Zoeken

Megamind

  • Cinevision.be/nl quoteert Megamind met een 3/5
  • Regisseur: Tom McGrath
  • Cast: Will Ferrell, Brad Pitt, Jonah Hill, Tina Fey
  • Genre: Animatie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-04-2011
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Megamind"

Zelf hebben we geen kaas gegeten van de ins en outs van de ongetwijfeld wonderlijke wereld van computeranimatie, maar we hebben een sterk vermoeden dat het programma dat gebouwen, straten en andere infrastructuurmastodonten kan vernietigen vrij makkelijk te implementeren is. Zeker bij Dreamworks Animation, waar geregeld iets tegen de grond gaat. Is het niet in de ‘Kung Fu Panda’-franchise, dan wel in de sf-parodie ‘Monsters Vs. Aliens’, waar onder meer de Golden Gate Bridge er moest aan geloven. In ‘Megamind’ is het weer van dat en vliegen de brokstenen met veel aplomb in het rond. Het blijft spectaculair, maar het wordt tijd dat de dames en heren animatoren toch op zoek gaan naar een nieuw speeltje.

Al vallen instortende wolkenkrabbers waarschijnlijk niet te vermijden in een verhaal dat draait rond twee rivaliserende superkrachten die op aarde een vete komen uitvechten. Aan de ene kant van de ring staat Megamind (stem van Will Ferrell) die door zijn ouders als baby richting aarde werd gestuurd vlak voordat zijn thuisplaneet werd vernietigd (neen, we hebben het niet over Krypton). Megamind stort neer in een gevangenis waar hij wordt opgevoed door de gedetineerden. Metro Man (stem van Brad Pitt) wordt door zijn ouders ook richting aarde gestuurd, en hij landt in een begoed gezin in de voorstad, waar hij letterlijk als een geschenk uit de hemel wordt ontvangen.

Megamind was dus al van bij het begin jaloers op Metro Man, en de vete wordt er niet minder hevig op naarmate de beide ouder worden en Metro Man steeds Megaminds kwade plannen dwarsboomt. Megamind besluit zijn grote slag te slaan op de dag dat in Metro City het Metro Man museum zijn deuren opent. Hij slaagt er zowaar in om tijdens de festiviteiten Metro Man uit te schakelen, waardoor hij meteen superslechterik nummer een wordt. En vaststelt dat zijn leven vrij saai is geworden nu Metro Man er niet meer is om hem het vuur aan de schenen te leggen. Megamind besluit om zelf een superheld te creëren zodat hij terug als superslechterik aan de slag kan. Hij injecteert Hal (stem van Jonah Hill), de cameraman van verslaggeefster Roxanne (stem van Tina Fey) met een superheldenvirus, maar dat draait anders uit dan verwacht. De gemuteerde Hal wil immers geen superheld, maar een superslechterik zijn, waardoor Megamind – die Hal wil tegenhouden – tot zijn grote afgrijzen, door de publieke opinie meer en meer als een held wordt gezien.

Scenaristen Alan Schoolcraft en Brent Simons spelen vrij inventief met de clichés van het superheldengenre, maar helaas ook te drukdoenerig en chaotisch. Het aantal verhaallijnen is nauwelijks bij te houden: Megamind verandert af en toe in superhunk Bernard omdat hij op die manier Roxanne wil veroveren terwijl Hal ook een oogje op haar heeft, Megaminds sidekick Minion (een bijtgrage vis) eist ook zijn scènes op en ook Brad Pitt heeft meer te doen dan de synopsis hierboven laat uitschijnen. Meer dan zomaar een vuistvol plotpunten dus, en het een en ander leidt naar een ongezonde vorm van lawaaierige metaalmoeheid. Wie met een rustig kind naar deze film kijkt, heeft grote kans achteraf met een ADHD’ertje opgescheept te zitten.

Waarmee meteen ook het grootste minpunt van ‘Megamind’ is blootgelegd: te druk, te schreeuwerig, te groots. De originaliteit en subtiliteit van Pixar (waar grappen ademruimte krijgen en er niet met de mokerhamer worden ingeramd) is hier ver te zoeken, en ‘Megamind’ is dan ook niet meteen Dreamworks’ finest hour. Maar alsnog entertainender en origineler dan ‘Madagascar’, ‘Shark Tale’ en ‘Bee Movie’, waardoor dit filmpje alsnog een derde megaster uit de brand sleept. Maar een klassieker of trendsettende brok animatie is dit niet.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray