Zoeken

Friday Night Lights, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Friday Night Lights, seizoen 2 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Jeffrey Reiner
  • Cast: Kyle Chandler, Gaius Charles, Connie Britton
  • Genre: Drama
  • Duur: 656 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2011
  • Distributeur DVD: Universal PB
Bekijk de cover van de film "Friday Night Lights, seizoen 2"

‘State Of Play’, ‘Edge Of Darkness’, ‘The A-Team’, ‘The Last Airbender’, en ga zo maar door. Het aantal bioscooptoppers dat zijn plotmosterd op het kleine scherm zoekt, is tegenwoordig schering en inslag. Dat het ook in de omgekeerde richting kan, bewijst ‘Friday Night Lights’. Toen Peter Berg in 2004 uit het boek ‘Friday Night Lights: A Town, A Team, And A Dream’ één van de betere sportfilms uit de recente geschiedenis puurde, oordeelde hij dat er bij de adaptatie naar het witte doek te veel concessies hadden plaatsgegrepen. De roman was immers zo wijdvertakt dat het onmogelijk in twee uur samen te ballen was.

Om niet helemaal een blauwdruk van de prent op de beeldbuis te brengen, gooide Berg het over een ietwat andere boeg: hij verplaatste de setting van Odessa (waar de feiten uit het boek zich in werkelijkheid voltrokken) naar het fictieve Dillon, Texas en verving de hoofdvertolkers door nieuwe, frisse gezichten – al was die laatste maatregel wellicht een noodzaak omdat filmacteurs als Billy Bob Thornton en Garrett Hedlund (vorig jaar te zien in ‘Tron: Legacy’) het niet zagen zitten om zich voor een langer tv-project te committeren.

Of ze zich dat intussen niet al menig keer beklaagd hebben, is echter maar de vraag, want ondanks het uitblijven van grote televisieprijzen (meer dan een Emmy voor Beste Cast wist deze reeks in al zijn jaargangen niet binnen te rijven) geniet ‘Friday Night Lights’ wel veel aanzien bij publiek en critici. Geheel terecht overigens, want deze als sportreeks gecatalogeerde serie is veel meer dan zomaar een sportverhaal. Centraal staat footballcoach Eric Taylor (Kyle Chandler), die anno de jaren ’80 een high school team klaarstoomt voor de wedstrijd om de staatstitel – wat het team in het eerste seizoen overigens op zijn naam wist te schrijven. De tweede jaargang gaat voort op hetzelfde elan en toont ons middels de verhalen van de coach, zijn vrouw Tami (Connie Britton) én de diverse spelers van het team een blik op het alledaagse leventje in een Midden-Amerikaans dorpje.

Hoewel de makers het waargebeurde verhaal in een verzonnen setting met dito karakters plaatsen, proberen ze de serie wel een realistische feel te bezorgen. Zelfs in die mate dat je nu en dan de indruk hebt naar een documentaire te kijken in plaats van naar (feiten)fictie. Zo wordt er gefilmd op authentieke locaties (sets worden nauwelijks gebouwd) en vaak wordt de plaatselijke bevolking ingezet in bijrollen (in het geval van deze tweede reeks zijn dat een heleboel inwoners van Austin, Texas). Bovendien wordt er met drie camera’s gewerkt, die de hele scène in één keer op film zetten, waardoor de eerste en vaak deels geïmproviseerde take meteen de goeie is.

Dergelijke waarachtige aanpak maakt het heel eenvoudig om je in de situatie van de coach of zijn spelers in en vervolgens mee te leven. Het ingetogen acteerwerk van de voltallige cast (alle tien de hoofdacteurs uit reeks één hernemen hun rollen) zit daar vanzelfsprekend ook voor iets tussen. Leuk detail: seriebedenker Peter Berg maakt in de laatste aflevering een gastoptreden als het ex-lief van Tami. ‘Friday Night Lights’ werd aanvankelijk verlengd voor 22 afleveringen, maar de schrijversstaking van 2007 (geen idee waarom het zolang geduurd heeft vooraleer deze serie in Europa een dvd-vervolg kreeg) zorgde ervoor dat het uiteindelijk aantal uitkwam op 15 – stuk voor stuk topepisodes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray