Zoeken

Season Of The Witch

  • Cinevision.be/nl quoteert Season Of The Witch met een 3/5
  • Regisseur: Dominic Sena
  • Cast: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-06-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Season Of The Witch"

Altijd goed voor een gniffel vooraf: de haardos van Nicolas Cage. Afgaand op het wilde kapsel waar de make up- en haarafdeling hem ditmaal mee opgezadeld heeft, lijkt de man eerder thuis te horen in the age of Aquarius dan in het seizoen van de heks. Of misschien toch niet, daar Cage duidelijk met graagte grossiert in B-pulp, en dat is een omschrijving die deze ‘Season Of The Witch’ als gegoten zit.

Waar Ridley Scott al gauw drie uur voor nodig heeft (de kruistochten reconstrueren) doet Dominic Sena in een handomdraai. In een montage van hoop en al vijf minuten maakt de cineast duidelijk dat ridders Behmen von Bleiruck (Cage) en zijn spitsbroeder Felson (Ron Perlman) ettelijke veldslagen hebben uitgevochten in de naam van God. Na het zoveelste bloedbad (meer bepaald de belegering van Smyrna) zijn ze het religieuze moorden beu en anno 1344 keren ze hun paarden naar Duitsland waar ze in alle rust willen rentenieren. Wat niet zal lukken, daar ze hun land terugvinden geplaagd door de zwarte pest en geregeerd door alweer kerkelijke malloten die jacht maken op heksen die ze verantwoordelijk houden voor de dodelijke besmetting.

De plaatselijke kardinaal (cameo van Christopher Lee) meent zelfs te weten welke jonge vrouw verantwoordelijk is voor de pest. In ruil voor amnestie stemmen de voor desertie gearresteerde Behman en Felsen erin toe om deel uit te maken van het konvooi dat het gevangen meisje (Claire Foy) escorteert naar een klooster in de bergen, waar de monniken een ritueel kennen om haar te zuiveren en zo de vloek van de pest op te heffen. Het wordt een bewogen tocht die niet iedereen zal overleven en waarin de vraag blijft of het in een gevangeniswagen opgesloten meisje al dan niet een heks of een onschuldig slachtoffer is van een nietsontziende heksenjacht.

Het scenario van ‘Season Of The Witch’ deed al sinds 2000 de ronde in Hollywood, en werd pas na veel vijven en zessen productie- en filmwaardig gevonden. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en niet enkel de horroradepten een lekkere maaltijd te schenken, beslisten de producers om het bloed en goorgehalte te temperen en het geheel meer te verpakken als een middeleeuwse avonturenprent dan als volbloed horrorprent. Niet dat de rilfactor volledig overboord werd gegooid: heksen en duivels maken hun opwachting, zij het vooral suggestief of toch minstens op een manier die enkel maar kinderen, nog niet rijpe tieners of schichtige huisvrouwen de kriebels zullen bezorgen. Wie het meest plezier zal beleven aan ‘Season Of The Witch’ zijn echter de fans van foute camp. Laat er immers geen twijfel over bestaan: een goede film is dit niet, maar door alle duiding en franjes overboord te gooien en alles te beperken tot de bare necessities is dit een fout filmpje dat evenveel dingen goed doet als verkeerd. Op amper negentig minuten tijd laat Sena immers niet veel ruimte om je echt te ergeren. Zodat dit qua aanpak een beetje aanleunt bij zijn vorige prent, de ijsvlaktethriller ‘Whiteout’ dat ondanks alle clichébeperkingen toch entertainend bleef.

Waardoor ‘Season Of The Witch’ acceptabel kijkvoer is voor de niet al te veeleisende liefhebbers van een vrij miscaste Cage (die nog niet tot aan de gloriedaghielen komt van Vincent Price of Christopher Lee), een oneliners rondstrooiende Ron Perlman of een finale die rechtstreeks uit ‘Satanisme voor dummies’ lijkt te komen. Dat alles gedraaid in vrij authentieke decors in Oostenrijk, Hongarije en Kroatië, wat dit B-niemendalletje zowaar nog een zweempje grandeur oplevert. En dit als eerbetoon aan de genreoefeningen van Hammer en Roger Corman zowaar geen volledige slag in het water is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray