Zoeken

Jackass 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Jackass 3 met een 2/5
  • Regisseur: Jeff Tremaine
  • Cast: Johnny Knoxville, Bam Margera, Chris Pontius
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-03-2011
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Jackass 3"

Wie oud genoeg is om dit stukje te lezen, herinnert zich vast de gevreesde ‘milleniumbug’ die de jaarovergang van 1999 naar 2000 onheilspellend kleurde. Paniek die er helemaal geen bleek te zijn daar alle computergestuurde hebbedingetjes gewoon trouw hun ding bleven doen. Een gevaar dat niemand zag aankomen en wel degelijk in het jaar 2000 de kop opstak was ‘Jackass’, een geschifte stuntshow op MTV, die niet geheel verwonderlijk direct een grote hit was bij op kicks verlekkerde jongeren en ander addergebroed.

Johnny Knoxville en zijn makkers excelleren in het uitdokteren én uitvoeren van kwajongensstreken waarbij niemand er zonder lichamelijk letsel afkomt, en waar nogal wat vunzigheid komt bij kijken. Een duik nemen in een bak uitwerpselen, om maar iets te zeggen. ‘Jackass’ liep drie seizoenen en gaf er in 2002 de brui aan. Een van de redenen was dat de makers het beu dat MTV en hun advocaten steeds meer inzage wensten in de scripts en nogal wat ideeën afkeurden. Zeker nadat sommige tieners die de stunts probeerden na te spelen er niet zonder kleerscheuren afkwamen.

Het einde was in elk geval niet definitief. Om de serie af te sluiten produceerde MTV een filmversie van ‘Jackass’. Zo hadden de waaghalzen geen problemen met de tv-waakhonden en konden ze met nog grotere ongein uitpakken. Zoals een speelgoedauto in een condoom in iemands rectum duwen en er dan vervolgens een röntgenfoto van te maken. In 2006 kwam ‘Jackass’ opnieuw boven water voor een tweede speelfilm. En vorig jaar vonden ze de tijd rijp voor een grootser experiment: een 3D-film. Deze dvd-release toont de gewone versie, wat meteen betekent dat speciaal voor het 3D-formaat geconcipieerd kunst- en vliegwerk (een urinefontein bijvoorbeeld) hier niet ‘in volle glorie’ te zien zijn.

De waarschuwing dat de stunts worden uitgevoerd door ervaren stuntlui en onder geen beding mogen worden nagespeeld, is in elk geval geen maat voor niets. Na de introductie van Beavis en Butthead (MTV-iconen die binnenkort ook hun comeback maken) is het hek immers meteen van de dam. Wie dacht dat de Jackass-jongens het plafond hadden bereikt in het bedenken van grensverleggende experimenten mag die mening herzien. Vaak is het zelfs zo erg dat de cameraman en Jackassers zelf beginnen te braken. Wat niet geheel verwonderlijk is bij cracking contraptions als die waarin een varken een appel eet die vastzit in de aars van Preston Lacy, het meest corpulente lid van ‘Jackass’. Of die waarin een winden latende kunstenaar truukjes uitvoert die hoogstwaarschijnlijk nefast zijn voor het reukgestel. Of tijdens de finale stunt waarin Steve-O bungeegewijs omhoog wordt gekatapulteerd in een ‘speciaal gedecoreerd’ toilethok en de begane grond bereikt in genoeg braaksel en uitwerpselen om de kelder van Leatherface te decoreren. Al blijft de meest mesjogge there will be blood-stunt toch die waarin een van de Jackass-bonobo’s zich laat overhalen om een touwtje rond een van zijn tanden te bevestigen waarvan de andere kant is vastgemaakt aan een heel snel startende Lamborghini.

Het is moeilijk om af en toe niet te gniffelen of zelfs luidop te lachen bij sommige van de stunts, zoals de survival run ten midden van stun guns, of die waarin het effect van de uitlaat van een vliegtuig wordt getest. Misschien dat deze prent de jolige jongens een paar nieuwe fans kan opleveren, maar het zullen toch vooral degene die ‘Jackass’ al kenden zijn die hier zonder schroom kunnen of willen van genieten. Zeker degenen die geloven in het ‘louder’ en ‘bigger’-mantra. En die er voor zorgden dat deze film alleen al in Amerika op zijn dode gemakje de kaap van 100 miljoen dollar bioscoopopbrengst wist te verzilveren.
 
Extra’s (dvd): de keuze tussen de biosversie en de iets langere director’s cut, een making of, bloopers en verwijderde scènes. Een hallelujah-pakket voor de fans, heet zoiets.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray