Zoeken

Youp van 't Hek: Omdat De Nacht

  • Cinevision.be/nl quoteert Youp van 't Hek: Omdat De Nacht met een 3/5
  • Regisseur: n.v.t.
  • Cast: Youp van 't Hek
  • Genre: Komedie
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-04-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Youp van 't Hek: Omdat De Nacht"

Wie al enkele conferences van Youp van ’t Hek zag, zal absoluut niet verrast worden door ‘Omdat De Nacht’, zijn naar eigen zeggen laatste grote voorstelling. Hierna zal hij zich nog uitsluitend gaan toeleggen op oudejaarsshows of korte optredens. Als dit daadwerkelijk zijn testament als rondtoerende cabaretier moet voorstellen, dan kunnen we niet anders dan van een waardig afscheid gewag maken. Van ’t Hek trekt als vanouds aardig van leer tegen de sneue kantoorlullen (sic) waaruit zijn publiek hoofdzakelijk bestaat en doet dat met een goed gedoseerde mix van humor en drama.

56 jaren prijken er intussen op de levensteller van Youp van ’t Hek. Geen leeftijd waarop een mens zich nog moet gaan vernieuwen, lijkt de franjeloze podiumkunstenaar wel te denken. Die leeftijd speelt ook een rol in menig monoloog van ‘Omdat De Nacht’. Hij heeft het over ouder worden, over een nog oudere tante die hij bezoekt (of doet alsof) en over het feit dat hij grootvader is geworden. En omdat hij al enige tijd in het vak staat (al meer dan de helft van zijn leven), kan hij ook terugkijken op wat hij doet. Wanneer hij in vraag stelt wat humor precies is, doet hij zelfs aan zelfreflectie. Hij vertelt – pocht zelfs, als je wil – over hoe makkelijk het hem valt een mop te verzinnen. En de mensen lachen. Hij weet niet hoe het precies werkt.

Wij kunnen er ook de vinger niet opleggen, maar de oude rakker speelt het toch opnieuw klaar. En hoewel zijn geen blad voor de mond nemende tirades tegen de bureaucratie en de regeltjes en wetten af en toe een beetje aanvoelen als een klaagzang die hij al eerder afstak, gaat hij nooit vervelen. En blijft hij grappig. Ook de structuur van zijn show verrast al lang niet meer. Deze keer hangt hij het verhaal op aan een ontmoeting met een zekere Erik, maar veel komen we over die man ook niet te weten. Buiten het feit dat hij een hond heeft die Wim De Vries heet.

Nu het alweer enkele jaren geleden is dat hij een oudejaarsconference op poten heeft gezet en hij dus geen uitlaatklep had om zijn gal over de actualiteit te spuwen, vermengt hij die tussen zijn jolige geouwehoer in ‘Omdat De Nacht’. Af en toe gaat hij zelfs een beetje ver in het uitleggen van zijn grappen opdat het publiek het toch maar zou begrijpen, maar voor wie niet helemaal mee is met het (Nederlandse) nieuws is dat wellicht een leuke surplus. Minder leuk, maar een noodzakelijk kwaad in vooral de Nederlandse cabaretwereld is het feit dat Van ’t Hek af en toe in zingen uitbarst. “Jullie zitten te kijken met een blik die zegt: laat ons hopen dat hij dat deze avond niet te veel gaat doen”, merkt Van ’t Hek nog op na zijn eerste (openings)zangpartij. Hij weet het, maar toch brengt hij er enkele. Al blijft het gelukkig beperkt.

Want een goed zanger is hij natuurlijk niet, en inhoudelijk zijn ’s mans melodietjes ook helemaal niet zo sterk of grappig als zijn monologen, waarin hij regelmatig zijn toerenteller in het rood laat gaan. Met goedkeuring van het publiek, dat behoeft geen twijfel. Van ’t Hek blijft immers toch op zijn best wanneer hij roept, tiert, zaagt, klaagt en diets meer. Dat hij naast heilige huisjes ook een heleboel open deuren intrapt, is niet erg. Het gaat ‘m immers om de manier waarop hij dat doet. ‘Omdat De Nacht’ is, zoals eerder gesteld, allerminst een vernieuwende conference, maar gelet op het plezier dat wij – en duidelijk ook het publiek in de zaal – er weerom aan beleefden, kunnen we enkel hopen dat hij er toch nog even mee doorgaat. (foto: Bob Bronshoff)

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray