Zoeken

About A Boy (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert About A Boy (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseurs: Paul Weitz, Chris Weitz
  • Cast: Hugh Grant, Nicholas Hoult, Rachel Weisz, Toni Collette
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-05-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "About A Boy (Blu-ray)"

Anno 2002 was er weinig reden om uit te kijken naar een film van de broertjes Weitz. Met ‘American Pie’ en ‘Down To Earth’ (juist, wie kent die film nog?) hadden ze immers al voor twee sofs op rij getekend – niet meteen een goeie binnenkomer. Maar kijk, het tij kan keren. ‘About A Boy’, een verhaal over volwassenwording ironisch genoeg, noopte de broers om de platvloerse ongein uit hun vorige films de rug toe te keren. Deels geholpen uiteraard door het ijzersterke bronmateriaal van Nick Hornby.

Centraal staat Will Freeman (Hugh Grant), een niet bepaald sympathieke lanterfanter, die zijn rijke luilekkerleventje uitsluitend te danken heeft aan zijn vader, die ooit een populair kerstlied op een partituur knalde. Met de royalties die Will daarmee schept, kan hij onbezorgd dagelijks voor de tv-hangen, muziek beluisteren en achter vrouwelijk schoon aangaan – zonder enig respect voor wie dan ook in zijn omgeving. Op een dag beredeneert hij dat alleenstaande moeders de perfecte prooien zijn voor kortstondige flirts. En om die te veroveren gaat hij zelfs zover dat hij zich op een bijeenkomst voor alleenstaande ouders (‘Single Parents Alone Together’) uitgeeft als vader van een tweejarige telg.

Een bedenkelijke tactiek op zijn zachtst gezegd, maar wel eentje die resultaat boekt, want in een mum van tijd heeft hij een date met Suzie (Victoria Smurfit). Wat voor Will niet meer is dan een zoektocht naar een snelle wip draait echter helemaal anders uit wanneer hij Marcus (Nicholas Hoult, recent te zien in ‘X-Men: First Class’) tegen het lijf loopt, een pientere knaap van twaalf die Will op zijn beurt introduceert aan zijn suïcidale moeder Fiona (Toni Collette). Gaandeweg verandert de zelfingenomen Will in een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, terwijl hij de jonge Marcus een stoomcursus ‘cool zijn’ meegeeft. Wanneer Will daarnaast ook nog eens echt verliefd wordt, stapelen de verwikkelingen zich helemaal op.

Ook al werd ‘About A Boy’ ingeblikt door twee Amerikanen, door de casting van Hugh Grant krijgt de film een heel erg Britse feel en zou je hem perfect in het al even tragikomische, maar subtiel onder de huid kruipende universum van Richard Curtis kunnen situeren. Het zal wel niet verbazen dat auteur Nick Hornby, op wiens werk ‘About A Boy’ gebaseerd is, de Engelse origine heeft. Eerder werd van zijn hand al ‘High Fidelity’ naar het witte doek vertaald, waarmee deze prent een ietwat verloren lopend hoofdpersonage en een bijtende, doch erg grappige voice-over gemeen heeft. Maar het verhaal is van een heel andere orde. Hoewel lichtjes cliché wordt de ongewone band tussen Will en de voor zijn leeftijd erg volwassen Marcus mooi naar de voorgrond gebracht zonder te vervallen in voorspelbaar sentiment.

Hugh Grant is geboren om personages als deze te vertolken, ook al kreeg hij de rol pas nadat Brad Pitt hem weigerde. Die vond het ongeloofwaardig dat een knappe man zoveel slinkse moeite zou moeten doen om een vrouw in bed te krijgen. Een rare redenering voor een acteur, maar gelukkig maar, want Pitt had het bezwaarlijk beter gedaan. Slotsom: een aangename, hartverwarmende film, ondersteund door een dito soundtrack van gitaarvirtuoos Damon Gough, oftewel Badly Drawn Boy – een pareltje op zich, net als de film lichtjes onderschat. De release van deze Blu-ray is dan ook reden genoeg om dit schoolvoorbeeld van melocinema voor mannen opnieuw in de spotlights te plaatsen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray