Zoeken

Thor

  • Cinevision.be/nl quoteert Thor met een 3/5
  • Regisseur: Kenneth Branagh
  • Cast: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman
  • Genre: Actie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-10-2011
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Thor"

Nog ongeveer een goed half jaar wachten en de fans van de superhelden uit de Marvelmanege kunnen hun borst natmaken voor wat de ultieme blockbusterdroom moet zijn: ‘The Avengers’, waarin heel wat oude (en nieuwe) getrouwen zij aan zij opduiken in hun strijd tegen snoodaards die het op moeder aarde hebben voorzien. Zijn onder meer van de partij: Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo die Edward Norton vervangt), Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner) en Nick Fury (Samuel L. Jackson). Wie ook in die prent zal opduiken is Asgardiaanse dondergod Thor Odinson (Chris Hemsworth, hiervoor vooral bekend als Kirks vader in J.J. Abrams ‘Star Trek’-reboot). Wie alles wil weten over deze gespierde blonde god, doet er goed aan ‘Thor’ te verorberen, waar zijn ontstaansgeschiedenis en eerste ontmoeting met superheldenclub S.H.I.E.L.D. haarfijn uit de doeken wordt gedaan.

Thor is – zijn achternaam verklapt het al een beetje – de zoon van Noorse dondergod Odin (Anthony Hopkins). Die regeert vanuit het rijk Asgard, en beschermt negen rijken, waaronder onze mensenplaneet, in Asgard genoegzaam bekend als Midgard. In het jaar 970 van onze jaartelling weet Odin na een hevige strijd de stoute leerlingen van de klas – de vorstgiganten van de planeet Jotunheim – in bedwang te houden. Anno 2010 slagen de giganten erin om terug Asgard binnen te dringen, en Odins heethoofdige zoon Thor trekt prompt ten strijde om hen een koekje van eigen deeg te geven. Jammer voor Thor is Odin niet opgezet met de oorlogsverklaring van zijn zoon aan de inwoners van Jotunheim, waarop hij hem zijn krachten afneemt en verbant naar de aarde. Waardoor het er naar uitziet dat Thors broer, de niet helemaal zuiver op de graat zijnde Loki (Tom Hiddleston), Odin kan opvolgen na diens overlijden. Op aarde komt de onterfde Thor in contact met het team van wetenschappers Erik Selvig (Stellan Skarsgard) en Jane Foster (Natalie Portman). Die zijn uiteraard nog geen klein beetje gefascineerd door de komst van de godenzoon, maar ze zijn niet de enige geïnteresseerden. Ook de agenten van S.H.I.E.L.D. zijn van de partij, en die zijn vooral happig op Thors magische hamer Mjolnir die eveneens op Amerikaans grondgebied is neergestort.

Thor maakt al sinds 1962 deel uit van het Marveluniversum en is daarmee een van de oudere uit de superheldenstal. Sam Raimi probeerde begin jaren negentig een verfilming uit de grond te stampen, maar de studio’s leken niet echt geïnteresseerd. Pas na het succes van Bryan Singers ‘X-Men’ in 2000 werd het project uit de vergeetput geplukt, en de grootste kanshebbers voor de regiestoel waren achtereenvolgens David S. Goyer en Matthew Vaughn. Het project viel uiteindelijk in de schoot van Kenneth Branagh. Niet meteen de man waar je aan denkt als regisseur voor een comicverfilming, al is wel duidelijk waarom Branagh zich aangetrokken voelde tot het materiaal. ‘Thor’ heeft met het vader-zoonconflict op de voorgrond immers een vrij groot Shakespeariaans gehalte, en van die confrontaties weet de bekendste bardverfilmer na Laurence Olivier natuurlijk alles af.

Het moet en mag gezegd: Branagh levert een meer dan behoorlijke film af. Verwacht je niet aan iets extravagants verrassends als Nolans ‘The Dark Knight’, maar het resultaat mag hoe dan ook gezien worden. Het leunt allemaal dichter aan bij de ‘Superman’-origine (man van vreemde planeet stort neer op aarde) dan bij het geschiet en getoeter van ‘Iron Man’. De visuele zijde van ‘Thor’ laat zich trouwens ook bewonderen: de vormgeving van Asgard is één van de beste comicvisuals die we in lange tijd zagen.

Jammer dat ‘Thor’ zijn potentieel niet volledig waarmaakt. Hier en daar voel je dat de scenaristen er zich iets te snel van afmaken. Al kan het ook zijn dat er heel wat materiaal is weggeknipt na bemoeienissen van de producers of de studio. Vooral de romance tussen Thor en Jane bevat te weinig passie en vuur om er echt in meegesleept te worden. Iets waar Clark Kent en Lois Lane geen probleem mee hadden toen ze bioscoopvaardig en -waardig werden. Maar misschien is dat vuur er wel in ‘The Avengers’ of een eventuele tweede ‘Thor’-film. De tijd zal het uitwijzen. Wie trouwens al een serieuze tip over de potentiële McGuffin van ‘The Avengers’ wil, doet er goed aan om de eindgeneriek helemaal uit te zitten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray