Zoeken

Midnight In Paris (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Midnight In Paris (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-02-2012
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Midnight In Paris (Blu-ray)"

Liefhebbers van het hedendaagse Parijs doen er goed aan de beginminuten van ‘Midnight In Paris’ niet te missen. Daarin glijdt Woody Allen fotogeniek door al het toerismemoois dat de lichtstad te bieden heeft: van de Eiffeltoren over Montmartre en de Champs-Elysées tot Notre-Dame, Versailles en Rive Gauche. De kans dat de citytriphonger onmiddellijk begint te knagen is vrij groot. Wie een boon heeft voor het oude Parijs doet er goed aan de hele film uit te zitten: Allen brouwt hier immers een ongemeen mooie en zelfs ontroerende ode aan het leven in de grootstad zoals het was in de jaren twintig. Alles op temperatuur gebracht en aangedikt met een culturele saus om duimen en vingers bij af te likken.

Woody Allens alter ego luistert ditmaal naar de naam Gil Pender, en wordt vertolkt door een op dreef zijnde Owen Wilson die wel heel hard zijn best doet om zich de gewoontes en manieren van Allen meester te maken. Hij is (verrassing verrassing) een scenarist met een writer’s block. En het een beetje beu om zijn talent te verkwanselen aan Hollywoodproducers. Hij wil een omvangrijke, essentiële roman schrijven over een verkoper in een nostalgiewinkel die denkt dat de wereld vandaag er minder goed aan toe is dan die van vroeger. Penders verloofde Inez (Rachel McAdams, in feekserige truttemie-overdrive) vindt het allemaal niks, en hoopt dat Gil snel terugkeert naar zijn Hollywoodopdrachten, lekker dicht bij hun toekomstige huis in Malibu. Tijdens een vakantie in Parijs probeert Gil zijn muze te vinden, maar veel indruk maakt het niet op Inez. Die trekt liever op met haar hautaine ouders en de betweterige zelfverklaarde intellectueel Paul (Michael Sheen).

Tijdens een nachtelijke wandeling ziet Gil een oude Peugeot stoppen, waarvan de passagiers hem vragen om in te stappen. Wat Gil verbouwereerd doet, en tot zijn grote verrassing komt hij daardoor op een feestje terecht waar hij kennis maakt met F. Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda. Die tronen hem mee op een nachtelijke odyssee waarbij Gil van de ene verrassing in de andere valt en letterlijk kan smaken hoe zijn culturele helden het leven in de jaren twintig beleefden. Geen wonder dat Gil elke nacht terug wil. Elke tijdreis biedt ander moois, waardoor hij onder meer Cole Porter, Gertrude Stein, Pablo Picasso, Josephine Baker, Salvador Dali, Ernest Hemingway en Luis Bunuel ontmoet. Wie het meest indruk op hem maakt, is Picasso’s minnares Adriana (Marillon Cotillard): een coup de foudre die er voor zorgt dat hij Inez en zijn huidige leven wil inruilen voor een verblijf aan haar zijde.

‘Midnight In Paris’ is Woody Allens 41e film als regisseur. Zowaar een heel mooie prestatie. En nog is de inmiddels 75-jarige krasse knar niet aan het eind van zijn Latijn. De frisse wind die door zijn carrière waait sinds hij in 2005 zijn geliefde New York verliet voor een paar projecten in Londen (met ‘Match Point’ als hoogtepunt) blijft mooi voelbaar; zoals dat ook in ‘Vicky Christina Barcelona’ het geval was. En laat ons hopen dat ook Woody’s 42e prent (waarvan de opnames deze zomer in Rome plaats vinden) verder gaat op het elan van deze liefdesverklaring aan Parijs.

Want deze ‘Midnight In Paris’ kan zich meten met de allerbeste prenten uit zijn oeuvre. Hier en daar maakt Allen er zich wel makkelijk van af (de manier waarop Gil een cruciaal dagboek vindt), maar over het algemeen zien we hier een filmmaker op de top van zijn kunnen aan het werk. De dialogen sprankelen en de grappen zijn geïnspireerd: meer moet het niet zijn om mee te drijven op de golven van dit mooi eresaluut aan de liefde, verbeelding, cultuur, nostalgie, heimwee en het verlangen naar lang vervlogen tijden. Dat Allen niet kiest voor een film die zich integraal in het verleden afspeelt, maar alles verpakt als een in onze tijd ingebedde magisch-realistische hymne zorgt ervoor dat dit filmpje nog meer impact krijgt. Een Woody in topform dus, deze ‘Midnight In Paris’. Men zegge het voort.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray