Zoeken

Buried (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Buried (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Rodrigo Cortés
  • Cast: Ryan Reynolds, José Luis Garcia Pérez, Robert Paterson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-04-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Buried (Blu-ray)"

We kunnen ze wel smaken, filmpjes die hun heil zoeken in een besloten ruimte en net door die zelfopgelegde beperking een origineel brouwsel ontkurken. Grensverleggende meesterwerken levert het zelden op, pittige en boeiende genreoefeningen des te meer. Een paar jaar terug bijvoorbeeld was ‘Open Water’ een geslaagde thriller met als uitgangspunt dat van twee duikers die worden vergeten door de reisorganisatie en zich verplicht zien te watertrappelen terwijl de haaien steeds dichterbij komen. En de laatste tijd hebben we niet echt te klagen over soortgelijke prenten zoals ‘Frozen’ (drie skiërs worden vergeten in een kabellift) en ‘127 Hours’, Danny Boyles adaptatie van de gruwelijke hikingervaring van Aron Ralston. Nog een graadje straffer qua uitgangspunt is ‘Buried’ van Spanjaard Rodrigo Cortés. Deze vingeroefening speelt zich immers volledig af in een houten kist onder de grond. Cortés gaat zelfs zo ver om geen inleiding of flashbacks te integreren. Eén acteur, één locatie en wat gadgets: daar moeten we het anderhalfuur mee doen.

‘Buried’ opent treffend met een pikzwart beeld dat meteen een beproeving is voor claustrofobische angsthazen. Met wat gebonk en gekreun op de klankband, dat uiteindelijk overgaat in de angstkreten van Paul Conroy (Ryan Reynolds die zich ditmaal niet van zijn romcomzijde laat zien). Die voor de eerste keer zichtbaar is in het lichtschijnsel van zijn aansteker. De hamvraag is natuurlijk wat de geboeide Conroy in de kist doet en hoe hij in zijn penibele situatie verzeilde. Iets wat wij in deze recensie niet verklappen, maar wie het mysterie graag vooraf ontkracht ziet, moet daar niet veel moeite voor doen, daar de tekst op de achterzijde van de cover de plot in het lang en breed uit de doeken doet.

Wat de cover niet prijsgeeft is hoe Cortés met het gegeven van een man onder de grond een boeiende prent aflevert. Met veel inventiviteit, zo blijkt. De cineast haalt het beste uit de gimmick, en houdt het verhaal steeds levendig en verrassend in de besloten ruimte. Sommige scènes lijken onderling inwisselbaar, maar Cortés en scenarist Chris Sparling stoppen genoeg variatie in het geheel om de kijker bij de les te houden. Dat ze daarbij niet gaan voor twists of verrassende plotwendingen speelt in hun voordeel. Meer zelfs, die ene rilscène die expliciet als shockeffect is ingebouwd, is meteen de meest overbodige uit de hele film.

‘Buried’ verdient zijn drie sterren niet alleen door de beheerste regie van Cortés, maar ook door de sterke acteerprestatie van Ryan Reynolds. Op zich moet de man niet meer doen dan wat liggen, puffen, vloeken en kreunen maar hij slaagt erin om een personage neer te zetten waar je mee meeleeft. Ook tijdens de soms donkerkomische situaties waarin hij terechtkomt: zoals de broers Verreth in 1987 ontdekten is telefoneren een kunst.

Regisseren ook, en Cortés springt inventief om met deze ondergrondse nagelbijter. Hij liet zeven houten kisten bouwen, waaronder een met genoeg plaats om de camera 360 graden te draaien. Zeventien draaidagen bleken genoeg om ‘Buried’ op te nemen, en dat tegen een budget dat bij de meeste blockbusters waarschijnlijk nog niet eens volstaat om het middagmaal van de poetsvrouwen te betalen. Een geslaagd visitekaartje voor het grotere en duurdere werk: Cortés legt momenteel de laatste hand aan de paranormale thriller ‘Red Light’ met Robert De Niro, Sigourney Weaver en Cillian Murphy op de titelrol.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray