Zoeken

30 Rock, seizoen 4

  • Cinevision.be/nl quoteert 30 Rock, seizoen 4 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Don Scardino
  • Cast: Tina Fey, Alec Baldwin, Tracy Morgan
  • Genre: Komedie
  • Duur: 450 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "30 Rock, seizoen 4"

Wie zegt er dat vrouwen geen humor hebben? Uit diverse onderzoeken mag dan al blijken dat men rapper geneigd is om te lachen met moppen die verteld zijn door mannen, het is wel zeer kort door de bocht om daarop te concluderen dat een vrouw per definitie niet grappig kan zijn. Of zeggen we dit alleen maar omdat we net een nieuwe dosis ‘30 Rock’ achter de kiezen hebben? Ontsproten aan het brein van de grappigste vrouw in Hollywood – ‘Saturday Night Live’-scribente Tina Fey – neemt dit vierde seizoen ons alweer mee achter de chaotische schermen van een druk bekeken latenightshow.

Proberen de wanorde als vanouds in goede banen te leiden: tv-scenariste Liz Lemon (een rol van Fey zelf), die haar wazige blik op het leven poogt te compenseren met een scherpe pen en een waaier aan briljante ideeën, én producer Jack Donaghy (Alec Baldwin), een conservatieve supernarcist, die het echter haalt op charme. Tijdens hun onophoudelijke inspanningen alles op een rijtje te houden, wordt deze onwaarschijnlijke tandem aardig tegengewerkt door de wispelturige sterren van de tv-show – filmster met streken Tracy Jordan (Tracy Morgan) en dom blondje Jenna Maroney (Jane Krakowski) – en het zootje ongeregeld dat voor redactie moet doorgaan. Maar tijdens de 22 episodes die deze vierde jaargang rijk is, komen de twee voor nog wel hetere vuren te staan. Een robotacteur, een zieke pauw, een monogamieschandaal, een poppenmoord, een hoogdravende conciërge, er is altijd wel iets of iemand die voor pretbederver speelt.

Dat het niet eenvoudig is om het niveau van een sitcom een volledig seizoen lang vol te houden, hoef je geen enkele tv-scenarist te vertellen, maar Tina Fey slaagt er al drie reeksen van ‘30 Rock’ met verve in. Geen vier dan? Ja, en nee. De drie sterren die boven deze bespreking fonkelen, verraden natuurlijk al dat ook dit seizoen op goedkeurend geknik kan rekenen, maar voor het eerst sputtert de machine hier en daar een klein beetje. Vooral in het ietwat doelloze middenstuk dreigt Fey de teugels te laten vieren en terug te vallen op automatische piloot.

Nu is dat bij haar nog altijd tien keer beter dan bij het gros van haar collega’s (nu ja, zoveel grappige vrouwelijke sitcomschrijfsters zijn er nu ook weer niet), maar het valt op omdat het begin en vooral het einde van seizoen vier net wél de hoge toppen van altijd scheert. De zoektocht naar een nieuwe acteur voor de show is geen originele storyline, maar wel eentje die Fey toestaat om lekker ironische knipooghumor te serveren. En de romantische perikelen die de finale episodes kleuren, zijn dan weer tegelijk hilarisch én aandoenlijk. Maar niet te aandoenlijk natuurlijk, want in de eerste plaats wil ‘30 Rock’ je enkel aan het lachen brengen. Wat gezien de hoge grappenstroom geen probleem is.

Rest ons enkel nog de handen op elkaar te slaan voor de topcast, waar ook nu weer niemand uit de toon valt. Maar als we toch één uitschieter moeten aanduiden, dan valt onze keuze op Alec Baldwin – en zeggen dat die twee jaar geleden nog overwoog om het acteren op te geven. De diverse Emmy’s en Golden Globes die hij met deze rol in de wacht sleepte, tonen echter aan dat niet enkel wij van oordeel zijn dat de bekendste én getalenteerdste der Baldwin-broers hier één van de beste rollen uit zijn carrière neerpoot. Een pluim ook voor de regisseurs en producers achter deze show, want om Tracy Morgan niet irritant te laten wezen, heb je talent nodig. En daar slagen ze nu al vier keer op rij in. Ondanks een aantal sputterende afleveringen in de buik van deze jaargang blijft ‘30 Rock’ warm aanbevolen.

Extra’s (dvd): dvd-samenstellers leren duidelijk ook van hun fouten, want prijkte er op de verzamelaar van het eerste seizoen geen enkele extra, dan puilt de dvd-box van de vierde jaargang uit van leuk bonusmateriaal. Denk daarbij aan audiocommentaartracks bij verschillende episodes (waaronder bij de zeer grappige ‘Dealbreakers Talk Show’), verwijderde scènes en uitgebreide ‘achter de schermen’-reportages bij twee afleveringen in het bijzonder, namelijk ‘The Moms’ en ‘I Do Do’, de nu al beruchte slotepisode waarin Matt Damon zijn opwachting maakt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray