wat leidt tot onder meer een episode waarin David Rossi in zijn heimat New York oude vrienden die zich nu aan de verkeerde kant van de wet bevinden, moet confronteren of één waarin Penelope Garcia in een klein dorpje oog in oog komt te staan met een seriedoder. Traditioneel sluit het seizoen af met een cliffhanger, die je wederom doet likkebaarden naar het volgende. Uitstekende televisie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray