Zoeken

Conan The Barbarian

  • Cinevision.be/nl quoteert Conan The Barbarian met een 3/5
  • Regisseur: John Milius
  • Cast: Arnold Schwarzenegger, Max Von Sydow, James Earl Jones
  • Genre: Actie
  • Duur: 129 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-03-2002
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Conan The Barbarian"

De film die Ah-Nold Schwarzenegger beroemd maakte, bestaat voor de volle honderd procent uit bloedserieus vertolkte nonsens. Conan is een leeghoofdige kolos die in een mythische wereld rondhost. Hij wil wraak nemen op de krijgsheer die zijn ouders vermoordde: Thulsa Doom.

Dat het regisseur John Milius menens is, blijkt vanaf de eerste seconde van ‘Conan The Barbarian’. Al meteen krijgen we een citaat van Friedrich Nietschze in de maag gesplitst: ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker.’ Die wijsheid nauwelijks verteerd herinnert een zwaarwichtig weerklinkende voice-over ons aan een mythisch verleden waarin de mens voor het eerst metaal ontgon. Of zoiets. Een volk ontdekte de metallurgie en leefde in vrede. Hun rust wordt verstoord door de heerszuchtige koppensneller Thulsa Doom. Hij jaagt hen over de kling. Onder de kinderen die de slachtpartij overleven, bevindt zich Conan. Het joch is tot een bestaan van slavernij en dwangarbeid gedoemd. Het blijkt een gezond regime want Conan wast uit tot een boom van een vent. Als volwassen man wordt hij ingezet in gladiatorengevechten. Na ettelijke gevechten ziet Conan zijn kans schoon en kiest het hazenpad. Hij geniet met volle teugen van zijn vrijheid en zint op wraak tegenover Thulsa Doom, die zich intussen tot sinistere goeroe opwerkte.

Als fantasyfilm is ‘Conan The Barbarian’ minder fijnzinnig en minder geïnspireerd dan Peter Jacksons ‘The Lord Of The Rings’. Op zijn geheel eigen manier slaagt John Milius er evenwel in een uniek Conan-universum te creëren. Het is een plek waar tijd te over is voor ijl gefilosofeer, nonsensicale uitwijdingen, geile toestanden en energieke actiescènes. Het eindresultaat grenst aan camp. Grappig om zien hoe Conan en zijn amigo over berg en vlakte hollen, onderwijl slechts pauzerend voor een hartige kippenbout of een gevecht met een horde wolven. Nog grappiger wordt het wanneer Conan een lief opdoet en de good times laat rollen. En uiteraard is het een plezier om de jonge Arnie aan de slag te zien. Hij knokt erop los - op een gegeven moment deelt hij zelfs een rechtse hoek uit aan een kameel - maar in de eerste plaats voert Arnie een gevecht met de Engelse taal. Gwroovy.

Joris Van Droogenbroeck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray