Zoeken

True Grit

  • Cinevision.be/nl quoteert True Grit met een 4/5
  • Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
  • Cast: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin
  • Genre: Western
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-06-2011
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "True Grit"

Op het eerste zicht lijkt het een rare keuze voor de Coen-broers om een remake te draaien van de John Wayne-western ‘True Grit’ uit 1969, maar wie de carrière van het broederpaar een beetje volgt, weet dat ze graag verrassende keuzes maken en dat hun onvoorspelbaarheid net één van hun sterktes is. Met ‘The Ladykillers’ regisseerden ze trouwens al eerder een remake, al was die niet echt geslaagd (die komedie met Tom Hanks is nog steeds hun minst tot de verbeelding sprekend project en haalde het niet bij het origineel uit de Britse Ealingstudio’s). Met ‘True Grit’ schieten ze wel de hoofdvogel af. Vooral omdat dit niet zomaar een remake is van de film waar John Wayne een Oscar voor won, maar wel een volledig nieuwe verfilming van Charles Portis’ roman uit 1968. En die verschilde nogal wat van Henry Hathaways filmversie die een jaar later volgde.

Al blijft de inhoud grotendeels identiek en is het de verpakking die het verschil maakt. De nadruk ligt minder nadrukkelijk op dronken marshall Rooster Cogburn, en de Coens herstellen ook Portis’ originele einde. Bovendien ontpoppen de broers zich eens te meer als taalvirtuozen: de voice over en de dialogen komen hierbij op het voorplan en staan andermaal garant voor sappige conversaties met die welhaast unieke Coen-flow.
 
‘True Grit’ wordt verteld door de volwassen Mattie Ross die op haar veertiende (vertolkt door een ijzersterke Hailee Steinfeld die zich met lefgozerige branie op haar personage gooit) het avontuur van haar leven beleefde, zij het wel naar aanleiding van een tragische gebeurtenis: de dood van haar vader. Die wordt neergeschoten door zijn stalknecht Tom Chaney (Josh Brolin) en niemand maakt echt veel aanstalten om de moordenaar te zoeken en te berechten. Dus schuift Mattie haar spaargeld naar voor in de hoop een premiejager te overtuigen recht te laten zegevieren. Ze kruist het pad van de schietgrage drinkebroer annex eenogige marshall Rooster Cogburn (Jeff Bridges) die aanvankelijk geen zin heeft om haar mee te tronen naar het grondgebied van de Choctaw-indianen, maar uiteindelijk toch overstag gaat. Met in zijn kielzog de Texas Ranger dandy LaBoeuf (Matt Damon) die Chaney wil arresteren voor de moord op een Texaanse senator.

‘True Grit’ laat zich heel gemakkelijk bekijken als een standaardwestern met de traditionele ingrediënten, louche outlaws op kop. Toch is deze film veel meer dan dat. De Coens laten alles ademen als een meditatie over leven en dood, verteld op hun gebruikelijk elegisch ritme en bevolkt door alweer een overvloed markante karakterkoppen. En allemaal badend in scheepsladingen zwartgallige humor. Opvallend is dat de broers ditmaal geen enkele moeite doen om weg te blijven van het commerciële circuit (voor zover een western vandaag de dag nog commercieel te noemen is), iets wat ze met hun vorige, de zeer intieme en cinefiele tragikomedie ‘A Serious Man’, wel deden. Al hoeven de liefhebbers van de op een kleiner canvas werkende Coenbroertjes niet te wanhopen, daar ‘True Grit’ zich laat smaken als het beste van twee werelden: het doek mag dan wel groot, er is geen gebrek aan intimistische scènes.
 
Ook filmtechnisch is ‘True Grit’ naar goede Coengewoonte alle lof meer dan waard. Het camerawerk van hun vaste director of photography Roger Deakins met wie ze al samenwerken sinds ‘Barton Fink’ (enkel voor ‘Burn After Reading’ gaf de man verstek) is eens te meer een lust voor het oog, en de soundtrack van huiscomponist Carter Burwell zorgt ervoor dat al het visuele moois nog beter tot zijn recht komt. De soundtrack is trouwens grotendeels gebaseerd op de hymne ‘Leaning On The Everlasting Arms’, die eveneens te horen was in ‘The Night Of The Hunter’, Charles Laughtons onsterfelijke thriller uit 1957. Waarmee meteen eens te meer bewezen is dat de Coens hun klassiekers kennen, en dat terwijl ze er zelf ook eentje toevoegen aan hun lexicon dat met deze films op vijftien titels afklokt. Voor de slechte verstaander: zeker zien dus deze ‘True Grit’, want ook voor degenen die niet meteen delirisch of lyrisch worden van galopperende cowboys is dit cinemagenot van de bovenste plank.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray