Zoeken

Saw 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Saw 3D (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kevin Greutert
  • Cast: Tobin Bell, Costas Mandylor, Cary Elwes
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-05-2011
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Saw 3D (Blu-ray)"

In de titel van dit ‘Saw’-deel staat geen volgnummer, maar het gaat hier wel degelijk om de intussen zevende shocker in de franchise. En, als we de makers mogen geloven, tevens de laatste. Het verhaal van wrede ‘kijk eens in eigen boezem’-clown, die zijn potentiële slachtoffers verplicht hun demonen in de ogen te kijken, krijgt met deze prent ook een gepast afscheid. Niet enkel omdat alle nog openstaande verhaallijnen netjes afgerond worden, maar ook omdat de film voor een laatste keer alle registers mag opentrekken wanneer het op visuele gruwel aankomt – met een ongezien hoog slachtofferaantal.

‘Saw 3D’ (uiteraard springt ook deze horrorreeks op de 3D-kar) gaat voort waar het vorige deel ophield, wat zoveel wil zeggen als dat het gevecht tussen detective Hoffman en Jill Tuck voortgaat. Ondertussen ontmoeten een aantal overlevenden van de spelletjes van Jigsaw, waaronder Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes), elkaar bij een sessie van Bobby Dagen, die beweert zelf ook een overlevende van de genadeloze Jigsaw te zijn. Maar dan wordt Bobby ontvoerd en zal hij een serie tests moeten afleggen om zijn vrienden en uiteindelijk zijn vrouw te redden.

Maar nog meer dan de belevenissen van Bobby staat het verhaal van Jigsaw en zijn handlangers centraal. Eindelijk worden een boel vragen beantwoord, waarop trouwe fans wellicht al enkele films zaten te wachten. Maar voor de rest is ook ‘Saw 3D’ (of ‘Saw VII’) business as usual, met massa’s bloedvergieten en scènes die de gevoelige kijker de handen voor de ogen zullen doen houden. Maar de kans dat gevoelige zielen hier nog naar zullen kijken, is ook wel klein, dus waarom zouden makers zich inhouden? Het is immers een rage in gruwelland dat de grenzen van het fatsoen stelselmatig verlegd worden. En het mag duidelijk wezen dat een zevende deel in een franchise een aantal stappen verder moet gaan dan een eerste.

Het bewijs dat je met zo’n horrorfranchise eindeloos kan doorgaan, wordt bovendien aangetoond met de terugkeer van een oude bekende – uit de eerste ‘Saw’-film dan nog wel. Alles wordt plotseling in een nieuw daglicht geplaatst en als je dat niet gelooft, maken de makers je ongetwijfeld wel iets anders wijs. Wedden ook dat dit zevende deel overigens niet eens het laatste in de reeks zal blijken? Dit in drie dimensies in de bioscoop gereleaste luik draaide immers uit op het succesvolste deel tot op heden. In een door dollarduiten gedomineerd Hollywood staat dat gelijk met een verplichte follow-up. Maar hoe lang geeft een koe melk?

Tevens rijst de vraag welke sadistische spelletjes de makers nog allemaal gaan verzinnen voor de nieuwe slachtoffers. In ‘Saw 3D’ worden immers gretig al een aantal traps gerecycleerd. Maar dat is ook niet verwonderlijk met zulke hoge body count: met maar liefst 26 kills spant deze zevende film in de rij niet alleen de kroon, hij telt er meer dan de afgelopen drie tezamen. Liefhebbers van het betere hak- en slachtwerk krijgen dus ongetwijfeld waar voor hun zuurverdiende centen, maar wat ons betreft, begint het liedje nu echt wel afgezaagd te worden.

Extra’s (Blu-ray): wie een staalkaart wil van alle manieren waarop iemand in de ‘Saw’-reeks om het leven kwam, kan terecht bij de extra ‘52 Ways To Die’, waarin het leeuwendeel van Jigsaws trukendoos uitgebreid wordt voorgesteld. Een creatieve bonus in een extra-arsenaal dat met een muziekvideo, verwijderde scènes en wat blikken achter de schermer verder op veilig speelt. En laat op veilig spelen nu net een tactiek zijn die niet echt bij de Jigsaw-killer past, toch?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray