Zoeken

Alpha & Omega

  • Cinevision.be/nl quoteert Alpha & Omega met een 2/5
  • Regisseur: Anthony Bell, Ben Gluck
  • Cast: Justin Long, Hayden Panettiere, Dennis Hopper
  • Genre: Animatie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-05-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Alpha & Omega"

Het leven kan mooi zijn in animatieland. Wanneer speelgoed leeft, piraten vliegen, dwergen dansen of honden samen spaghetti eten bijvoorbeeld. Maar het is er niet altijd peis en vree. Getuige daarvan dit wolvenavontuur dat probeert om de charme van Disney, Pixar of een betere Dreamworks Animation-prent te benaderen, maar daarbij uitschuift als een dronkenlap op een beijzelde bananenschil. Kleine kindertjes zullen daar waarschijnlijk geen traan om laten, iets kritischer volwassenen of filmveelvraten daarentegen...

Zo goed als iedere filmstudio wil vandaag de dag een computeranimatiefilm in zijn portfolio. En als het kan eentje in 3D, want dat is hip en brengt geld op. Ook Lionsgate ziet er brood in, en sloot daarvoor een contract met Crest Animation voor drie 3D-animatieprojecten. Crest Animation werd begin jaren negentig opgericht door ex-Disneymedewerker Richard Rich onder de naam Rich Animation Studios. Zijn eerste prent ‘The Swan Princess’ werd een bescheiden succes en later volgde nog een animatieversie van de Siamklassieker ‘The King And I’. Net voor de eeuwwisseling was het mooie liedje uit, en werd de studio van Rich overgenomen door het Indische Crest Animation. De regie voor ‘Alpha & Omega’ werd toevertrouwd aan een duo dat al een tijdje bezig is met animatie. Anthony Bell werkte begin jaren negentig mee als animator aan een paar afleveringen van ‘The Simpsons’ en mocht later een paar afleveringen regisseren van de Nickelodeonreeks ‘Rugrats’. Ben Gluck was story artist voor Disneyfilms als ‘Dinosaur’, ‘Home On The Range’, ‘Bambi 2’ en regisseerde de videosequel ‘Brother Bear 2’. Hij was ook één van de scenaristen van de sf-fabel ‘9’.

‘Alpha & Omega’ neemt verhaaltechnisch bijna geen risico’s. Aaibare beesten, ADHD-sidekicks, een natuurvriendelijk verhaaltje, wat spanning, wat humor, de geijkte Disneyformule dus, maar dan zonder het sterrenstof dat de meeste van de Disneyprenten een fikse dosis magie meegeeft. Centraal staan de twee wolven Humphrey (stem van Justin Long) en Kate (stem van Hayden Panettiere), maar bij de pinken zijnde cinefielen mogen hen Bogart en Hepburn noemen. Ze leven samen met hun soortgenoten in het Canadese Jasper National Park. Kate is de dochter van Alpha-leider Winston (Danny Glover) die zijn territorium probeert te vrijwaren van de roedel van Tony (stem van Dennis Hopper). Humphrey is de leider van de Omega’s, maar ziet het leven vooral van de losbollige en boomstamglijdende kant. Humphrey ziet Kate trouwens wel zitten als levensgezellin, maar de wetten van de wolvenwereld maken het onmogelijk voor een Omega om een relatie te beginnen met een Alpha. Op een dag worden de twee met een verdovingspijltje neergeschoten door een parkwachter die hen overbrengt naar het park Sawtooth. Dat zit zonder wolven en ironisch genoeg wordt verwacht dat Humphrey en Kate daadwerkelijk aan het paren slaan. Humphrey en Kate willen echter vooral terug naar hun eigen omgeving en vangen met de hulp van gekke beesten (inclusief een golvende Canadese gans en zijn caddyeend) de terugtocht naar Jasper aan.

Als er één ding is waar je ‘Alpha & Omega’ niet kan van beschuldigen is dat het slabakt. Bell en Gluck verliezen nauwelijks tijd en stuwen de prent van de ene actiescène naar de andere. Alles is constant in beweging, maar toch zorgt het allemaal eerder voor vermoeid gegeeuw dan voor luidkeels gesupporter. Bij de zoveelste boomstam die naar beneden glijdt heb je het wel gezien, en de irritante scènes waarin de wolvenmannetjes de vrouwtjes proberen te versieren door een serenade voor de maan noopten ons vooral tot meehuilen met de pet op. Zelfs de animatie oogt vlak, wat er meteen voor zorgt dat ook de technische zijde geen soelaas brengt.

Wereldwijd trokken er genoeg kindertjes en begeleidende volwassenen naar de bios om van ‘Alpha & Omega’ een succes te maken: de film bracht twee keer zoveel op als zijn productiebudget van 20 miljoen dollar, waardoor inmiddels het licht op groen is gezet voor een sequel. We kunnen enkel maar hopen dat de regisseurs, scenaristen en animatoren onder aura’s van originaliteit aan dat vervolg werken. Want twee keer dezelfde lauwe hap, daar zit volgens ons zelfs de makkelijkst te paaien uk niet op te wachten.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray