Zoeken

Bellicher: De Macht Van Meneer Miller

  • Cinevision.be/nl quoteert Bellicher: De Macht Van Meneer Miller met een 3/5
  • Regisseur: David Lammers, Peter De Baan
  • Cast: Daan Schuurmans, Anna Drijver, Theo Maassen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 200 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-04-2011
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Bellicher: De Macht Van Meneer Miller"

Het voor de VPRO tot een vierdelige miniserie bewerkte ‘Bellicher: De Macht Van Meneer Miller’ kenmerkt nog maar de tweede boekbewerking van Nederlands auteur Charles den Tex, en dat mag enigszins opmerkelijk worden genoemd. De in Australië geboren zoon van geoloog Emile den Tex schreef namelijk al ruim tien thrillerromans, waarvan er drie bekroond werden met een Gouden Strop en nog eens twee genomineerd waren. En in de pers wordt hij wel eens als John Grisham van de Lage Landen betiteld. Anders gezegd: de man schrijft verhalen die zich uitstekend tot adaptaties op het grote dan wel kleine scherm lenen.

Net als John Grisham gaat Charles Den Tex ook voor een setting die dicht bij hemzelf staat. Situeert voormalig advocaat Grisham zijn verhalen doorgaans in de juridische wereld, dan kiest ex-reclametekstschrijver en gewezen communicatieadviseur Den Tex veelal voor een wereld van multinationals, grote banken en consultancybureaus. En net als in de verhalen van de vroegere pleiter stelt ook Den Tex geregeld eenzame antihelden centraal, die moeten opboksen tegen machtige en schijnbaar onoverwinnelijke concerns. In dit geval is dat Michael Bellicher, uitstekend neergezet door ‘Westenwind’- en ‘Keyzer & De Boer’-acteur Daan Schuurmans.

Bellicher is werkzaam bij HC&P, één van de grootste communicatiebureaus ter wereld. Alles waar hij van droomt, heeft hij binnen handbereik: een baan uit de duizend, een chique auto, een lieve vrouw, schatten van kinderen, een mooi huis en collega’s die ‘m op handen dragen – wie zou daar nu niet van dromen? De zaken gaan echter steil bergaf voor de aalgladde hotshot tijdens het feestje van zijn zoveelste promotie. Hij loopt er een collega tegen het lijf die hem waarschuwt voor een zekere meneer Miller. En kort daarna komt diezelfde collega in onduidelijke omstandigheden om het leven. Feit is: Bellicher is de laatste die haar bij leven en welzijn gezien heeft. Wat hem meteen verdachte nummer één maakt. Terwijl hij middenin een internationaal politiek schandaal lijkt te belanden, probeert hij ten koste van alles zijn onschuld te bewijzen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer bijna iedereen die je pad kruist je het zwijgen wil opleggen.

Het is niet verwonderlijk dat Charles den Tex vaker met Amerikaanse schrijvers vergeleken wordt (zie bijvoorbeeld ook John Grisham). Zijn verhalen doen immers zeer on-Nederlands aan met een combinatie van actie, suspenserijke achtervolgingen en invloedrijke, doch onzichtbare organisaties, die het de hoofdfiguur zeer lastig maken. Met een beetje fantasie zou je ‘Bellicher’ de 2.0-versie van ‘The Fugitive’ kunnen noemen, waarin het titelpersonage – in tegenstelling tot Richard Kimble die jacht maakte op de moordenaar van zijn vermoorde vrouw – niet weet waarnaar te zoeken. De wereld waarin hij zich bevindt, is ook lang niet zo eenvoudig te interpreteren: een wereld gedomineerd door technologie, waarin informatie niet veilig is en constant onderhevig aan manipulatie. Probeer dan maar eens de waarheid aan het licht te brengen.

Het camerawerk dat regisseursduo David Lammers en Peter de Baan (de eerste blikte episode één en drie in, de tweede twee en vier) is modern en bijzonder blits, alsof de reeks zich nadrukkelijk wil afzetten tegen het vrij duffe imago dat series als ‘Baantjer’ en ‘Grijpstra & De Gier’ het Nederlandse policiergenre bezorgd hebben. Een goeie zaak, want Lammers en De Baan hebben niet de minste moeite om met hun aanpak de aandacht van de kijker vast te houden. Al verdient de doorleefde vertolking van Schuurmans daar minstens evenveel krediet voor. Zijn zoektocht eindigt misschien iets te abrupt en ongeloofwaardig, al is dat slechts een kleine smet op een voor de rest blinkend blazoen. Het ontdekken waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray