Zoeken

Constantine

  • Cinevision.be/nl quoteert Constantine met een 2/5
  • Regisseur: Francis Lawrence
  • Cast: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Djimon Hounsou
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 23-02-2005
  • DVD: 13-07-2005
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Constantine"

Na de inmiddels hopeloos ridicule ‘The Matrix’-franchise, blijft Keanu Reeves actief in het doorgaans hersenloze fantasiegenre. Met ‘Constantine’, gebaseerd op de comic-reeks ‘Hellblazer’, hoopt hij z’n carrière weer uit z’n commerciële dipje te helpen.

John Constantine (Keanu Reeves) is een eenzame, kettingrokende duivelverdelger in contemporain Los Angeles. Hij stuurt demonen en halfbloeden terug naar de hel en zorgt ervoor dat de hemel voorbehouden blijft voor goede zielen. Wanneer hij door de labiele detective Angela Dodson (Rachel Weisz) benaderd wordt om de potentiële zelfmoord van haar zus te onderzoeken, komt hij ongewild in aanraking met de heerser van de hel: Satan (Peter Stormare).

Debutant Francis Lawrence, de succesvolle ontwerper van videoclips voor onder andere Britney Spears en Will Smith, houdt er een jachtige en flitsende, maar bij momenten ronduit geniale regie op na. De introductie van het hoofdpersonage wordt door middel van verschillende camerastandpunten en een interessante focus op ’s mans sigaret een waar lust voor het oog en is meteen één van de hoogtepunten in deze vooral van kitsch en slecht gechoreografeerde duivels bolstaande horrorsciencefiction. Het verhaaltje is te dwaas voor woorden en door z’n feitenopsomming en verschillende duels voelt ‘Constantine’ over het algemeen nogal fragmentarisch. Er zit geen vaste lijn in de film en van een finale of een spannende climax is helemaal geen sprake. Bovendien is het lachen geblazen met de stupide dialogen en het tenenkrommend slechte CGI-festijn - de omvallende koeien waren er voor ons beslist teveel aan. Nochtans kunnen we Lawrence’s donkere aanpak wel appreciëren. De film voelt veel minder als een heldenverhaal of een traditionele blockbuster, maar heeft een meer een onderkoelde uitstraling.

Nooit gedacht ook dat we het ooit over onze lippen zouden krijgen, maar Keanu Reeves heeft uitstraling te over als de nogal asociale en gewelddadige exorcist. Hij wordt bijgestaan door een overtuigende Rachel Weisz in opvallende dubbelrol, een talentbevestigende Shia LeBeouf en een nogal lachwekkende Tilda Swinton en Peter Stormare. Dat de laatste twee gestalte geven aan de meest groteske personages uit de hele film, zal daar ook wel iets mee te maken hebben. ‘Constantine’ is beslist een veelbelovende vingeroefening, maar door het ontbreken van een goed scenario en mooie effecten toch een maat voor niets gebleken!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray