Zoeken

Damages, seizoen 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Damages, seizoen 3 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Todd A. Kessler
  • Cast: Glenn Close, Rose Byrne, Tate Donovan, Campbell Scott
  • Genre: Thriller
  • Duur: 550 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-03-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Damages, seizoen 3"

Kan de bliksem tot drie keer toe op dezelfde plaats (en manier) inslaan? Afgaand op het continuüm van Todd A. Kessler, Glenn Kessler en Daniel Zelman dat luistert naar de naam ‘Damages’ kan dat zeker. Het derde seizoen van hun legal thriller volgt immers netjes de blauwdruklijnen van de vorige twee. Waardoor dus andermaal twee tijdslijnen door elkaar lopen en maar weinig zaken uiteindelijk blijken te zijn wat ze lijken. Meer van hetzelfde dus, maar het finisht eens te meer als intrigerend kijkvoer voorzien van hoge productiewaarden en een ijzersterke cast. Ditmaal is het vooral uitkijken naar de toch wel verrassende niet-komische rol van Martin Short als onbetrouwbare advocaat.

Het derde seizoen van ‘Damages’ zoekt zijn inspiratie bij het investeringsbedrog van Bernie Madoff, die met zijn frauduleuze financieringsmethodes nogal wat investeerders richting bankroet dreef en zo een belangrijke rol speelde in de recente Wall Street-crisis. Het op Madoff gebaseerde personage is Louis Tobin (Len Cariou) die – eens de fraude is aangetoond – de degens kruist met Patty Hewes (een zich alweer met schwung in haar rol vastbijtende Glenn Close). Zij mag van de rechterlijke instanties de fondsen van Tobin blokkeren tot de zaak is uitgeklaard. Waardoor meteen zijn hele familie op zwart zaad komt te zitten, inclusief zoon Joe (Campbell Scott) die beweert niet op de hoogte te zijn van de fraude van zijn vader. Patty vertrouwt het zaakje niet helemaal en hoopt Joe zover te krijgen dat hij meewerkt zodat Patty de waarheid kan achterhalen.

Een synopsisvlag die veel ladingen blijkt te dekken. Verborgen agenda’s geven mondjesmaat hun geheimen prijs, ware toedrachten worden pas geleidelijk aan duidelijk. En familieconflicten nemen de proporties aan van een Griekse tragedie. Ook oude bekenden als Arthur Frobischer (Ted Danson) en Wes Krulik (Timothy Olyphant) duiken op. Op een slimme, zij het soms overladen manier vlechten de scenaristen verhaallijnen uit de vorige reeksen samen met de Tobin-intrige, waardoor je als kijker meer dan eens op het verkeerde been terechtkomt.

En dan is er uiteraard nog Ellen Parsons (Rose Byrne). Niet langer een werknemer bij de over lijken gaande Patty Hewes, maar via haar job als assistente bij de openbare aanklager eveneens betrokken bij de aanklacht tegen Tobin. Waarbij haar aparte haat-liefdeverhouding met haar vroegere werkgeefster opnieuw centraal komt te staan. Een onderhuidse spanning die impliceert dat geen van de twee van plan is om zomaar de spons over hun gezamenlijk verleden te vegen. Daarnaast blijft Ellen op het voorplan met een verhaallijn die een duister geheim uit haar eigen familie blootlegt.

Aan ambitie ontbreekt het ‘Damages’ niet: de spoiler waar deze reeks mee begint (de dood van een van de protagonisten) is met stip de meest gedurfde dusver. De bedenkers van de serie weten dus hoe ze hun publiek bij de lurven kunnen grijpen, zelfs al vergalopperen ze zich af en toe met een overdaad aan twists en personages. Zonder inzinkingen is dit prijsbeest geenszins: als Keith Carradine voor de tweede keer opduikt in aflevering zes, ben je al lang vergeten dat zijn personage in de eerste aflevering was opgedaagd. Het zag er lange tijd naar uit dat deze derde reeks de zwanenzang zou worden (een combinatie van hoge productiekosten en dalende kijkcijfers), maar uiteindelijk kwam er toch groen licht voor twee nieuwe seizoenen, nadat Sony Entertainment een deal kon sluiten met satellietzender DirecTV. Voortaan zal een seizoen maar tien afleveringen meer tellen in plaats van dertien, maar dat heeft de Kessler-broers en Zelman misschien dé kans om minder zijlijnen te bedenken en de centrale plot nog sterker te maken. Afwachten dus langs welke bochten en krochten de vierde krachtmeting tussen Patty Hewes en Ellen Parsons (met een plot gesitueerd in militaire kringen) zich slingerend een weg zal banen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray