Zoeken

My Soul To Take (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert My Soul To Take (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Wes Craven
  • Cast: Max Thieriot, Denzel Whitaker, Raul Esparza
  • Genre: Horror
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-05-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "My Soul To Take (Blu-ray)"

Sommige films hebben een zodanig voor zichzelf sprekende titel dat je meteen het genrehokje kan afleiden waarin je ze moet plaatsen. Het verbaast dan ook wellicht niemand dat ‘My Soul To Take’ in de horrorhoek mag worden ondergebracht. Voor zover de titel je daar nog niet van overtuigde, is er nog altijd de naam van regisseur Wes Craven, die als uithangbord de inlay siert. De man mag dan al een poosje op de sukkel zijn in het genre dat hem grootmaakte (zijn vorige, ‘Red Eye’, was een prima pocketthriller, maar wél een thriller), hij blijft een filmmaker om in de gaten te houden.

Ondertussen weten we dat ons vertrouwen in de man meer dan terecht is gebleken. Hoewel deze ‘My Soul To Take’ al van vorig jaar dateert, heeft Craven biosgangers inmiddels (her)overtuigd van zijn kunnen met ‘Scream 4’ – zowaar eerder in de zalen te zien dan deze rechtstreeks op dvd gereleaste huiverprent in de winkelrekken lag. Faut le faire. En misschien is het niet eens zo slecht, want aldus kan die hernieuwde bevestiging een extra incentive zijn om ‘My Soul To Take’ een blik waardig te gunnen. Teleurgesteld zal je beslist niet zijn, want Craven keert terug naar zijn roots met dit griezelige doch klassieke verhaal over een killer die het op een stel tieners gemunt heeft.

Meer bepaald gaat het over de Riverton Ripper, een beruchte seriemoordenaar, die door de politie gevonden en gearresteerd wordt. Hij weet evenwel te ontsnappen en verdwijnt spoorloos, maar zijn legende blijft bestaan in het kleine plaatsje waar hij vandaan kwam. Precies zestien jaar later krijgt een groep van zeven jongeren uit hetzelfde stadje met deze legende te maken. Deze jongeren zijn allemaal op de dag geboren dat de moordenaar spoorloos verdween en nu, op hun zestiende verjaardag, worden ze plotseling één voor één afgemaakt. Is de Riverton Ripper terug, op zoek naar wraak?

Het mag niet verbazen dat precies dit verhaal Wes Cravens interesse aanwakkerde om vijf jaar na ‘Red Eye’ nog eens het regiestoeltje op te zoeken. Het kan niet anders of de man spotte in het script een aantal onmiskenbare parallellen met de door hem opgestarte iconische franchise rond Freddy Krueger. Uiteindelijk ging ‘A Nightmare On Elm Street’, één van ’s mans grote huivermeesterwerken, ook over een killer die zoveel jaar na zijn mogelijke verdwijning/liquidatie weer opduikt en aan het moorden slaat. Toch mag je ‘My Soul To Take’ geen doorslagje noemen van zijn ouder (en klassieker) werk, want Craven gaat te werk met het enthousiasme van een jonge wolf. Al vanaf de uitstekende openingsacte voel je dat het goed zit.

Verwacht je echter niet aan een instant-classic. Daarvoor is het acteerwerk van de onbekende en jonge cast te onevenwichtig en neemt het (akkoord, sowieso al om veel suspension of disbelief vragende) verhaal naar het einde toe een loopje met zijn eigen logica. Maar daartegenover staan wel een aantal van de beste huiverscènes die Craven de laatste twee decennia op pellicule vastlegde, alsook een hilarische spreekbeurtscène met een gigantisch kraaienpak. Fijn om vast te stellen dat Craven zijn gevoel voor humor nog niet is kwijtgespeeld. ‘My Soul To Take’ is geen grootse cinema, maar heeft voldoende poeier in zijn gat om anderhalf uur lang te beklijven. Waarmee Craven bewijst dat een geslaagde horrorfilm niet altijd inventief, als wel met het fanhart op de juiste plaats ingeblikt moet worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray