Zoeken

The Tourist

  • Cinevision.be/nl quoteert The Tourist met een 2/5
  • Regisseur: Florian Henckel von Donnersmarck
  • Cast: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany
  • Genre: Thriller
  • Duur: minuten
  • Releasedatum DVD: 25-05-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Tourist"

2010 zal de annalen ingaan als het jaar van de actieromantiekcinema, ofte: Hollywood die krampachtig poogt om spectaculaire achtervolgingen en dito shootouts te combineren met op hartsnaren gerichte cupidopijlen. Ouderwetse glamour, noemen ze het. Wij houden het op fletse cinema, getuige daarvan genrevoorbeelden als ‘Killers’, ‘Knight And Day’ en ‘The Bounty Hunter’. In dat rijtje hoort – driewerf helaas! – ook ‘The Tourist’ thuis, al komt hij met diva Angelina Jolie en gentleman Johnny Depp nog het dichtst in de buurt bij wat men in Tinseltown ‘glamoureus’ placht te noemen.

Het is ook meteen duidelijk dat Duits filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (en dan heb je nog niet eens z’n vollédige naam gehoord!) zich liet inspireren door het oude Hollywood. De ‘Das Leben Der Anderen’-cineast knipoogt gretig naar films als ‘Charade’, ‘How To Steal A Million’, ‘Arabesque’ of Hitchock-klassieker ‘North By Northwest’. ‘The Tourist’ steekt ook van wal op een trein, waar hoofdpersonage Elise (Jolie) in opdracht van haar voortvluchtige geliefde een toevallige passant uitkiest om de Interpolagenten die haar schaduwen te doen geloven dat hij d’r mysterieuze amant is. Elise’s oog valt op wiskundeprof Frank (Depp), die eenmaal gearriveerd in Venetië plots opgejaagd wordt door Russische gangsters en Britse geheimagenten.

Eerst het goede nieuws: ‘The Tourist’ is een zeer mooie film om gade te slaan. Parijs en Venetië pakken altijd goed op camera en zelfs als je zou willen, kan je er nog geen lelijke plaatjes schieten. Een zwaar opgetutte Angelina Jolie en een in witte smoking uitgedoste Johnny Depp wekken zelfs geregeld de indruk zich in reclamefilmpjes te bevinden voor pakweg Martini, Dior of Armani – letterlijk zo adembenemend ziet het eruit! Maar de matching van twee van de grootste Hollywoodsterren van het moment laat geen gensters knallen. De zoutloze dialogen en het lome, nergens het juiste spoor vindende tempo helpen ook niet.

Het siert von Donnersmarck wel dat hij spaarzaam omspringt met grote actietaferelen, maar wat er onderwijl gebeurt, is dus niet direct een boeiender alternatief. Bovendien hangt het scenario aaneen van de ongeloofwaardigheden en gaat het met elke plottwist nog harder rammelen dan een gammele fiets op een 4-sterrenkasseistrook uit Parijs-Roubaix. En met die weinige actiescènes is het niet veel beter gesteld. Als je ziet hoe klungelig ze in beeld zijn gezet, begrijp je ook waarom de over de plas debuterende Duitse cineast er liever de handen van afhoudt. Het dieptepunt is een als pièce de résistance gepresenteerde bootachtervolging iets over halfweg: zelfs als er dan al eens iets gebeurt, is vaart wel het laatste woord dat door je gedachten schiet.

Er schort dus het een en ander aan ‘The Tourist’, en dat is best verbazingwekkend. Naast de op papier topcombinatie Jolie-Depp spelen ook puike acteurs als Paul Bettany, Timothy Dalton en de onderschatte Steven Berkoff mee. Het script is van de hand van Christopher McQuarrie (‘The Usual Suspects’) en Julian Fellowes (‘Gosford Park’). En het bronmateriaal – de Franse thriller ‘Anthony Zimmer’ met Sophie Marceau en Yvan Attal – was een puike Hitchcockiaanse nagelbijter, die zich uitstekend leende tot een Amerikaanse remake. Was ‘Anthony Zimmer’ echter een speedboot, dan mag je ‘The Tourist’ rustig een gondel noemen. Visueel mag het er dan om van te snoepen uitzien (zowel cast als locaties), ‘The Tourist’ is lang niet zo sexy als hij beloofde te zijn: het voorspel sleept eindeloos aan en een climax blijft uit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray