Zoeken

Gnomeo & Juliet (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Gnomeo & Juliet (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kelly Asbury
  • Cast: James McAvoy, Emily Blunt, Jason Statham
  • Genre: Animatie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-06-2011
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Gnomeo & Juliet (Blu-ray)"

Jammer, maar helaas: om de enige goeie grap die ‘Gnomeo & Juliet’ in petto heeft te spotten, hoef je de Blu-ray (dan wel dvd) niet eens in de speler te droppen. Inderdaad, die zit reeds in de titel. Mochten ze bij The Academy prijzen uitreiken voor de creatiefste titel van het jaar, dan zou deze animatiefilm topfavoriet geweest zijn om de hoofdvogel af te schieten. Maar hoe begeesterd, speels en ludiek de titel klinkt, zo ongeïnspireerd is de prent die erachter schuilgaat.

Een blik op de voorgeschiedenis van dit project maakt al duidelijk dat het eindresultaat onmogelijk een meesterwerk- of instant-classic-status zou veroveren. Oorspronkelijk zou de film namelijk in het Huis van de Muis geconcipieerd worden, maar toen nieuwe chef John Lasseter als één van zijn eerste taken de stekker uit het project trok, moest het op zoek naar nieuw onderdak. Die vond het relatief snel bij Miramax, maar toen ook daar de boeken dichtgingen (Miramax is inmiddels niet meer), konden de makers alweer van scratch beginnen. Starz Animation toonde zich de reddende engel, waardoor het project uiteindelijk toch zijn weg naar pellicule vond. Distributiegewijs kwam de prent in de States terecht bij Touchstone, ofte: de volwassenvleugel van Disney.

En laat dat nu niet meteen de juiste plaats zijn voor deze toch wel uitgesproken voor de jongere kijkertjes weggelegde herinterpretatie van de legendarische love story van William Shakespeare, een verhaal waar enkel maar het basisprincipe van wordt overgenomen – het mag duidelijk zijn dat de tortelduifkabouters uit de titel hier niet aan de gifbeker ten onder zullen gaan. Maar de woelige strijd tussen twee rivaliserende stammen (twee gnome communities in aanpalende tuinen) en de schijnbaar gedoemde liefde zijn uiteraard wel elementen die op het ‘nog in het scenario te verwerken’-lijstje van de scribenten stonden.

De verschillende verwijzingen naar het werk van Shakespeare (de bard zelf krijgt trouwens een veredelde cameo) zijn wel leuk om te spotten, maar een kind heeft daar niets aan. En gezien het vrij uitgesproken jonge karakter van deze prent voelen die verwijzingen (toch vooral bestemd voor de volwassen kijker) als een slag in het water. Op de animatie valt dan weer niks aan te merken, maar het is niet dat de visuele kwaliteiten een openbaring zijn. Daarvoor zijn we anno 2011 al een heel stuk meer gewend.

Gelukkig heeft ‘Gnomeo & Juliet’ wel nog een aantal troefkaarten in de mouw: leuke muzikale bijdrages van Elton John (die eveneens als kabouter opduikt!), een aantal scènes waar de Fun met hoofdletter F vanaf druipt (de grasmaaierrace komt ter herinnering) en vooral een leuke stemmencast. Het Britse onderonsje wordt aangevoerd door James McAvoy en Emily Blunt, maar het is ook een plezier om Michael Caine, Maggie Smith, Jason Statham (jawel, in een animatiefilm!), Stephen Merchant en zelfs Ozzy Osbourne aan het werk te horen. Dat enthousiaste vocalenspel volstaat niet om van deze tuinkabouterversie een klassieker te maken, maar het scheelt wel een slok op de borrel. Al is ‘Gnomeo & Juliet’ in het huidige hoge toppen scherende animatielandschap toch, nou ja, een dwergje.

Extra’s (Blu-ray): de extra’s zijn vooral boeiend voor wie wil weten hoe de film er evengoed had kunnen uitzien, want een batterij niet-gebruikte en alternatieve scènes zal je deel zijn, net als een alternatief einde – steeds met introductie van de makers om hun schrapkeuze te motiveren. Best boeiend materiaal dus. Voor de meer jeugdige filmfans zijn er o.a. nog een muziekvideo (de krokodillenrock) en een apart luik met kikkerpraatjes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray